IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Totuus tuli jälleen julki, Vapo ei ole paha saastuttaja

#956 Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011

21.02.2012 10:39

Saarijärven reitin alueella on käyty vilkasta keskustelua järvien tilan heikkenemiseen johtaneista tekijöistä. Etenkin reitin yläosilla, Kyyjärven ympäristössä on paljon soita ja turvemaita.

Tutkimuksen mukaan turveteollisuuden osuus kaikista humuspäästöistä on alle 3 %. Valuma-alueilta purkautuvista vesistä mitattiin korkeita hapenkulutuksen arvoja riippumatta siitä, oliko alueella turvetuotantoa vai ei.

Pääosa Kyyjärveen tulleesta orgaanisen aineksen kuormituksesta tuli mittausajankohtana taustahuuhtoumasta ja turvemaiden maa- tai metsätaloudesta. Tätä johtopäästöstä tukevat myös järvellä tehdyt kiintoaine- ja sinileväkartoitukset.



http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=134681&lan=fi

Vastaukset

Perusteellisempia tutkimuksia, kiitos!

#957 Re: Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011

2012-02-22 00:35:27

#956: Totuus tuli jälleen julki, Vapo ei ole paha saastuttaja - Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011

Mittaustuloksissa korostetaan useassa paikassa sitä, että mittausajankohtana sitä ja tätä. Raportissa on eräs mielenkiintoinen lause: "Näiltä turvetuotantoalueilta lähtevän veden määrä (yht. 7 100 m3/vrk) oli mittausajankohtana hyvin vähäinen verrattuna Nopolanjoesta Kyyjärveen virtaavaan vesimäärään (280 000 m3/vrk)." Tutkimusajankohdan valinnalla voidaan vaikuttaa saatuihin tuloksiin hyvin merkittävästi. Raportissa olisi saanut olla myös ajankohdan sademäärät, jotta voitaisiin seurata kuormituslähteiden osuuksia sademäärän funktiona. Tulokset olisivat täysin erilaiset, jos ne tehtäisiin vaikka syyssateiden tai kevättulvien aikaan. Tälläiset tutkimukset pitäisi suorittaa eri ajankohtina, jolloin on erilaiset sademäärät, jotta kuormituksesta saataisiin kunnon tietoa muutakin kuin _mittausajankohtana_. Mittaukset pitäisi myös tehdä eri paikoissa samanaikaisesti. Jos olis oikein intoa niin pitäisi selvittää viime vuoden sademäärät noilta mittauspäiviltä ja verrata mistä milloinkin on tehty mittauksia.

Taisto Holla, Mieskonmäki

#963 Re: Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011

2012-02-23 22:33:30

#956: Totuus tuli jälleen julki, Vapo ei ole paha saastuttaja - Saarijärven reitin ja Kivijärven ympäristön vedenlaatukartoitukset 2011 

Vapo näyttää siirtäneen tiedottamisen ympäristökeskuksen sivuille ja TASO-hankkeeseen, jonka yhtenä rahoittajana on niinikään Vapo.

Linkissä lisää aiheesta: http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=130998&lan=fi

En tiedä onko tutkimus edelleenkään millään tavalla uskottavalla pohjalla, kun muuan insinööri Salminen kiertelee järvenselkiä mittareineen.

Salmiselle vielä, niitä tiedostoja voi myös pakata, jotta täällä takametsissäkin, huonojen nettiyhteyksien takaa (kiitos Soneran) voimme tutustua tutkimuksiisi, vai oliko linkin http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=134681&lan=fi viesti tarkoitettu "kaupunki vihreille" joilla tunnetusti on hyvät yhteydet.

Mutta mittauksista huolimatta Siikaveden väri muuttui viime kesänä entistä ruskeammaksi, onhan sitä vedenväriä tullut seurattua jo 30 vuotta.