Kansalaisadressi telakkateollisuuden turvaamiseksi Suomessa

Kommentoitu viesti

Roope

#309 Käsittämätöntä ammattitaidottomuutta myös virkamiehiltä

01.02.2013 20:47

Tänään radion aamu-uutista kuulin jonkun työ-ja keinoelinministeriön virkamiehen (joka ei varmaan edes tajua, että hän saa palkkansa veronmaksajien tukena virkamiehille, jotka eivät kykyne pärjäämään maailmassa ilman tätä subventiota...) latelevan täyttä potaskaa siitä miten meriteollisuus ei ole riippuvainen telakoista ja miten hyvin ilman telakoitakin tullaan toimeen.

Muistuttaisin tätäkin yhteiskunnan tuella elävää syöttilästä, että telakoista ovat lähtöisin mm. sellaiset menestyjät kuin Wärtsilä dieseleineen, ABB podilaitteineen, Rolls-Royce ja Steerprop kansikoneineen ja potkurijärjestelmineen. Sellaisilla merkittävillä suunnittelutoimistoillakin kuin Elomatic, Deltamarin, Foreship, Europlan, ILS, jne on juurensa telakoilla. Ilman telakoita eivät nämäkään yritykset olisi olemassa. Näin on asia myös lähes kaikkien laiva-alalla toimivien laite-ja ns. kokonaistoimittajien. Ilman telakoita ja Suomessa olevaa telakkateollisuutta ei tämänkaltaista yritystoiminta olisi päässyt syntymään.

Näin on asia myös jatkossa. Meriteollisuus tarvitsee riittävän laajaa telakkateollisuutta. Ihan jo alan ammatillinen ja korkeakoulupohjainen koulutus edellyttää riittävän kriittisen massan alan teollisuudelta. Telakat ovat alan moottoreita, jotka pyörittävät merkittävää monimuotoista kaupallista ja teollista toimeliaisuutta ympärillään.

Samainen elättivirkamies esitti vakavissaan, että telakat voisivat elää jatkossa arktisista laivoista ja offshoretuotteista. Näillä tuotteilla eivät Suomen telakat voi kertakaikkiaan pelkästään elää. Jäänmurtajia tuskin saadaan tehtäväksi seuraavan kymmenen vuoden aikana paria, kolmea enempää (100 milj eur kpl) ja offshore-tuotteet ovat korkeintaan rajoitettua teräsalihankintaa. Mitään meriteollisuutta elättäviä ja matkustajalaivoja korvaavia tekijöitä näistä ei koskaan tule. Muistuttaisin jäänmurtajien kannattavuudesta, että niitä valmistava Helsingin telakka tekee niitä erittäin raskaasti tappiollisesti, kuten jo aiemmissakin kommenteissa on asianmukaisesti tuotu esille.

En voi kertakaikkiaan ymmärtää miten käsittämättömän typerästi ja täydellisen ammattitaidottomasti hallitus ja tietyt virkamiehet toimivat pelatessaan yli 40000 miestyövuoden työt ja kahden miljardin vientitulot pois Suomesta. Anteeksiantamatonta!

Vastaukset

Kustaa Vaasa

#310 Re: Käsittämätöntä ammattitaidottomuutta myös virkamiehiltä

2013-02-01 22:57:21

Asiallinen täysin paikkaansapitävä kommentti! Lisää tällaisia asiapitoisia näkemyksiä.

Minä taas ottaisin vielä esille Ole Johanssonin lausunnot. Asiaa on jo kommentoitukin. On todettu työryhmän työn olevan tilaus hallituksen näkemyksen tueksi ja Johanssonin kertoneen sen mitä hallitus häneltä pyysi.

Todettakoon vielä Johanssonin meriitti melkein kaiken Wärtsilän dieselmoottorituotannon siirtämisessä Italiaan ja Kiinaan.
Turun tehdas lopetettiin muutama vuosi sitten.
On tihkunut tietoja, että nykyjohto olisi myös lopettamassa moottorituotannon Vaasassa lähivuosina.

Eli tässä se linja, jota Ole Johansson ajaa. Hallituksen teollisuuspoliittinen linja tuntuu olevan samanlainen.