IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Eräs Pudasjärven päättäjä
Vieras

/ #424 Pyhännän asukille

14.02.2011 11:10

Terveiset Pyhännän asukille täältä Pudasjärveltä! Samalla tavalla myönteiseen sävyyn täällä kunnan asukkaat suhtautuvat turvetuotantoon. Kuntamme on kärsinyt jo pitkään suuresta työttömyydestä. esimerkiksi tilasto vuodelta 2008 osoittaa kuinka suurta työtä vailla olevien määrä on. Työttömyys oli tuon vuoden joulukuussa 18,2 %. Kunnan väkiluku on ollut aikoinaan yli 16 000 kun se nyt on painunut reiluun 8 000 asukkaan tietämille. Pudotus on ollut valtava. Noin puoleen on asukasmäärä tippunut. Nuori väki poistuu kunnasta.

Työpaikkoja kaivataan lisää nuorten kaupungista pois muuttoliikkeen katkaisemiseksi. Siihen on nyt tullut suuri mahdollisuus, joka osaltaan lisää tuntuvasti tulevaisuudessa työpaikkoja. Vapo ja Pudasjärven kaupunki allekirjoittivat kuluvan vuoden alussa aiesopimuksen jonka pohjalta yhteistyössä kehitetään paikallista biopolttoaineliiketoimintaa.

Tarkoituksena on selvittää keinoja, millä edesautetaan energiapuun, peltoenergian sekä turpeen parissa tyäskentelevien toimialojen kehittämismahdollisuuksia. Lisäksi tulee vielä kone- ja kuljetusliiketoiminnan palvelujen kehittämishanke joka linkittyy em. biopolttoaineliiketoimintoihin. Tarkoitus on luoda Pudasjärvelle näihin liittyvä valtakunnallisesti merkittävä resurssikeskittymä ja osaamiskeskus. Synnytetään uutta liiketoimintaa ja sitä kautta uusia työpaikkoja.

Samassa yhteydessä Pudasjärven kaukolämpötoiminta uudistetaan. Nykyisin öljyä käyttävä lämmitys korvataan kotimaisella, oman kaupungin alueelta saatavilla polttoaineilla. Näin saadaan Suomeen jälleen uusi laitos, jolla vähennetään tuontipolttoaineen tarvetta ja tilalle saadaan kotimainen työllistävä polttoaine, turve, hake ja mahdollisesti ruokohelpi.

Meillä täällä Pudasjärvellä on varsin mittavat luonnonvarat, joita haluamme yhä enenevässä määrin alkaa käyttämään. Samalla kehitetään rinnalla myös matkailua. Nämä eivät ole toinen toistaan pois sulkevia asioita. Vapo on luonteva yhteistyökumppani tähän. Yhtiö on riittävän suuri ja omaa valtavan määrän asiantuntemusta energiatuotteiden jalostamisesta.

Keskusteluissa kaupungin eri instansseissa on tietysti ollut vahvasti mukana myös turvetuotannon ympäristöasiat, joista täälläkin palstalla on kovasti kirjoitettu puolesta ja vastaan. Omat kokemuksemme Vapon toiminnasta Pudasjärven alueella ovat olleet ainoastaan myönteisiä. Aina on tietysti pidettävä mielessä se tosiasia, että vaikka mitä ihminen teollisesti touhuaa, niin siitä aina tulee erilaista ympäristölle aiheutuvaa haittaa. Nuo haitat, ainakin turvetuotannon osalta, ovat niin minimaaliset, että ne eivät vaikeuta yhteistyötä Vapon kanssa turvetuotannon lisäämisen suhteen. Tuotannon vesistöön kohdistuvat päästöt ovat vain murto-osa verrattuna muihin päästöjen aiheuttajiin.

Toivotamme Vapon tervetulleeksi Pudasjärvelle.