Tervalammen kuntoutuskeskusta päihdeongelmaisille ei saa sulkea.

Kommentoitu viesti


Vieras

#66 Tervalammen monimuotoinen kuntoutus kunniaan

14.05.2012 23:10

Tervalammen kartanon erityisyys nousee sen monimuotoisuudesta. Uusissa ostopalveluissa lienee samantyyppisiä paikkoja, mutta jos Tervalampi lopetetaan kuinkahan moni päihdeongelmainen enää pääsee laitoskuntoutukseen. Ostopalvelut ovat kalliimpia ja sijaitsevat vielä kauempana.
Tervalammella ollaan jatkuvasti kehitetty kuntoutusta ja kuultu tässä myös asiantuntijoita, siis kuntoutujia. Perinteet on pitkät, mutta ajan hermolla on pysytty.
Vertaistuki on varmasti tärkeintä mitä Tervalammella on tarjota. Mutta lähes yhtä vaikuttavaa on ympäristö ja sen tarjoamat mahdollisuudet. Monimuotoinen, terapeuttinen luonto johon moni tutustuu ohjatusti ja myöhemmin nauttii siitä omin päin. Usein luonto tarjoaa elämyksiä ja ilmaista terapiaa, josta jotain voi siirtää myös omaan päihteettömään arkeen kaupungissa. Esimerkiksi luonnossa liikkumisesta, sen havainnoimisesta, kalastuksesta, sienestyksestä, marjastuksesta ja retkeilystä tai vaikka puutarhan hoidosta voi saada uudenlaista päihteetöntä sisältöä elämään.
Miltä tuntuukaan monien päihdehuuruisten vuosien jälkeen kokea yhteisöllisyyttä, kantaa vastuuta omasta yhteisöstä, sen kaikkine iloineen ja murheineen. Tehdä konkreettisesti asioita yhdessä, kokea että joku välittää ja opetella taas itse välittämään, löytää oma paikka.
Ja koska Tervalampi sijaitsee, todellakin, vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Helsingistä, on sieltä käsin mahdollista rakentaa turvallisesti, pienin askelin sitä kuuluisaa avokuntoutusta, päihteettömyyttä tukevaa arkea Helsingissä.
Tässä vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Tämä kaikki ja vielä paljon muuta löytyy Tervalammelta ja tekee siitä ainutlaatuisen. Mitä sellaista Citykuntoutus voi tarjota mitä Tervalammella ei jo ole?

Vastaukset

Kuntoutujien sananvapaus on jakamaton

#67 Kuntujiako kielletty ottamasta kantaa Tervalammen lakkauttamisuhkaan?

2012-05-17 17:00:01

Onko Tervalammen kartanossa sisäinen sensurointi koskien kuntoutujien mielipiteitä julkisuudessa 

Eräs tuntemani henkilö, joka on parhaillaan Tervalammen kartanossa kuntoutumassa kertoi minulle, että po.laitoksen johdon taholta häntä olisi kielletty esittämästä medialle mielipidettään kartanon lakkauttamisesta. Kieltoa perusteltiin hänen kertomansa mukaan sillä, ettei kuntoutujilla ole kuntoutuksen aikana lupa lausua kannanottoja laitoksen asioihin.

Jos yllä kuvaamani tilanne on totta on mielestäni luokattu jokaisen aikuisen ihmisen sananvapautta häntä itseään koskevissa asioissa. Po. kuntoutuja kertoi vain halunneensa välittää oman  toiveensa kartanon palvelujen säilyttämisestä ja vastustaa lakkauttamishanketta omalla nimellään.

Kaikilla kuntoutujilla on täysi sananvapaus myös kuntoutuslaitoksen asioihin.  He ehkä tarvitsevat kuntoutuspalveluja jatkossakin tai ajattelevat kaikkia päihdeongelmaisia, jotka tulevat tarvitsemaan tervalammen kartanoa.  Asiasta kertonut kuntoutuja sanoi, että  olisi vain lausunut tuntemalleen toimittajalle näkemyksensä häntä itseään läheisesti koskevassa asiassa ja kertoi saaneensa laitoksen edustajalta  kiellon.

Jos kuvailtu tilanne on totta, niin Tervalammen kartanon asioista vastaavat kartanon johdon edustajat. Hävetkää, sensurointi tekee oman asemanne vielä tukalammmaksi. Avoimuus kunniaan ja mielipiteen ilmaiseminen oikeus kuuluu jakamattomana kuntoutuslaitoksen nykyisille kuntoutujille koskein  myös kannanottoja laitoksen tulevaisuudesta.