Siuntion kotihoidon tuen kuntalisä säilytettävä

Tulevaisuuteen sijoittava.
Vieras

#1 Kuntalisä

13.02.2011 22:13

Kuntalisä voisi hivenen rasittaa ennestään korkeaa veroäyrinhintaa,mutta se olisi erittäin kannattava sijoitus tulevaisuutta ajatellen.Maksaisi itsensä monikymmenkertaisena takaisin.
Kaarina
Vieras

#2 Re: Kuntalisä

14.02.2011 13:06

#1: Tulevaisuuteen sijoittava. - Kuntalisä

Vastoin yleistä luuloa kuntalisän maksaminen ei suinkaan tuo kunnalle lisää kuluja  vaan päinvastaisesti säästää sille ison summan.

Lapsen kotihoidon tukeminen kuntalisää maksamalla on kustannuksena kunnalle noin kymmenesosan siitä, mitä kustannukset olisivat jos lapsi olisi kunnallisessa päivähoidossa.

Siuntion ollessa kyseessä tämä summa ei vielä edes pidä sisällään investointikuluja, jotka kunta joutuisi sijoittamaan kunnalliseen päivähoitoon mikäli kaikki tällä hetkellä kotihoidossa olevat lapset laitettaisiin päivähoitoon, koska kunnan päivähoitokapasiteetti on tällä hetkellä aivan liian pieni suhteessa kaikkien alle kouluikäistun lasten määrään.

Tosiasia kuitenkin usean perheen kohdalla on, että lapset on syksyllä laitettava hoitoon mikäli kuntalisän maksamista ei jatketa. Toivoisin, että päättäjät ymmärtäisivät kuntalisän olevan pienituloisille lapsiperheille todella merkittävä summa oman perhekohtaisen taloutensa kannalta.

Nyt on Siuntion päättäjillä hyvä tilaisuus tehdä oikea ratkaisu, jossa päätetään haluaako kunta maksaa tällä hetkellä kotihoidossa olevien lasten hoidosta vähän vai sitten todella paljon ;)

 

Toinen Vieras
Vieras

#3 Re: Kuntalisä

14.02.2011 15:32

#1: Tulevaisuuteen sijoittava. - Kuntalisä 

Kyllä kuntalisälisäkin maksaa mutta tässä asiassa (niin kuin muissakin) olisi hyvä pohtia mitä muut vaihtoehdot kustantavat. Eurot on yksi peruste mutta kaikki olemassa oleva tieto tulee olla esillä hyvien päätösten perustana.

Myös kuntalisän vaikutusta muihin vaihtoehtoihin tulee myös pohtia esim. miten kuntalisä vaikuttaa perhepäivähoitoon, jne. Jos kunnalla olisi selkeä hyväksytty suunta, niin tiekartan rakentaminen ja hyvien päätösten tekeminen olisi helpompaa. Jos näin ei ole, voidaan kaikenlaisia selityksiä keksiä.

Tällä hetkellä päteviä syitä kuntalisän lakkauttamiseen ei ole esitetty, ja niin kuin aina, muutosta haluavien tulisi pystyä nämä esittämään.

ELISA CALIN
Vieras

#4

14.02.2011 16:46

Kotihoidon kuntalisän tulee saada Siuntiossa jatkoaika. Kunnan tulee huomioida lasten oikeudet. Siuntio on profiloitunut lapsiystävällisenä kuntana, kiitos niiden päättäjien, jotka ovat kannattaneet kotihoidin kuntalisää. Olisi ikävää, jos kovat ja kylmät arvot voittaisivat valtuustokäsittelyssä eikä kuntalisä saisi jatkoaikaa. Kuntalisällä on kunnan taloudenpidon kannalta hyvin pieni merkitys.
Marcus Nordström
Vieras

#5 Kuntalisä on tärkeä ja kannattava tukimuoto

16.02.2011 21:20

Kotihoidon tuen kuntalisä on Siuntiossa saanut aikaan selvän kasvun kotihoidossa olevien lasten määrässä. Samalla kun 0-6 v. lasten määrä on kasvanut vuoden 2010 aikana vain kahdella, on kotihoidossa olevien määrä kasvanut 33:lla (+23%).

Lasten kotihoito maksaa Siuntiossa kunnalle keskimäärin n. 3.500 € / lapsi / v, sisältäen kuntalisän. Kunnallinen päiväkotihoito maksaa lähteestä riippuen 9.500 - 12.500 € / v. Siuntiossa tätä ei ole laskettu virkamiesten toimesta virallisesti, mutta Kuntaliiton tieto n. 11.000 € / lapsi / vuosi lienee riittävän tarkka vertailuluku.

Voidaan olettaa, että kotihoidossa olevat lapset olisivat maksaneet päivähoitomaksuja Siuntion keskiarvojen mukaisesti n. 1.700 € vuodessa.

Kuntalisän aikaansaaman säästön voidaan siis viime vuonna olettaa olleen Siuntiossa 33 uutta kotihoitolasta * (11.000 € - 3.500 € - 1.700 €) = 191.400 €.

Samanaikaisesti kuntalisää on maksettu kaikenkaikkiaan n. 200.000 € vuoden 2010 aikana. Tästä 33 uuden kotihoitolapsen "päällekkäinen" kuntalisäosuus on n. 40.000 €.

Yksikertaistettuna kuntalisän vaikutus kunnan käyttömenoihin vuonna 2010 voidaan laskea olleen 200.000 € - 40.000 € - 191.400 € = -31.400 €, eli menoja _vähentävä_.

Todettakoon, että sen lisäksi jää toki saamatta kunnallisverotuloja (suuruusluokka noin 100.000 €), mutta syntyy samalla säästöä valtionosuuksien verotulontasauksessa (37% saamatta jääneistä verotuloista). Investointipaineen vähenemää ei myöskään kannata unohtaa (kahden ryhmän tilat?).

Kokonaisuudessaan usean sadan tyytyväisemmän kuntalaisen kustannus on siis viivan alla kunnan tuloksessa +/- 30.000 € / vuodessa.

Oli etumerkki sitten plussa tai miinusta, niin kuntalisän maksamista pitää mielestäni ehdottomasti jatkaa myös elokuun jälkeen.
kotiäiti
Vieras

#6

12.03.2011 11:22

Siuntion kotihoidon kuntalisä säilytettävä, päivähoito tulee kalliimmaksi eikä sitä ole tarjollakaan.
Marcus Nordström
Vieras

#7 Kunnanhallituksen esitys kunnanvaltuustolle

14.03.2011 19:17

Siuntion kunnanhallitus on juuri päättänyt äänin 7-4 esittää kunnanvaltuustolle, että lasten kotihoidon tuen kuntalisän maksamista jatketaan määräaikaisesti 31.12.2012 saakka.

Adressin taustalla olevat henkilöt ovat tehneet hienoa työtä asian eteen!
Marcus Nordström
Vieras

#8 Kuntalisä säilytettiin valtuuston päätöksellä!

12.04.2011 10:03

Siuntion kunnanvaltuusto päätti eilen kunnanhallituksen esityksen mukaisesti jatkaa lasten kotihoidon tuen kuntalisän maksamista 31.12.2012 saakka. Hieno päätös siuntiolaisten lasten ja perheiden kannalta!

Valtuustossa äänet jakantuivat 16 hallituksen esityksen puolesta ja 8 vastaan (3 tyhjää).

Kuntalisän jatkoa kannatti koko Rkpn ryhmä (Merja Laaksonen, Raija Rehnberg, Rabbe Dahlqvist, Peppe Forsblom, Börje Grotell, Anders Karell, Stefan Svanfeldt, Marcus Nordström), koko vihreiden ryhmä (Yrjö Kokkonen, Timo Raivio, Kristian von Essen), kolme demaria (Thea Oinonen, Tuulia Tuomi, Kristian Parviainen), Elisa Calin ja keskustan Arto Varpio.

Perheiden valinnanvapautta vastustivat kolme kokoomuslaista (Anna Paasikivi, Merja Rahkola-Toivanen, Arto Penttinen), kolme sitoutumatonta (Rainer Sarviaho, Mikael Westermarck, Karl Holm) sekä kaksi demaria (Tuula Savinainen ja Pekka Keränen).

Kokoomuksen Janne Laakkosen, Antti Keskitapion ja Kirsi Pesosen selkärangat eivät sallineet kannanottoa äänestyksessä kokoomuksen aikaisemmasta kategooriesesta vastustuksesta huolimatta.

Vieras

#9 Re: Kuntalisä säilytettiin valtuuston päätöksellä!

12.04.2011 12:01

#8: Marcus Nordström - Kuntalisä säilytettiin valtuuston päätöksellä! 

 ... Ja näin olemme matkalla kohti paremminvointiyhteiskuntaa. Sinne kun ei pääse peruuttamalla.