IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Ylinen
Vieras

#238 Lintujärvi / Liminka

14.12.2010 10:55

Terveiset Limingan liepeiltä tänne keskustelupalstalle. Olen seurannut mielenkiinnolla näitä turpeesta käytäviä keskusteluja monilla palstoilla. Samoilla mietteillä olen matkassa kuin kirjoittaja Inhakin. Voin nimittäin kertoa että Limingalla on perustettu lintujärvi entiselle turvetuotantoalueelle. Alue on nimeltään Hirvineva. Muistelen että joskus 1990- 1995 välisenä aikana suopohjalle alkoivat rakentaa padottamalla pientä järveä linnuille. Se oli ensin hyvin pieni järvi mutta nykyisin pinta-ala on kai jo reilusti yli 100 hehtaaria. Lintuja on aivan valtavasti. Sanoisin näin suurena luonnon ystävänä että lintujärven rakentaminen oli oikeaan osunut ratkaisu. Itse en vastusta turvetuotantoa vaikka luonnon ystävä tosiaan olenkin ja tykkään liikkua luonnossa, vaellella ja yöpyä luonnon keskellä. Ymmärrän että turvetta tarvitaan voimalaitoksiin. Työtä tämäkin suo aikoinaan toi monille ihmisille. Tuotanto työllisti ja ajot voimalaan työllisti. Suon kunnostus työllisti. Suon kuntoon laitto ja kunnossapito työllisti. Tosi iso asia pienille paikkakunnille. Ja nyt alue tuo matkailijoita ja he jättävät rahaa paikkakunnalle kauppoihin ym.

Hirvineva on oiva esimerkki siitä, kuinka se tuo retkeilijöitä ja matkailijoita ja luonnon ystäviä ihailemaan lintuja. Ei ihmisiä silloin liikkunut suolla kun se oli vielä koskematon mutta nyt kun turve on pois ja tilalla kaunis järvi jossa linnut viihtyy niin näkee kuinka ihmisiä käy alueella tosi paljon ja se alkaa hyödyttää jo paljon matkailumielessä. Soita on joka paikassa tarjolla mutta tällaisia lintujärviä ei ole. Mielestäni hienoa että saatiin paikkakunnalle tällainen matkailupyydys. Monet kaupunkilaismatkailijat jotka on pienten lasten kanssa liikkeellä sanovat kuinka hienosti alue on suunniteltu. Autotie menee pitkin lintujärven rantaa pitkän matkan joten pikku lapsetkin pääsee seuraamaan lintujen elämää aivan vierestä. Ja alueella on pitkospuilla tehty luontopolku jota pitkin on helppo liikkua, on nuotiopaikka, paljon luonnosta kertovia opastustauluja, on lintutorni jne. Tulkaa kaikki viihtymään Hirvinevan entiselle tuotantoalueelle!

Vastaukset

Eetu Limingalta
Vieras

#245 Re: Lintujärvi / Liminka

2010-12-15 17:10:33

#238: Ylinen - Lintujärvi / Liminka 

Tarkennusta Hirvinevan lintujärven pinta-alasta. Se on nykyisin kooltaan jo 137 hehtaaria. Hieno paikka. On hyvä esimerkki kuinka entisen suorämeikön tilalle saatiin matkailijoita hyvin runsaasti houkutteleva järvi , jossa linnut voivat elellä ja pesiä. Kuntakin on ottanut sen mukaan omalle kotisivulleen nähtävyyksiensä ja luontomatkailukohteidensa luetteloon. Onhan näitä vastaavia kai aika monia ympäri Suomen? Täällä pikku kunnassamme kannatetaan turvetuotantoa. Päästöt vesistöön ovat täysin liioiteltuja.