Protesti KANSANEDUSTAJIEN 8,1% Palkankorotusta vastaan!

Kommentoitu viesti

PK
Vieras

#13 Annettaispa meille duunareille edes lain turvaama minimipalkka

28.09.2010 18:22

Monissa maissa on lain määräämä minimipalkka, jota alhaisempaa palkkaa ei siis saa työntekijöille maksaa. Suomessa ei tällaista lakisääteistä minimipalkkaa ole lainkaan, vaan pienimmästä sallitusta palkasta määrätään alakohtaisissa työehtosopimuksissa. Jos työntekijän alalla ei ole olemassa yleissitovaa työehtosopimusta, ei myöskään minimipalkkaa ole määrätty.

Euroopan Unionin jäsenmaista vain kolmessa ei ole lakisääteistä minimipalkkaa: Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Ainakin Isossa-Britanniassa, Alankomaissa, Ranskassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa on vähimmäispalkka niin miksei meilläkin.

Suomessa pitäisi olla laissa määritelty minimipalkka mitä olisi aina pakko maksaa työntekijälle. Se voisi olla kiinteä prosenttiosuus esim. BKT:stä, koska se muuttuu sitä mukaa kuin talouskin.

Itse ehdottaisin vakioksi esim. 0,000 000 000 055% (5,5E-11%) kahden vuoden takaisesta BKT:stä (jotta se on varmasti ehditty laskea). Tällöin tämän vuoden minimipalkaksi tulisi n. 10,24€/tunti (Suomen BKT vuonna 2008 oli 186 164 000 000€).

Esimerkiksi vuonna 2007 hieman yli puolet suomalaisista tienasi alle 10,50€/h sillä oletuksella, että he tekivät täyspäivaisesti töitä eli noin 160h/kk. Keskipalkkoihin kuuluu kuitenkin myös eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat yms. jotka ovat saaneet veronalaisia tuloja. Kokoaikasten työn tekijöiden keskipalkka on noin 18,38€/tunti (2009).

Olisi hyvä selvittää myös kokoaikaisten työntekijöiden palkan mediaani jotta näkisi kuinka moni suomalainen saa törkeän surkeaa palkkaa.

Minimipalkka voisi vähentäää myös matalapalkkaisten työntekijöiden raahaamisen naapurimaista ja muualta kun heille ei voisi enää maksaa huonompaa palkkaa kuin suomalaisille. Se vähentäisi suomalaisten työttömyyttä, niin nuorten kuin vanhempienkin.

Lähde

http://www.adressit.com/minimipalkkasuomeen

http://www.stat.fi/til/tvt/2007/tvt_...at_001_fi.html

http://www.hs.fi/keskustelu/Suomalai...sageID=3727615

http://paraspalkka.blogspot.com/2010...imipalkka.html

fi.wikipedia.org/wiki/Vähimmäispalkka

Vastaukset

Leivälle on saatava muutakin kuin voita

#3085 Minimipalkka tai ei

2014-03-26 10:50:37

#13: PK - Annettaispa meille duunareille edes lain turvaama minimipalkka

Työsopimuslain mukaan työstä on maksettava vähintään kohtuullista ja tavanomaista palkkaa, jos musta ei ole sovittu. Työsopimus taas  on ennen kaikkea sopimus, jota ei pidä allekirjoittaa, jos työehdot eivät tyydytä. Työttömyysturva voi tosin olla uhan alla, mutta ei kenenkään voida olettaa sopivan kohtuuttoman huonosta palkasta sen uhalla. Se, mikä on kohtuuttoman huono työehto, on vaikeampi määritellä.

Minä olen kieltäytynyt aina työtarjouksista, joiden sopimusehdot eivät miellytä. Tämän takia en ole menettänyt työttömyystukia, koska en ole niitä muutenkaan saanut. Tällä olen päässyt saanut pysytellä irti työelämän kovimpaa vahtia pyörivistä oravanpyörästä ja saanut silti paremman toimeentulon, kuin olisin saanut tarjotuilla heikommilla työsopimuksilla. Silti voin sanoa, että työnantajat ovat olleet tyytyväisiä työpanokseeni ja ottavat minut miellellään udestaankin töihin, kun sopivia töitä on tarjolla. 

Työtarjouksista kkeltäytyminen vaatii tietysti pitkää pinnaa ja kykyä säästää sopivasti pahan päivän varalle. On vaikea yhtälö, jos on elatettavana perhettäkin.

HR ihminen isosta yrityksestä

#4523 Re: Annettaispa meille duunareille edes lain turvaama minimipalkka

2014-03-27 13:46:45

#13: PK - Annettaispa meille duunareille edes lain turvaama minimipalkka

Tiedoksi: Minipalkka määräytyy alalla vallitsevan yleisen TES mukaan. Eli jos teet työtä alalla jossa ei ole omaa TES niin esim ERTO:n tai Henkilöstöpalvelualojen tes mukaan pitä(isi)ä mennä tuolloin. Aina on olemassa TES joka määrittelee minipalkan suuruuden tai tässä tapauksessa pienuuden. Hanuristahan ne tessit ovat poislukien paperin tes jossa saa rahaa jos ei la pääse saunaan. Buhuu.

Mutta valitettavasti työnantajat kyykyttävät työntekijöitä joilla ei ole tietämystä omista oikeuksistaan ja TES:stä, jossain kohtaa täytyy tulla raja vastaan tälle "kukaan ei ole korvaamaton" asenteelle..

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

2019-02-11 22:02:46