Hallituksen on muutettava päätös eläkeiän nostamisesta

Tommi Rautio
Köyliö

#76 Nyt varmaa joku hermostuu

09.03.2009 11:25

Mutta palkkoja voidaan aivan hyvin Suomessa laskeakin enkä pane paakseni vaikka AY-liike ottaisi vaarin tästä ehdotuksestani = lue: PÄÄTÖKSESTÄNI.

Palkan alennusta voi käyttää kiristyskeinona paremmin kuin lakkoilua. Ja samalla kun palkan alennus toteutuu niin Suomalaisen työn arvo nousee ja kilpailukyky maailman markkinoilla paranee.

Kunnanvaltuutettu Köyliöstä
markku siuvatti
raahe

#77 Liittoon jämeryyttä

09.03.2009 11:38

Eihän vaan Liittomme johto ole ainoastaan siitä nostanut melua kun hallitus Vanhasen hoksauksen johdosta panee taantuman maksumieheksi saman kansan ryhmän joka on tämän maan velat maksanut jo kymmeniä vuosia.Kun ei vain kävisi niin että jos vanhanen ottaa työmarkkina järjestöt mukaan neuvotteluun,on lopputulos jokseenkin sama mutta se tehtiin vain kolmikannassa.Toivotaa että nyt ollaan jämeriä kun väki on kerran tukena.
Tommi Rautio
Köyliö

#78 Tunnustakaa nyt vaan

09.03.2009 11:47

Asia kun on vaan niin, että sosialistit eli SDP:läiset ja AY-liikkeen nokkamiehet ovat tämän maan pahimpia Porvareita, jotka hyväksikäyttävät Kansaa.

Tunnen monia SDP:läisiä,jotka oikein nauttivat kun toiset ovat köyhiä. Aikoinaan köyhistä ja pienituloisista SDP:läiset saivat parhaan kannatuksensa vaaleissa. Ei enää.
markku siuvatti
raahe

#79 Ei tarvi tunnustaa

09.03.2009 12:03

Kyllä niin on kun muistaa kun 60:en luvun lopulla isän mukana vappumarssilla käyneenä voin sanoa että sen aikainen SDP oli jyrkemmästi tavallisen immeisen asialla kuin tänään vasurit tai perussuomalaiset lähellekkään.Että täytyy ihmetellä kuinka alas työväki painetaan ennenkuin herätään.Että kyllä tämän päivän työläisiä viedään kuin pässiä narussa.
Pekka Lehtonen
Kemi

#80 Länget kaulaan ja äkkiä...

09.03.2009 14:36

Minusta ei ole mitenkään häpeällistä kääntää kelkkaa, takkia, mielipidettä, jos siihen on perustellut syyt. Jos mielipiteen vaihto tehdään sen vuoksi, että ei ollut tarpeeksi harkittu tai pohjustettu niin siitä joutuu toki kärsimään. Mutta on parempi korjata kurssia, ennenkuin ollaan karilla. Nauroi oppositio tai ei...

Sanoisinpa kyllä, että jos Vanhanen ei löydä kasvoja säilyttäävää perääntymistietä tässä eläkekysymyksessä niin pääministeripuolue vaihtuu....
Raimo Sivula
Helsingby

#81 Hallitus laitettava ennenaikaiselle ja pienelle eläkkeelle!

09.03.2009 14:40

Lainaan tässä Timo Soinin eduskuntakyselytunnin kommenttia vapaamuotoisesti. Siinä hän sutkautti juuri otsikossa mainitsemani ajatuksen. Tosin siihen ei myöskään hallitus ottanut kantaa - ilmeisesti eivät pystyneet vastaan väittämään...?!
Jos jotain hyvää yrittää keksiä hallituksen (=Vanhasen) "hiihtomietinnöstä", niin se, että nuoret saataisiin opiskelemaan täyspäiväisesti on ehkä ainut hyvä asia siinä. Tarkoitan nyt siis sitä, että AMK:ssa tai yliopistoissa opiskelevat eivät joutuisi olemaan koko ajan töissä osa-aikaisesti vieden ns. täyspäiväisen työn monelta perheelliseltä. Esimerkiksi Vaasassa on niin paljon opiskelijoita töissä monella eri alalla osa-aikaisesti, että työnantajat ovat tehneet kenties yhteisen sopimuksen (tarkoitan mm. ravintola-alaa, kauppaa yms.) siitä, ettei anneta kenellekään jo työelämässä olevalle nuorelle täyspäiväistä työtä. Tästä on allekirjoittaneella myös omakohtaisia kokemuksia lähipiiristä, että tehdään n. kuusituntista työpäivää ihan säännöllisesti osa-aikaisesti! Tämä on ihan faktaa täällä ja uskon sen olevan sitä myös monella muulla opiskelu-paikkakunnalla?!
Siispä annetaan opiskelijoille tarpeeksi tuohta ja patistetaan heitä suorittamaan opintonsa nopeammin myös lupaamalla kesä- ja opintojen jälkeistäkin työtä, kuten Vaasassa ollaan tehty usean teollisuusyrityksen tuella!! Toki rahoitus tähänkin pitää jostain saada, mutta jospa se tulisi siitä, että sitten olisi mahdollisuus ym. osa-aikaisilla tehdä kokopäiväistä ansiotyötä ja siten maksaa verojen muodossa mm. tätä lovea opiskelijoille...?!

Veroista myös sen verran, että ei enää missään tapauksessa vähennetä veroja keneltäkään! Pikemminkin päinvastoin, jos meinataan Vanhasenkin mainitsema vanhusten huoltosuhde pitää kunnossa tulevaisuudessa!!!! MUISTAKAA KAIKKI PITKÄÄN TYÖELÄMÄSSÄ OLLEET (KUTEN ITSEKIN OLEN OLLUT), ETTÄ OLETTE JO ITSE MAKSANEET TYÖELÄKETTÄNNE LÄHES KOKO TYÖHISTORIANNE AJAN, JOTEN EI SEN ELÄKERAHAN PITÄISI SIELTÄ MIHINKÄÄN KADOTA!! VAI ONKO PÖRSSIGURUT YM. RÖTÖSHERRAT (LAINAUS EDESMENNEELTÄ VEIKKO VENNAMOLTA) NEKIN JO KAKKANNEET MAAILMALLE...JOHAN ON P....STÄ, JOS NÄIN ON...??!!
Antti Kotalampi
Virrat

#82 Perse ylös sohvasta

09.03.2009 16:48

Olishan se, jos kaikki allekirjoittaneet sais liikkeelle vaikka eduskuntatalon ympärille parveilemaan. Sitä päivää tosin saa odotella, ehkä sitten joskus kun oikeisto ruuvaa prässiä kireemmälle ja työläiset ajetaan nurkkaan.
Aira Hasu
Helsinki

#83 Viittaan # 21 viestiin, B. Slotte

09.03.2009 17:15

"1. Ihmisten keskimääräinen elinikä on nykyään korkeampi kuin esim. 20 vuotta sitten. Eikö olisi ihan järkevää että eläkeikä nousisi samassa suhteessa?"

Muuten kyllä, mutta eliniän nousu ei kulje käsikädessä elämänlaadun ja terveyden kanssa. Työelämä on raaistunut viimeisten 30 vuoden aikana sen verran paljon, että nyt ei puhuta samanlaisesta sukupolvesta kuin se joka oli taistelemassa Toisen maailman sodan aikana. Vertaan tässä iäkkäisiin sukulaisiini ja 1950 syntyneisiin. Tässä on ihan vissi ero.

1910-20 -luvuilla syntyneet voivat jopa viettääkin 85v. tai 95v. syntymäpäiväänsä suhteellisen terveinä, sama asia ei päde 1940-50 -luvulla syntyneisiin. Tervaskannot on eri porukkaa ja tehnyt työelämänsä täysin toisenlaisissa olosuhteissa. Monella tavoin kovemmissa, mutta myös yksilöä kunnioittavammassa.

"2. Miten voimme ylläpitää hyvinvointivaltiota ilman työssäkäyviä veronmaksajia? Näiden suhteellinen osuus väestöstä pienenee koko ajan, kun suuret ikäluokat saavuttavat eläkeiän. Mikä avuksi? Vastaus tuntuu selvältä."

Miten olisi, jos hallitus ja eduskunta olisi jo 1990-luvun taantuman jälkipyykissä keskittynyt olennaiseen ja hoitanut hommat niin, että syrjäytyneitä olisi vähemmän, pitkäaikaistyöttömyyttä ei olisi päässyt kehittymään, leipäjonoja ei enää tarvittaisi ja ulkomaalaisten kotouttamislaki olisi hoidettu, kuten pitääkin.
Kaikki hallitukset Esko Ahosta alkaen on jättäneet nämä perusasiat hoitamatta. ja nyt ollaan tilanteessa, että pitkäaikaistyöttömät ovat huonoa materiaalia, nuoret eivät löydä paikkaansa saatikka työtä ja puolikuntoisten pitäisi jatkaa työelämässä pakolla 2 vuotta lisää, kun todennäköisesti tuolloin sairausloma kustannukset tulevat kasvamaan ja niihin tuskin sijaisia haetaan nuorten keskuudesta.
Ymmärrän hyvin, että jos ei sähköjä ole ajoissa asennettu mökkiinn, joutuu sitä kantamaan säkillä valoa tupaan. Kuten kaikki tiedämme, minkä taakseen jättää, sen eestään löytää.
Poliitikoilla näyttää olevan vaikeuksia keskittyä olennaiseen, vaikka siihen oli aikaa ja toisaalta taas äänestäjillä on erittäin lyhyt muisti.

"3. Suomessa eläkeikä ei ainakaan ole turhan korkea muihin maihin verrattuna."

Ei suomalainen työkulttuurikaan ole kuten muualla.

"Itse ihan mielelläni siirtyisin eläkkeelle vasta esim. 65-vuotiaana, tai jopa 70-vuotiaana. Mitä jos ajattelisimme mieluummin koko maan parasta?"

Onnea sinulle, jos/kun viihdyt työssäsi, etkä ole mitenkään rasittunut fyysisesti tai henkisesti, etkä kaipaa aikaa perheen, harrastusten, lasten ja lastenlasten kanssa. Ja sinulla riittää virtaa. Onnellinen olet sinä, mutta et voi omaa tilannettasi yleistää kaikkii työtätekeviin ihmisiin.
Kaikki eivät ole selvinneet työelämässä terveenä. Ja juuri tämä on se asia, mikä useimpia työn raskaan raatajia rasittaa juuri tänäkin päivänä.
Painetta luodaan koko ajan lisää, paikat hajoilee. Fysiikka eikä psyykekään kestä yhtään lisää työvuosia.
Sallitaan niiden poistua eläkkeelle, jotka niin haluavat ja niiden jatkaa, jotka jaksavat ja haluavat. Tämähän on nykyinen laki asiasta, MUTTA se että kaikki pakotettaisiin lailla "jaksamaan" vielä 2 v. lisää, ei todellakaan sovi kaikkien pirtaan.
Nuoret olisi pitänyt saada jo aikoja sitten töihin kiinni, mutta heidät sivuutettiin, kuten työttömät. Nyt hallitus maksaa virheistään ja syytää sen vanhenevien työtä tekevien ihmisten niskaan. Semmoinen ei kerta kaikkiaan käy.

Mitä tulee päättäjien toiveisiin kasvavasta lapsilukumäärästä Suomessa, sanon, että olisivat miettineet sitäkin asiaa 20v. sitten. Ensin täytyy luoda edellytykset, että ihmisillä on mahdollisuus kasvattaa perhettä, mutta jos lapsilisät on mitä on, kodinhoitotuki on mitä on, yksinhuoltajien arki sitä, mitä tänä päivänä, niin turha on peiliä syyttää, jos naama on vino.
pekka laitala
äänekoski

#84 Vai ei ole kysymys suuresta muutoksesta?

09.03.2009 19:23

Herrat eläkeiän siirtäjät huokailevat että älkää olko huolissanne eihän tässä ole kysymys suurista muutoksista,vain 2kk/vuosi. Mutta entäs sitten kun siirtymä kausi on käyty läpi,eikös se ole sitten se 2 vuotta? Ainakin minä olen sen käsittänyt näin. Toivottavasti ole väärässä.Itse selviän 1v8kk.Kaippa minun pitäisi olla RIEMUISSANI,kun muut joutuvat kärsimään vielä enenmän.Vois tehdä hyvää herrojen miettiä puheitansa.Kyllä niitä vaaleja vielä tulee missä tämäkin järjettömyys muistetaan.
Janne Linna
Merikaarto

#85 Voi P**kele

10.03.2009 08:07

Tuhansia ihmisiä irtisanotaan, tehtaita lakkautetaan, maahanmuuttoa lisätään ja kohta tulee työvoimapula!!!. Tästä työvoimapulasta on nyt puhuttu niin kauan, että sitä pidetään ehdottomana totuutena. Sitähän ei tällä hetkellä tiedä kukaan, että onko täällä miljoona työtöntä ennenkuin tämä pikku taantuma on ohi. Ikävä kyllä tässä taitaa nyt olla tilanne sellainen, että Eläkeikä nostetaan ja verotusta kiristetään ja kunta ym palveluita leikataan joka tapauksessa. Tai sitten ei... "hohhoijaa, saapi sanoa, että hohhoijaa"
Marita Granqvist
Helsinki

#86 Eläkeiän nosto?

10.03.2009 13:14

Suurten ikäluokkien eläkkeelle jäämisestä,ovat asiantuntijat tehneet useita laskelmia,niissä eläkerahojen on todettu riitävän tarkoitukseensa hyvinkin.
Työvoimapulastakaan massamme ei ole kysymys,on saneerattu eikä väkeä palkata enää riittävästi,ja ne joilla on työtä saavat tehdä sitä tosissaan.Tästä johtuu ihmisten ennen aikainen sairastuminen ja työssä väsyminen,johtaen lääke,sairaanhoitokulujen ja ennenaikaiselle eläkkeelle jäämiseen, eikä eläkeiän nosto 65 v näitä ainakaan vähentäisi.
Päättäjienkin pitäisi viimein oivaltaa se, että jatkuvan työstä poissa olevan jo ennestään suuren maahnmuuttaja taustaisen väestön osan,jota vielä kasvatetaan vuosittain 4000:lla ei suomen talous kestä ylläpitää, ja katkeraksi tämän tekee omien olojemme jatkuva surkastuttaminen.
Mistähän johtuu, ettei huntupäitä näy esim.leipäjonoissa,ei koska kulttuurinsa mukaisesti,naiset ovat kotona ja synnyttävät,elävät lapsilukunsa mukaisella kotihoidon tuella vuodesta toiseen,korotusta heille, ja maksamista meille,on taas tiedossa kun kolmannesta lapsesta alkaen aletaan maksaa lisää.Suurten ikäluokkien pitää tällä menolla mieluummin kuolla,ettei tarvitsisi maksaa eläkkeitä,tai portaistetaan työuraa? niin, että on käytävä töissä 100v asti, eiköhän se siihen mennessä jo kuukahda,eikä tarvitse maksaa eläkettä ollenkaan.
Aira Hasu
Helsinki

#87 Nimenomaan

10.03.2009 13:41

Ihmisten ostovoima, erikoinen ilmaisu, mutta sitähän se nykyään on, vähenee, koska tulot pienenevät irtisanomisten, lomautusten ja työttömyyden takia. Jos ei ole tuloja, paha on käyttää rahaakaan. Pahinta siinä on se, että vähillä rahoilla ei saa myöskään monipuolista ja terveellistä ruokaa, joten se vaikuttaa myös fyysiseen hyvinvointiin.
Ilmaiseksi voi lukea kirjoja ja kävellä ulkona, hoitaa siten kuntoaan. Mutta ruoka on kallista ja siitä monet joutuvat ensimmäisenä tinkimään.

Keskikoulussa opetettiin 1970-luvulla, että ihminen tekee työtä, jotta voi ostaa palveluita. Kun rahat vähenevät myös palvelujen osto vähenee. Se vaikuttaa suoraan niihin, jotka palveluita myyvät. Noidankehä on valmis.

Tämä tuli mieleeni siitä, että ikäänkuin 2 vuotta lisää työaikaa korjaisi tämän ehkä pitkänkin taantuman, myöhemmin lamaksi kutsuttavan ajanjakson, jolloin vain rikkailla ja hyvätuloisilla on varaa pyörittää taloutta ja muut sitten käyttävät rahojaan pakollisiin menoihin. Näinhän ei yhteiskunta tietenkin voi toimia, etenkin kun suurituloisten kuluttaminen on suhteessa vähäisempää kuin sen valtaosan pieni- ja keskituloisista, joihin tämä taantuma eniten osuu.

Mietin tuota samaa asiaa työvoimapulasta, kun nyt olen kuullut melko yllättäviltä suunnilta lomautuksista. Sellaisissakin yrityksissä on potkittu ihmisiä pois, missä ei yleisesti ottaen tällaista ole tapahtunut ja samaisessa yrityksessä myös ihmisiä lomautetaan kesällä 3 kuukaudeksi.
Jos tämä on mahdollista sellaisillakin aloilla, jotka ovat olleet suhteellisen vakaita, miten sitten on niillä aloilla, joissa lomautukset ja irtisanomiset on arkipäivää oli nousukausi eli ei.
Kuka tietää, paljonko täällä tosiaankin on työttömiä vuosina 2009-2012. Voi koko homma heittää häränpeppua.
Mietin vaan, että konsultoiko Vanhasta kukaan vai onko hän tosiaan niin pätevä tällaisissa asioissa, että ihan itse osaa laskea tilanteiden kehittymistä.
Mitä olen kuunnellut tutkijoita ja näiden asioiden asiantuntijoita, ovat he jokseenkin eri linjoilla sen suhteen, miten asia pitäisi hoitaa...
Huvittavinta tai lähinnä surkuhupaisaa tässä on se, että Suomessa herättiin asiaan harvinaisen myöhään. Onko tämäkin sitä kuuluisaa takapajuisuutta?

Joka tapauksessa meillä on kädet täynnä pähkinöitä purtavaksi. Toivottavasti jääräpäisyys laitetaan sivuun ja etsitään avoimesti oikeanlaista ratkaisua.
Aikaa oli tähänkin perehtyä koko syksy, mutta ei vaan saaneet mitään aikaiseksi ja sitten mennään sieltä mistä aita on matalin.

Joskus luulin, että Suomessa toimii ns. demokratia, ettei hallitus nyt ihan yksinään näitä asioita säätäisi vaan ottaisi muutkin osapuolet mukaan.
On lievästi naivia kuvitella hallitsevansa itse kaikki osa-alueet. Kyllä sitä asiantuntemusta löytyy, jos ei niin jääräpäisesti aja omaa asiaansa. Silloin helposti joutuu ojasta allikkoon.
Järjenvaloa kaipaisin tässä asiassa ja sen isomman kuvan tarkastelemista. Keskustelukanavat tulee pitää auki ja mielipidettä on voitava muuttaa tiedon lisääntyessä. Ei periksiantaminen ole heikkoutta. Usein se on jopa edellytys työ- ja yhteiskuntarauhan kannalta... Syvä huokaus.

Sulevi Koskinen
LHI

#88 HYVÄSTI MARKKINA- TALOUS AIKAKAUSI

10.03.2009 14:11

Taantumassahan tämä Suomi neitokin nyt seisoo jalat tukevasti pohjamudassa, ei ei pääse eteen ei taaksepäin, neitsyytensä jo ajat sitten menettäneenä ja on nyt EU.n mallioppilas, kiltti sävyisä tottelevainen, ja aina kaikenlaiseen riistoon suostuvainen.

Valitettavasti täällä Suomessakin on otettu tietoinen riistopolittinen linja pienituloisia,ja työttömiä kohtaan heidän asioitaan ei aja kukaan, päin vastoin heidät halutaan yhä suurenpaan ahdinkoon saattaa, Nyt on korkein aika HERÄTÄ horroksesta.

Sitä kansa saa mitä kansa haluaa, miettikää tätä, nyt virallinen Suomi puhuu taantumasta, mutta laman puolelle menee, enkä usko että markkina talouden puhkaistu kupla enää alkaa pullistelemaan ainakaan niin suurena kun se ennen puhkeamistaan oli, joten ei kannata alkaa henkseleitä liialti paukuttelemaan ja ajatella kohta on taantuma ohi, ei ole vielä piit.. kään aikaan.



Veli-Pekka Mäkinen
Ylöjärvi

#89 Mitä teemme täällä 20 vuoden päästä.............

10.03.2009 17:15

Meidän suurimmat työpaikat on myyty monikansallisille kasvottomille pörssiyhtiöille.
Saattaa 20 vuoden päästä meillä olla vain työnä toimia mökkitalkkarina jossain mökkikylässä.
Nyt hallituksen on tehtävä tälle asialle jotain, ei siinä paljon posket leviä jos kauppaamme toisillemme pelkkiä palveluita.
Kaikenlaista toimialaa on oltava ja kehitettävä.
Vanhanen hiihto kieltoon.
Sirkka Nyberg
Espoo

#90 MIKSI

10.03.2009 20:33

Miksi ns "vanhukset" joutuvat aina maksumiehiksi. Onko oletuksena se, että vanhat eivät valita, vaan nöyrinä ja kuuliaisina maksavat mitä hallitus päättää. Allekirjoitusten määrä osoittaa kyllä jotain muuta. Kuulun itsekkin siihen ikäluokkaan joka koulun päätyttyä menin suoraan työelämään ja menetin jo alkupäästä 7-8v ansiot eläkkeestäni. Jos nyt olen itsekäs, niin sitten olen, koska ei kukaan muukaan tunnu puoliani pitävän. Ei edes "KANSAN"edustajat. Pitäisiköhän tuo nimitys muuttaa.
Vanhasen avustaja tuolla vastaili jotensakkin niin, että jos ei eläkeikää nosteta, niin joudutaan nostamaan verotusta, joka olisi minusta oikeudenmukaisempaa. Tosin, silloinhan jouduttaisiin menemään myös hyvin toimeentulevien lompakolle. (veronousut esim. alle 2500€/kk vero ei nouse, yli 2500€ 1/2%, 3000€ korotus 0,75%, 3500€ - 4500€ 1% jne.) Laskekaapa siitä paljonko se parantaisi taloustilannetta. Maksetaahan nuo palkankorotuksetkin (jos niitä nyt sattuu saamaan) prosentteina. Korotus euroina on hieman eri 1800€/kk ja 3500€/kk.
Tuntuu tosiaan siltä, että jos voitaisiin, niin vietäisiin navetan taakse ja ...
niin säästyisi nekin eläkerahat tulevalle sukupolvelle.
Joskus muistan kuulleeni, että eläkerahoja sijoitettiin, en muista mihin, olisko ollu joku 70-80-luvulla. Mutta jos työlläni olen yrittänyt saada itselleni edes minimieläkettä (minimipalkalla), niin en totisesti ole antanut kenellekkään lupaa sijoittaa tienistejäni pörssiin tai sijoituksiin.
Urpo Halonen
Asikkala

#91

10.03.2009 21:38

Itsestään selvää on , että työuria on tulevaisuudessa pidennettävä . Näin on Venäjällä ja USA:ssa ja oli kommunistien paratiisissa Neuvostoliitossa . Suuret ikäluokat siirtyvät vanhuuseläkkeelle lähinnä vasta 2010-luvulla , vaikka asiasta on puhuttu jo pitkään. 10 vuoden päästä (laman mentyä ohi) on työmarkkinatilanne aivan toinen . Joka paikkaan saa etsiä ammattitaitoista työntekijää , koska ikäluokat ovat paljon pienempiä ja eläkkeellä on kolmannesmiljoona ihmistä enemmän . Huoltosuhde heikkenee nopeimmin koko Euroopassa. Edes nykyistä elintasoa eli tavarantuotantoa ja palveluita voidaan pitää yllä vain TYÖNTEOLLA olipa kyseessä 30 v ylitöitä tehnyt porvaripalkansaa-
ja kuten minä tai katkeroitunut kommunisti , joita tällä palstalla tuntuu riittävän . Haluaako joku oikeasti Suomeen 20000-30000 maahanmuuttajaa vuodessa 2010- ja 2020- luvuilla poistamaan työvoimapulaa ?
Opiskelijat on saatava valmistumaan nopeammin ja työelämään , sitten kun työpaikkoja jälleen laman jälkeen alkaa tulla . Nykyinen keskimääräinen 59,5 v eläkkeellejäämisikä on saatava vastaavasti nousemaan lähemmäs 63 v ikää ja työkykyiset ja -haluiset voivat jatkaa työtä superkarttuman siivittämänä vielä jopa 5 v . Valitettavasti Kekkosta pyydettiin jatkamaan kaikkien puolueiden toimesta työntekoa vielä muistaakseni 74-vuotiaana !
Yli 55-vuotiaat pitäisi mm. vapauttaa yötyöstä ja kehittää työelämää monin tavoin työaikajärjestelyin , kuntoutuksin ja tuottavuusvaatimuksia vähentämällä , jotta työssä jaksettaisiin edes 63 v ikään .Elinikään vaikuttaa
hyvin oleellisesti terveys ja terveyteen terveelliset elintavat . Siinäpä suurin syy tutkimusten mukaan duunareiden huomattavasti alhaisempaan elinikään eli eläkkeestä nauttimiseen. Koulutus tuo terveyttä , onneksi .
Juha Kainuvaara
Espoo

#92 Jo on perkele

10.03.2009 21:45

Saatanan keskusta ja kokoomus pellet. Ettekö te jo oppineet mitään Esko Ahon hallituksein aikaan. Kyllä tavallinen duunari kyllä lähtee viimeistään tässä vaiheessa barrikaadeille. Taidatte kaivavata verta tosissaan nenästätänne. Perkele mene seuraavaksi hiihtelemään vaikka Siperiaan, taidat löytää joitakin tuttuja, kuten Jätemäen, joka etsii syyllstä kuka lähetti faxeja ja minne. Voitte samalla testata kumi on nopeampi sinä vai Esko. Rättätää, perkele, älkää koskaan tulko vastaan sillä joku kaatuu ja korkealta.
t.Mä
markku siuvatti
raahe

#93 Harva on vanhasen linjalla

10.03.2009 21:49

Olen lukenut näitä mielipiteitä toivottavasti päättäjät lukee myös että näkevät mitä mieltä ollaan vanhasen ajatuksista.On tosiaan kumma kun ns:suuria ikäluokkia taas pantais maksumiehiksi ja naisiksi.Työvoimapula on tosiaan ihme väite kun kokoajan lomautetaan ja vähennetään väkeä.Maailma on mennyt tosi raaaksi kun ei saisi 30-40 vuotta eläkemaksuja maksaneet nauttia ansaitusta eläkkeestä.Sallittakoon sellaisten joilla ei aika kulu muuten jatkaa työssä vaikka sataan ikävuoteen.Mutta ei mitään lakeja eläkeiän nostoon.
Jukka Vahera
Oulu

#94 Työkö tekee ihmisestä kunnon kansalaisen?

10.03.2009 23:01

Todella mielenkiintoista, eli jännää on ettei kukaan edes uskalla tai koskaan unessakaan tohtinut kyseenalaistanut tätä valtavan työmäärän tarvetta! Kysynpä vain, että mikä on valtava työmäärä, johon tarvitsemme tekijäänsä? Muistin vuoksi kertaan, että olemme koneellistaneet maatalouden, olemme kovaa vauhtia koneellistaneet teollisuuden ja seuraavaksi odotan milloin ja viimein koneellistamme kassatyöntekijät. Siis olemme vapauttaneet ihmisiä työstä. Toinen kiva aspekti on, että puolet maailman ruuasta menee roskiin. Ruokaa tuotetaan lähes 10 miljardin ihmisen tarpeeseen. Väitän, että joku nyt tekee paljon ja paljon turhaa työtä, kun huippuunsa jalostetut ruuat päätyvätkin roskiin. En väitä etteikö töitä aina olisi, vaan että ei ole sellaisia töitä, josta kapitalisti maksaisi. Kapitalisti ei maksa mistään hyvinvointiin liittyvästä työstä. Esim vanhustenhuolto, (kansan)terveydenhuolto tai mikä tahansa ympäristöön tai ihmisiin liittyvä huolto. Nämä julkiseensektoriin kuuluvat työt ovat niitä, joista pitää leikata ja vähentää lopullisesti kaikki, koska ovat ns. menoja. Eli siis työ, josta maksetaan on sellaista tavaraa tuottavaa tai palvelua tuottavaa, jolle löytyy maksukykyinen kuluttaja. Tavaran ja palvelun kuluttamiseen ihmisellä aikaa päivässä 24 tuntia, josta pitää vähintää jättää nukkumiseen käytetty aika pois. Eli jos luot uuden tarpeen viet kuluttajan rajallista kulutusaikaa jostain muusta pois. Toisaalta jos kaikki ovat töissä kokoajan, niin kenellä sitten on aikaa kuluttaa? Tarvitsemme siis tehokuluttajia ja tehokkaasti työtätekeviä. Itseasiassa, jos jakaa ihmiset omistaviin ja työläisiin, niin sehän toteuttaa vaatimuksen... vaatimukseen sisältyy ajatus pienistä palkka menoista, sillä työtätekevällä ei ole aikaa erikoisenlaatuiseen kuluttamiseen, vaan tavanomaiseen sellaiseen jo aikaa sitten koneellistuneeseen maataloustuotteisiin, sähköön, asuntoon, vaatteisiin, veteen ja yms.

Toisen vaihtoehto olisi ennemminkin laskea eläkeikää. Toki ei keneltäkään pidä kieltää työntekoa. Mutta todella jännä on tämä luterilainen oppi työstä ja sen autuaaksi ja oikeaksi ihmiseksi tekevästä voimasta. Tässäkään en silti väitä etteikö ojankaivuu hommissa voisi kokea valaistumista tai muussa fyysisessä ulkotyössä... itse kokisin ainakin.
Riikka K.
Jyväskylä

#95 Mutta kuinka käy Vanhaselta rock´n roll?

10.03.2009 23:13

Hei, hallitus voi nostaa eläkeiän vaikka yhdeksään kymppiin.
Mutta jos työnantajaa ei velvoiteta mihinkään, se heittää meidät edelleen "eläkeputkeen" eli työttömäksi jo 55-vuotiaina.
Ja yhteiskunta säästää. Ja pääministeri hiihtää.
Kysymys kuuluu: Minkälaisessa yhteiskunnassa sinä haluat elää? Minkälaista yhteiskuntaa sinä haluat rakentaa?
Mieti.
Kyllästy.
Herää.
Tee jotain!
Pirjo Forsten
Helsinki

#98 Eläkeraja pois

11.03.2009 06:43



Olen sitä mieltä että eläkeraja kokonaan pois. Jokainenhan saa sen eläkekorvauksen minkä on kerennyt tienaamaan. Jos joku tyytyy pienempään eläkkeeseen niin eiku menoks. Fyysisen työn tekijät eivät varmaan paljon yli kuusikymmppiseksi jaksa tehdä mutta ylemmät toimihenkilöt varmaan olisivat vaikka loppuiän jos työ on kiinnostavaa ja antaa tekijälleen energiaa.
Mikäli työtä ei ole tarjota irtisanotulle henkilölle vuoden sisällä niin eläkkeelle vain. Sopivan työn löytyessä voisi jatkaa taas työntekoa.
Minusta tämä malli olisi oikeudenmukainen.

Kateushan vie kalatkin vedestä. Tässä olisi onni omissa käsissä.

Kullervo Talvisilta
Tampere

#99 Taisi käydä oikeistohallitukselle huonosti

11.03.2009 08:32

Lähti perusteettomasti soitellen sotaan eläkeiän korottamiseksi. Nyt julkisuudessa kerrotaan, että todellinen eläköitysmisikä tai töiden lopettamisikä onkin 62 vuotta, eikä 59 vuotta.

Ammattiyhdistysliike onnitteluni
Riitta Järvinen
Tampere

#100 Työntekijöiden kohteluun uudet pelisäännöt

11.03.2009 08:38

Eläkeikärajan nostaminen ei nosta todellista eläkkeellejäämisikää. Työelämään on laadittava uudet pelisäännöt. Työntekijöitä ei saa kohdella niin ala-arvoisesti kuin tällä hetkellä tehdään. Persoonallisuushäiriöiset johtajat ja perisuomalainen kateus ovat ne syyt, miksi ihmiset sairastuvat mm. masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöihin työelämässä. Ahdistuneisuushäiriöön sairastuminen tietää pitkää sairauslomaa ja paluu töihin on lähes mahdotonta, kun oireet pahenevat heti työhön paluun jälkeen. Esimies vielä kaiken lisäksi saattaa soitella kotiin ja haukkua sairaslomalla olevan työntekijän pinnariksi ja teeskentelijäksi. Edes psykiatrin lausuntoa ei uskota todelliseksi. Aina kun paranemista alkaa tapahtua, työnantaja keskeyttää yhteydenotollaan paranemisprosessin. Työkyvyttömyystodistukset "katoavat" ja niitä pitää toimitella työnantajalle kesken sairasloman yhä uudelleen. Kun työntekijä palaa sairauslomalta, kaikenlainen nöyryytys alkaa uudelleen ja vasta toipumisvaiheessa oleva työntekijä saa sellaisen työmäärän, jota kukaan täysin tervekään ei pystyisi tekemään. Esimies pilkkaa ja nöyryyttää työntekijää henkilökuntakokouksissa kaikkien muiden työntekijöiden kuullen niin että koko työyksikkö joutuu elämään sietokykynsä ylärajoilla. Mitä näihin tilanteisiin auttaa eläkeikärajan nostaminen? Ja näitä tapauksia on paljon.