VAADIMME MUUTOSTA SUSIPOLITIIKKAAN: KANSALAISALOITE

Kommentoitu viesti

kommentti 3126

#3128 Re: Re: Suden aiheuttama uhka koiranpidolle

13.04.2012 17:54

#3127: - Re: Suden aiheuttama uhka koiranpidolle 

 ...tässä nyt oli olettamana, että

a) suursnautserilla ei yleensä metsästetä, eikä niin muodoin koiraa käytetä metsästykseen eikä se niin muodoin voi olla edes metsästysoikeuden omistajan tai haltijan luvalla irti metsässä (koska metsästysoikeuden haltija voi antaa luvan vain metsästysoikeuden käyttämiseen), myöskään mainitun suursnautserin omistaja ei liene metsästäjä eikä metsästysoikeuden haltija muualla kuin omalla tontillaan ja

b) metsästyskoiralla metsästetään (luonnollisestikin) ja metsästysoikeuden haltijan luvalla se voi olla irti maastossa luvallisessa käyttötarkoituksessaan luvallisena metsästysaikana.

Juuri näissä b) kohdan tilanteissa susi muodostaa koiralle vakavan uhan (toisin kuin suojelija väittää) ja  a) kohdan tilanteessa uhkaa koiralle ei liene, kun isäntä on koko ajan hihnan toisessa päässä (kuten suojelija sanookin). 

Meneeköhän se näin metsästyslain mukaan (vai jotenkin muuten), kommentoinet tätä asiaa po. lain asiantuntijana.

Vastaukset


Vieras

#3132 Re: Re: Re: Suden aiheuttama uhka koiranpidolle

2012-04-13 20:07:52

#3128: kommentti 3126 - Re: Re: Suden aiheuttama uhka koiranpidolle

Aika moni täällä lähtee oletuksista ja luuloista joita lähdetään papukaijan tapaan toistamaan. Tulkinta metsästylaista ja koiranpitämisestä on omasi, lain kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Metsästyksen määritelmä

Metsästyksellä tarkoitetaan luonnonvaraisena olevan riistaeläimen pyydystämistä ja tappamista sekä saaliin ottamista metsästäjän haltuun. Metsästystä on myös pyyntitarkoituksessa tapahtuva riistaeläimen houkutteleminen, etsiminen, kiertäminen, väijyminen, hätyyttäminen tai jäljittäminen, koiran tai muun pyyntiin harjoitetun eläimen käyttäminen riistaeläimen etsimiseen, ajamiseen tai jäljittämiseen sekä pyyntivälineen pitäminen pyyntipaikalla viritettynä pyyntikuntoon.

-------------

Tavallinen koiran ulkoiluttaminen ei ole metsästystä.

 

6 §

Alueen omistajan metsästysoikeus

Oikeus harjoittaa metsästystä ja määrätä siitä kuuluu alueen omistajalle, jollei jäljempänä muuta säädetä.

-------------

Tämä tarkoittaa metsästysoikeuden kuuluvan omistajalle ellei sitä ole vuokrattu haltijalle. Oikeus harjoittaa metsästystä ei ole velvollisuus metsästää. Maanomistajan metsästysoikeus ei tarkoita suoritettua metsästyskorttia. Ymmärrät tämän varmaan siitä ettei metsästyskortiton maanomistaja voisi vuokrata metsästysseuralle oikeutta jota hänellä ei olisi.

---------------------------------------------------------

Täällä luku 8 koiran pitäminen

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930615

Tärkein mikä sieltä löytyy on "Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella."

Tämä selkosuomella tarkoittaa suoraan mitä siinä lukee. Se ei kiellä suurnautserin ulkoiluttamista, se ei kiellä minkään koirarodun ulkoiluttamista alueella mikäli siihen on lupa. Luvalla saa ulkoiluttaa koiraa metsästi koiranomistaja tai ei, eikä se kiellä erikseen ulkoiluttamasta koirarotuja joita sinä et pidä metsästyskoirina.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Väitteesi vakavasta uhasta on suhteellinen. Suomessa on arvioiden mukaan 600 000 koiraa. En tiedä mikä osuus niistä on metsästyskoiria, mutta metsästyskoirien maastotunnit vuodessa ovat huomattavia. Siihen nähden n. 30 koiravahinkoa joka sisältää myös pihakoiria on pieni.