Kotihoidon tuen jakaminen perheiden päätettäväksi

Kotiäiti pienen ajan elämästään

/ #251

08.09.2013 19:27

Eikös työmarkkinatukea saa tätä nykyä huolimatta puolison tuloista? Jos ei ole oikeutettu päivärahaan tms, työttömyystukeen, niin työmarkkinatukeen kai pitäisi olla. Siinäpä yksi porsaanreikä.

Äitiyslomahan pysyy naisella yksistään. Kun lapsi on sen noin 10kk, alkaa hoitovapaa, mikä jatkuu 3-vuotiaaksi asti. Se sitten jakaantuu miehelle ja naiselle tasan.

Olen edelleen sitä mieltä, että on paljon miehiäkin, jotka osaavat hoitaa hyvin lapsia, tehdä ruokaa.. tai ainakin opettelevat nämä jutut mielellään! Siitä on vähän omituista puhua, että miehet eivät siihen pystyisi. Onhan olemassa samalla tavalla naisiakin, jotka ovat äiteinä epäsensitiivisiä, ja eivät osaa ruokaa laittaa jne. En minäkään kauheasti ruokaa osannut laittaa ennen lasten syntymää, mutta sittenpä opettelin!

Pääpointti tulisi mielestäni näissä keskusteluissa pysyä siinä, että perheiden tulisi itse saada jakaa hoitovapaa omaan elämäntilanteeseensa sopimalla tavalla. Tilanteita kun on niin monia! Sillä pakolla ei saada miehiä sen enempää jäämään kotiin, kuin nytkään. Muutettaisiin niitä arvoja työmaailmassa isillekin suotuisemmiksi. Sekin on ollut hyvä ehdotus, että vauvan synnyttyä perheeseen, kulut jaettaisiin tasan puolisoiden työnantajien kesken! Tarjottaisiin joustavampia työaikoja molemmille puolisoille, jotta töihinpaluu onnistuisi kotonaolevalta puolisoltakin aiemmin ilman, että lapsia tarvitsisi laittaa päivähoitoon liian pienenä! Tai työajat joustaisivat edes sen verran, että päivähoitoajat olisivat ihan pienelle lapselle inhimilliset: eivät pidemmät, kuin aikuisen täydet työpäivät!!