Mopot 60km/h

Aapo Kantola
Oulu

/ #193

29.10.2007 17:31

Itse olen tässä nyt kesän ja syksyn ajanut mopolla, vajaa 5000km tullut mittariin. Ja mopo on melko lailla vakio (50 kulkee, lievästi piristetty). Päivittäin autoilijat lähtevät ohittamaan 40 alueella niin että itse joutuu lyömään jarrut pohjaan / koukkaamaan autotielle. Kiihdytykissäkin tullaan jopa 30 alueella ohi, vaikka moponi nyt kiihtyykin ihan hyvin, ei jää autoista jälkeen. Autot tulevat ihan vain sen takia ohi, että ajan mopolla, ei sen takia että olisin aina tien tukkona.

60 alueella ajo on aivan järkyttävää, varsinkin yhtään liukkaammalla säällä. Autot tulevat jatkuvasti peilejä hipoen ohi, ja koko ajan joutuu kyttäämään peileihin seuraavan ohituksen pelossa.

Nyt talvella olen hankkimassa mopooni viriä kevääksi, tehoputkea yms. että kulkisi sen hieman päälle 60 ja kiihtyisi paremmin jotta pysyisin liikenteen mukaa. Ja osaanko ajaa? Kyllä, kaatumisia ei ole kertynyt ja ajan liikennesääntöjen mukaisesti, mopo pysyy hallinnassa tilanteessa kuin tilanteessa.
Mopolla ajo on helppoa, itse vajaat 10min tutustuin oman rakettini toimintaan syrjäisellä pyörätiellä ennen kuin lähdin muun liikenteen sekaan. Vältän pyöräteillä ajamista vaikka niillä se olisikin sallittua, oma veljeni on 4 vuotias ja tiedän, että sen ikäiset saattavat yhtäkkiä vaihtaa tien puolta, kuului takaa mopon ääni tai ei.

Oman ikäiseni osaavat kyllä ajaa mopojaan, jokaiseen ikäluokkaan ikävä kyllä nyt kuuluu niitä riemuidiootteja jotka kaahavat pyöräteillä tappivirivehkeillään. Se, että on viritetty mopo, ei tarkoita sitä että ajaisi ylinopeutta. Ajatteko te aikuiset autollanne aina ylinopeutta ja hurjastelette vaikka se kulkeekin sen ~200? Ette? Joten miksi kaikki mopoilijat ajaisivat jos ette tekään? Sen takia että olemme nuorempia ja asenteemme ovat perseestä? Kyllähän jotkut tietenkin ajaisivat ylinopeutta ja kaahaisivat vääränlaisten asenteiden yms. takia, mutta saahan sitä päivittäin lukea lehdestä kuinka joku on ajanut autolla 80 alueella 120 tjsp.
Nykyaikaiset mopot myös kestävät todellakin sen 60km/h, kuten monet ovat aiemmin jo selittäneet.

Pyörä ei valitettavasti riittäisi tarpeisiini, matkaa lukiooni on 4.5km, minkä ajoin pyörällä ylä-asteen ajan (samassa rakennuksessa) ja nytkin taas talvet. Koulumatka ei mikään ongelma ole enkä sen takia mopoa hankkinut, mutta reeneihin saattaa olla ~10km matkaa, mitä ei kovin mielellään ajaisi reenien jäljiltä hikisenä ja väsyneenä painava laukku selässä. Lisäksi asun hieman syrjemmässä, vajaan 8-9km päässä keskustasta, joen toisella puolella joten pyörällä on hieman hidas liikkua. Pyöräilen edelleenkin kavereiden kanssa joilla ei mopoa ole, enkä sillä mitään 2km matkoja ajele. Kuntokysymys ei myöskään pyöräily ole, aktiivinen urheiluharrastus pitää kyllä kunnostani huolta.

Kevariin eivät rahani mitenkään riitä, kesätöitä en saanut vaikka aktiivisesti niitä kyllä hain, Oulussa niitä ei tunnu saavan mitenkään muuten kuin suhteilla / hyvällä tuurilla. Eikä niilläkään olisi tienannut kuin rahat kevarikorttiin, vielä olisi uupunut sellaiset 3000-5000 euroa mitä vanhempani eivät todellakaan maksaisi.

Konstan kirjoituksista sain sellaisen kuvat, että mielestäsi töitä saa aina kun vain haluaa ja kesätöihin meno / pääsy on lastenleikkiä sekä avain ongelmaan kevarin ostossa? Sanohan sitten, että miksi Suomessa on niin jumalattomasti työttömiä jos töitä on tarjolla joka nurkan takana? Valitettavasti kesätyöpaikoille on kaupungissa muitakin ottajia kuin kouluttamattomia nuoria jotka menevät reippaasti teinien edelle työnhaussa.

Allekirjoitin.