Varekallion Tuulipuisto

Kommentoitu viesti

Pirkko Lehto

#18 Tanska ja Suomi

13.11.2012 09:44

Tanskassa ja Saksassa maksetaan korvauksia siitä, että kiinteistöjen arvo heikkenee sekä annetaan siitä verohelpotuksia alemman kiinteistöveron muodossa. On itsestään selvää, että asunto/mökki menettää maisema-arvonsa, jos sen viereen rakennetaan tuulivoimala.

On hiukan vaikea käsittää näitä vertauksia, että voimala haittaa vain omalla takapihalla. Vapaaehtoiset voivat mielestäni rakentaa omalle takapihalleen sen tuulivoimalan tai ilmoittautua tuulivoimayhtiöille lahjoittamalla ilmaista maa-aluetta tuulivoimalan rakentamiseksi. Ei näitä ihmisiä ole missään ollut esillä.

Tuottoina rakentamispaikkakunnalleen yhtiöt tarjoavat kiinteistöveroa, jota ei lasketa koneiston osalta, mikä on merkittävä osa rakennuskustannuksista. Maanomistajat taas vuokraavat maa-alueita aivan liian edullisesti huomioimatta tuulivoimayhtiön keräämää tuottoa. Lisäksi voimaloiden elinkaari on varsin lyhyt vain 12-17 vuotta, jäljelle jäävät silti maastoon tehdyt tiet ja muut rakentamisen jäljet.

Kiinnittäkää huomiota, että Taaleritehtaan tarjoamat osuudet ovat kommandiittiyhtiön äänettömän yhtiömiehn osuuksia, eivät osakeyhtiön tai osuuskunnan osuuksia. Tiedotustilaisuudessa Lokalahdella keväällä 2012 edustaja totesi, että "kyseessä ovat korkean riskin sijoitukset". Suomeksi tämä tarkoittaa, että tavallisen kuluttajan ei kannata pieniä rahojaan sijoittaa tälläiseen, joissa pääoman menetyksen vaara on suuri.

Vastaukset

Nyt jo uneton

#19 Re: Tanska ja Suomi

2012-11-13 10:19:51

#18: Pirkko Lehto - Tanska ja Suomi

Juuri näin. Toivoisin näkeväni niiden, tuulivoiman puolestapuhujien adressin, jossa tarjoavat omaa "takapihaansa" voimaloiden rakennuspaikaksi. Myöskään tämän lyhyen havainnevideon jälkeen ei voi kun ihmetellä, miten joku väittää tuulivoimalan vastustuksen olevan vain korvien välissä.  http://www.youtube.com/watch?v=MbIe0iUtelQ