IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kokoomuslainen
Vieras

/ #571 Muiden maankäyttömuotojen kuin turvetuotannon osuutta selvitettävä

15.04.2011 11:23

Suomen soiden ja turvemaiden strategiassa arvioitiin ensimmäistä kertaa kaikkien turvemaiden kiintoainehuuhtoutumia kokonaisuutena. Arvio osoitti, että turvetuotannon osuus näistä huuhtoutumista on samaa prosentin luokkaa kuin fosfori- ja typpipäästöistäkin.

Strategiatyöryhmässä oli mukana yhtenä sihteerinä ylitarkastaja Kirsi Kalliokoski Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Hän on ottanut kantaa asiaan. Hänen mukaansa kiintoaineen kuormitusosuudet eivät ole tarkasti tiedossa turvetuotantoa lukuun ottamatta. Vähiten on tietoa turvepelloista ja metsätaloudenkin osalta tietoa puuttuu uudistushakkuiden ja maanmuokkauksen vaikutuksista. Hän peräänkuuluttaakin uusia kattavia tutkimuksia muiden kuin turvetuotannon osuuden selvittämiseksi.

Kunnostusojituksen vaikutuksista tietoa sen sijaan on. Lisää tietoa on odotettavissa TASO-hankkeessa joka muun muassa selvittää kiintoaineen ja humuksen leviämistä sekä kehittää valuma-aluetason vesiensuojelua. Suo- ja turvemaastrategiasta käy ilmi ensimmäistä kertaa turvemailta aiheutuva vesistöjen kiintoainekuormitus, josta turvetuotannon osuus on ainoastaan 4 prosenttia.