Haluamme säilyttää Mäntyharjussa kolme pappia

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Haluamme säilyttää Mäntyharjussa kolme pappia.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

01.12.2014 15:15



Vieras

#2

02.12.2014 06:30

Minusta tuntuu erittäin pahalta että heti kirkkoherran vaalin jälkeen loppuu yhdeltä viranhaltijalta työt.

Vieras

#3

02.12.2014 06:36

Pahalta tuntuu papinviran mahdollinen vähentäminen, heti kirkkoherran vaalin jälkeen.Pitää harkita muitakin vaihtoehtoja .

Vieras

#4

02.12.2014 07:18

Minusta oli seurakunnalta törkeää jättää kertomatta suunnitelmat henkilöstövähennyksistä, ennen kirkkoherran vaalia. Moni olisi äänestänyt paikallisia pappeja virkaan, jos olisi tiennyt tulevasta.
ihmettelijä

#5

02.12.2014 09:20

Miksi uutta kirkkoherraa ei valittu paikallisista papeista??


Vieras

#6 Hullujen hommaa!

02.12.2014 09:34

Mielestäni oli alun alkain hullua valita Mäntyharjun kirkkoherran virkaan ulkopaikkakuntalainen, kun Mäntyharjun omat papit hakivat virkaan myös. Heillä on perheet ja pitkät juuret Mäntyharjulla. Toisen alkuperäispapin irtisanominen vähentäisi todennäköisesti heidän perheensä verran asukkaita Mäntyharjulta. Uskon, että Mäntyharjun asukkaat käyvät kirkossa nimenomaan Kettusen ja Liljeströmin takia. Säilyttäkää nyt hyvät ihmiset kaikkien pappien virka!
(Itse Liljeströmin rippileirin käyneenä 2003, veljeni Kettusen leirillä 2001.)

Salla Huittinen
Adressin tekijä

#7 Re:

03.12.2014 20:28

#2: -  

 Aivan ja jos olisi tiedetty että yksi papeista irtisanotaan suurin osa olisi äänestänyt toista "omista" papeistamme kirkkoherraksi. Eniten kuitenkin ihmetyttää uuden kirkkoherran kommentit lehtijutuissa irtosanomisesta sillä mitään ei ole vielä päätetty ja sitähän se Erik ihmetteli tiistain pitäjänuutisissakin. Päätöstä ei ole vielä tehty vaan sitä käsitellään 9.12.2015 (muokattu)


Vieras

#8 Re: Re:

03.12.2014 21:06

#7: Salla Huittinen - Re:  

Kirkkoneuvosto päätti 11.11.2014 kokouksessa esittää kirkkovaltuustolle tuotannollisin ja taloudellisin perustein seurakuntapastorin viran lakkauttamista.

2.12.2014 Kirkkoneuvosto päätti esittää kirkkovaltuustolle seurakuntapastorin viran lakkauttamisajankohdaksi 1.9.2015.

Kirkkovaltuuston kokous, jossa asiaa käsitellään on 9.12.2014.


 

Tympii!!

#9

04.12.2014 07:11

Kirkon toiminta näyttää menevän sellaiseksi että kunhan päätös tästäkin asiasta tulee niin sitten pitää miettiä vieläkö haluaa olla jäsen tälläisessä yhteisössä.

Aktiivinen kirkossa kävijä

#10

04.12.2014 07:32

Taitaa keskimääräinen kirkossa kävijöiden määrä olla tavallisina pyhinä 'pitkäaiakisilla papeilla' muutamia kymmeniä.

Kyllä seurakuntalaiset kirkkoherranvaalissa osoittivat, että jotain  toivotaan seurakunnaltamme, kuin aina vain sitä entistä.

Josko saatais jotain niille yli 5000:lle jäsenellekin, jotka eivät kaäy aktiivisesti kirkossa !?

Ann-Maarit Joenperä

#11 Re: Re:

04.12.2014 11:25

#7: Salla Huittinen - Re:  

 Länsi-Savon artikkelissa oli selvä asiavirhe. Mahdollisesta seurakuntapapin viran lakkauttamisesta päättää kirkkovaltuusto kokouksessaan 9.12.

Löysin tällaisen

#12 Re:

04.12.2014 12:19

#4: -  Koska srk ja sen työyhteisö TARVITSEE seuraajan Laurin lähtiessä eläkkeelle. Haen , jotta minulla olisi vastakin töitä ynnä palkkaakin , jatkossakin, työstä. Mäntyharju pienenee ja tulevaisuus on kahden papin seurakunnan tulevaisuus, jossa kirkkoherran virka ainakin säilyy, niin kauan kuin srk:n itsenäisyyskin.   Kirjoittaa Erik Liljesrtöm seurakunnan nettisivulla, kirkkoherranvaalin tiimoilta tehdyssä kyselyssä

 

 

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

04.12.2014 12:23


Seurakunta tarvitsee sekä Seppoa että Erikiä

#14 Re:

04.12.2014 16:19

#9: Tympii!! -  

 Erityisesti tuntuu käsittämättömältä, mikäli Sepon ja Erikin vastaantuloa työajan suhteen ei huomioida. Sen lisäksi tarvittavan säästön saisi varmasti jostain muualta. Päätöksen jälkeen olen itse valmis äänestämään tarvittaessa jaloillani.


Vieras

#15

04.12.2014 18:44

Olisi ollut reilumpaa ja inhimillisempää, jos kirkkoherra
olisi valittu näistä kahdesta,eikä irtisanoa toista.

Vieras

#16

04.12.2014 20:19

Minun mielestäni seurakunnan hallinto teki virheen pappien määrän hallinnassa kirkkoherran vaaleissa - niiden aikaan olisi pitänyt kertoa suoraan, että valinnan jälkeen on vai kirkkoherra ja yksi pappi.
Johtoryhmä

#17 MIKSI YT-NEUVOTTELUT MÄNTYHARJUN SEURAKUNNASSA?

05.12.2014 11:37

MIKSI YT-NEUVOTTELUT MÄNTYHARJUN SEURAKUNNASSA?

Mäntyharjun seurakunnassa on syksyn aikana käyty YT-neuvotteluja työntekijämäärän vähentämiseksi. Neuvottelut ovat aiheuttaneet hämmennystä ja epätietoisuutta seurakuntalaisten ja työntekijöiden keskuudessa. Siksi selvennämme ratkaisun perusteita vielä kerran.

Syynä irtisanomisiin ovat tuotannolliset ja taloudelliset tekijät. Tuotannollisuus tarkoittaa tässä seurakunnan jäsenmäärän vähenemistä ja sen vaikutusta verotuloihin.

Seurakunnan työntekijöiden määrä pohjautuu reilun 30 vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin vuonna 1980 seurakunnan jäsenmäärä on ollut 8146 ja pappeja kolme.  Tällä hetkellä seurakunnassa on jäseniä 5230.  Seurakunnan jäsenmäärä on vähentynyt yli 35 %. Samoin alle kouluikäisten lasten määrä on tuona aikana vähentynyt noin 43 %.

Työntekijöitä on vuoden 1980 takaiseen tilanteeseen vähentynyt vajaa kolme henkilötyövuotta koskien mm. kiinteistöjen hoitoa. Varsinaiselta toiminnallisen puolen työntekijöiden osalta (papit, diakonit, lapsi- ja nuorisotyöntekijät) vähennystä ei ole juurikaan tapahtunut.

Kuluvan vuoden talousarvio on noin 68 000 euroa miinuksella ja tulevan vuoden noin 103 000 euroa miinuksella. Aikaisempien vuosien (2011–2013)  tuloksen pysyminen positiivisena on johtunut tonttimyynnistä (n. 760 000€). Ilman noita satunnaisia tuottoja seurakunnan tulos olisi tällä hetkellä noin 500 000 € miinuksella. Selvää lienee, että työntekijöiden määrää ei voida ylläpitää tasolla, jota seurakunnan talous ei kestä.

Puun myyntituloa on talousarviossa noin 150 000 euroa vuodessa. Tällä tulolla on katettu noin kolmen työntekijän palkkakustannukset vuosittain. Lisäksi viime vuosina hakkuukertymä on ylittänyt metsäsuunnitelman keskimääräisen vuositulon. Hyvää taloudenhoitoa on käyttää pääomatuloja (metsätuloja) kiinteistöjen kunnossapitoon, mutta seurakunnassamme kaikki viime vuosien metsätuotot on käytetty henkilöstön palkkaukseen. Seurakuntamme toiminnan kannalta tärkeimmät rakennukset, kirkko, seurakuntakeskus ja Lankaniemen leirikeskus, tarvitsevat jatkuvaa kunnossapitoa. Esimerkiksi kirkko vaatii pikaisesti kunnostustöitä (mm. maalaus), jotka alustavan kustannusarvion mukaan ovat 300 000 - 500 000 euroa.

Taloudellisesti lapsi- ja perhetyön sihteerin irtisanominen tarkoittaa vuositasolla noin 45 000 euron ja seurakuntapastorin viran lakkauttaminen noin 55 000 euron säästöä henkilöstömenoissa. ”Keikkapappien” toimituspalkkioihin arvioidaan tarvittavan lisää vuositasolla noin 4000 euroa nykyiseen noin 5000 euron määrärahaan. Jäsenmäärän vähenemisestä ja henkilöstörakenteen ja henkilöstön määrän muuttumattomuudesta johtuen henkilöstökulujen osuus seurakunnan taloudessa ylittää terveen taloudenpidon periaatteet. Yksi terveen talouden pidon mittari on henkilöstömenojen suhde verotuloihin. Kun se ylittää noin 2/3 verotuloista, liikutaan kohti epätervettä taloutta. Talousarvion mukaan henkilöstömenot suhteessa verotuloihin vuonna 2015 ovat noin 75 %.

Osa-aikaisuus pappien työssä

Papin viran lakkauttamiskeskustelun yhteydessä seurakunnan kappalainen ja seurakuntapastori ovat ehdottaneet, että he voisivat jatkossa toimia kumpikin 60 prosentin työajalla. Tämän ehdotuksen mukaisesti kaksi pappia olisi työssä vuoroviikoin sekä jokaisen työttömyysviikon keskiviikkona. Tämä on työntekijöiden osalta merkittävä vastaantulo vaikeassa tilanteessamme. Inhimillisesti tarkasteltuna irtisanomiset koskettavat aina henkilöitä yksilötasolla; heitä, joihin irtisanominen tai sen uhka kohdistuu, ja koko työyhteisöä.

Ehdotetun vaihtoehdon arvioinnissa on huomioitava kuitenkin myös vaihtoehdon käytännön toteutuksen työn suunnitteluun, tekemiseen ja johtamiseen liittyvät näkökohdat. Pappien osa-aikaisuus ja periodityö eivät mahdollista seurakuntatyön pitkäjänteistä kehittämistä.  Kahden osa-aikaisen papin työpanos jaettuna periodeihin ei vastaa yhden koko aikaisen papin työpanosta. Kahden 60 % työaikaa tekevän papin työ- ja vapaa-aikajärjestelyt sitovat merkittävästi kirkkoherran työaikaa, mikä on pois seurakuntalaisten kohtaamiselta. Pappistyövoimaa edellyttävät toiminnot pystytään hoitamaan kahdella kokoaikaisella papilla. Meiltä on myös kysytty, miksei uutta kirkkoherraa olisi voitu valita kappalaisesta tai seurakuntapastorista ilman vaalia, jolloin ei olisi jouduttu turvautumaan papin irtisanomiseen. Kirkkoherra tulee kirkkolain mukaan valita seurakuntaan joko suoralla kansanvaalilla taikka välillisellä vaalilla (kirkkovaltuusto). Kirkkovaltuusto valitsi välillisen vaalin sijaan suoran vaalin. 

Aikataulut

YT-neuvottelujen ajankohtaan on myös esitetty kysymyksiä, miksi tehdään näitä ratkaisuja vasta kirkkoherranvaalin ja seurakuntavaalien jälkeen? Yhtään yksittäistä syytä ei ole, aika vain oli kypsä luottamushallinnossa tehdä tarvittavat päätökset ennen tämän valtuustokauden päättymistä. YT-neuvottelut käynnistettiin ennen srk-vaaleja myös, koska pian työnsä päättävä kirkkoneuvosto oli kokousten ja keskustelujen myötä hyvin perillä seurakunnan kokonaistilanteesta. Salaliittoja ja tarkkaa suunnitelmallisuutta on päätösten ajoittamisesta turhaa etsiä.

Tulevaisuus?

Seurakunnan toiminnan suunnittelussa ja toiminnan toteuttamisen resurssien varmistamisessa tehdään pitkälle tulevaisuuteen luotaavia ratkaisuja. Terveen taloudenhoidon periaatteiden mukaisilla päätöksillä ja toiminnalla pyritään takaamaan Mäntyharjun seurakunnan toimintaa ja itsenäisyys tulevaisuuteen. Kirkolliskokouksen kevään 2015 päätökset seurakuntarakenteesta voivat johtaa seurakuntayhtymien muodostamiseen. Tällöin vakavaraisen ja taloudellisesti itsenäisen seurakunnan mahdollisuudet vaikuttaa ratkaisuihin ovat merkittävästi paremmat kuin taloudellisesti tappiollisen seurakunnan.

 

Seurakunnan johtoryhmä vastaa seurakuntalaisten kysymyksiin aiheesta ma 8.12. klo 13–15 Facebookissa (Mäntyharjun seurakunta).

 

Panu Karjalainen, kirkkovaltuuston puheenjohtaja

Sari Lantta, seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja

Ann-Maarit Joenperä, kirkkoherra

Risto Jaakola, talouspäällikkö

 

Seurakuntatyötä tunteva

#18 Tietoa

05.12.2014 15:36

"Kahden 60 % työaikaa tekevän papin työ- ja vapaa-aikajärjestelyt sitovat merkittävästi kirkkoherran työaikaa, mikä on pois seurakuntalaisten kohtaamiselta. "

Ei ole mahdollista, että tämä voisi pitää paikkansa. Työ- ja vapaa-aikasuunnitelmien tekeminen on käsittääkseni tehty yleensä yhteistyössä, ei vain kirkkoherran tekemänä, eikä kyseessä ole kovinkaan paljon työaikaa vievä asia. Tämä peruste pätee vain jos uusi kirkkoherra haluaa välttämättä ottaa yhdessä tehdyn suunnittelutyön kokonaan itselleen, eikä sillä silti ole mitään merkitystä kuin muutaman kuukauden välein yksittäisiä tunteja. 

Hei haloo !

#19 Re: Tietoa

06.12.2014 12:26

#18: Seurakuntatyötä tunteva - Tietoa 

 Joo noin saattaa pelkän suunnitelman teko olla, ymmärrän tuon omassa firmassanikin. Mutta kun johtaminen ja töiden järjestely käytännössä on jokapäiväistä esimiehelle kuuluvaa työtä. On itsestään selvää, että keikkapapeille työn järjestelyt vievät huomattavasti enemmän aikaa ja on muutoinkin ongelmallista, jos työntekijä ei ole jatkuvasti työssä. On mahdotonta järjestää silloin tällöin työssä olevalle koko osatyöajalle työtä, vaan jää varmasti niin sanottua luppoaikaa, jolloin maksetaan pelkästä työssä olemisesta ei työn tekemisestä. Ja tätä eivät seurakuntalaiset ymmärrä, eikä se ole seurakuntalaisten edun mukaista.

Vieras

#20 Re:

06.12.2014 12:48

#16: -  

 Tämän asian kyllä toinen paikallinen kirkkoherraehdokas selvästi ilmaisi vaalitilaisuuksissa, kertomalla että siltä varalta on haalarit valmiina ja rakentelua ja autoremonttia riittää.

Jos taas seurakunnan hallinto olisi alkanut kampanjoida jonkun, tai vaikka paikallisten ehdokkaiden puolesta, olisi se vaarantanut vakavasti demokratian toteutumisen ja varmaan kirkossakin jonkinlainen vaalilainsäädäntö on, minkä myös uskon tuollaisen kieltävän.

Eihän kuntakaan koskaan kampanjoi minkään ehdokkaan tai puolueen puolesta.

Tilastotieteilijä

#21 Mikä on tällaisen adressin merkitys ?

06.12.2014 13:00

Jos seurakunnassa on yli 5200 jäsentä, ja adressin kannalla on vain 200, joista vielä suuri osa nimettömiä (ja löytyypä joku nimi useamman kerrankin) ??

Aika selvä vastustus (tai tyytyväisyys) adressia vastaan suhteessa 5000 - 200 !! 

-

#22 Re: Mikä on tällaisen adressin merkitys ?

06.12.2014 14:15

#21: Tilastotieteilijä - Mikä on tällaisen adressin merkitys ? 

 Tai sitten tämä adressi ei vain löydä tietään jokaisen seurakuntalaisen luokse (esim. ikääntyneet ja lapset).


Vieras

#23 Re: Mikä on tällaisen adressin merkitys ?

06.12.2014 16:04

#21: Tilastotieteilijä - Mikä on tällaisen adressin merkitys ? 

 No jos vertaa vaikka äänestysaktiivisuuteen niin 200 ääntä on kyllä ihan hyvin nettiadressilta, joka ei tosiaan tavoita läheskään kaikkia. 

 

 

Vieras

#24 Re:

06.12.2014 18:37

#9: Tympii!! -  

 Tosiaan, jos tällaisen adressin perusteella valtuusto päättää toisin kuin kirkkoneuvosto esittää, ei meidän kenenkään kohta tarvi olla tällaisessa työyhteisössä, kun ei sitä pian enää ole. Kun sen nielaisee jokin suurempi seurakunta, joka vie nuo 1500 hehtaaria metsiäkin mennessään.

Kiitos niille luottamushenkilöille, jotka viimeinkin ymmärätävät kantaa vastuunsa seurakunnan toiminnasta ja taloudesta.

Katse tulevaisuuteen

#25 Re: Re:

06.12.2014 19:45

#14: Seurakunta tarvitsee sekä Seppoa että Erikiä - Re:  

 Niin onhan tuo esitys selvä tunnustus siitä, että pappien pakolliset hommat on jo pitkään olleet niin vähäisiä, että ne olisi voitu hoitaa yhdellä kokoaikaisella (kirkkoherra) ja kahdella 60 prosenttisella papilla. Siitä huolimata niistä vaan on maksettu täysi palkka kolmelle papille. Kyllä eteenpäin varmasti pärjää kahdella kokoaikaisella.