HETI KÖYHYYSVAJETTA POISTAMAAN!

Juha Keltti

/ #7 Köyhyysvaje ja oikeudenmukaisuusvaje

30.05.2011 13:57

Oikeudesta, solidaarisuudesta ja myötätunnosta on puutetta. Köyhyysvajeella tarkoitin rahamäärää, joka pienituloiselta puuttuu, jotta hänen tulonsa yltävät köyhyysrajalle. (Tilastokeskuksella on mutkikkaampi tilastotieteellinen määritelmä, mutta tämä kelvannee politiikkaan.) Köyhyttä on todellakin liikaa. Köyhyysvajetta on kurottava umpeen, niin että köyhyys lievenee ja mahdollisimman moni siitä pääsee (suhteellisesti - he ovat vielä ehdottamieni toimenpiteiden jälkeenkin pienituloisia). Köyhyysvajeen poistamisella nostettaisiin noin 700 000 ihmistä henkilökohtaisiin edellytyksiinsä (sairauksiin, ikään, koulutukseen ym.) nähden kelvolliselle toimintakyvylle ja siten kykeneviksi edelleen omin avuin parantamaan taloudellista asemaansa.

Meillä on paljon puhuttu niin sanotusta kestävyysvajeesta, joka ei ole kiireellisin ongelma, ja osa hallitusneuvotteluosapuolista painottaa valtiontalouden alijäämää, joka ei kuitenkaan ole erityisen huolestuttava ns. eurooppalaisessa vertailussa ja joka on korjattavissa (minun mielestäni) muuttamalla veropolitiikan suuntaa. Aatelisilta palautettiin kruunulle Ruotsin valtakunnassa holtittomasti myönnettyjä läänityksiä 1600 -luvulla ns. reduktioilla. Nyt on uuden reduktion aika.

Suomen bruttokansantuote on kasvanut noin 130 miljardista eurosta noin 180 miljardiin euroon 2000 -luvulla. Perusturvan tai toimeentulotuen varassa elävien arjessa tämä on näkynyt lähinnä kasvavana kuiluna oman kulutustason sekä toisaalta tulotasoaan nostaneiden kulutustason, ja jopa yhteiskunnallisesti välttämättömiksi muodostuneiden uusien kulutustarpeiden välillä. Huonoimmassa asemassa olevilla ei ole varaa puhelimeen, nettiyhteyteen tai paikallisliikenteessä matkustamiseen (lue: siis ei tehokkaaseen työnhakuun), ja peruspäivärahalla elävälle jo lehden tilaaminen on kovan harkinnan paikka. Olennaiset parannukset maksaisivat muutamia satoja miljoonia euroa ja ne on toteutettavissa tämän vaalikauden aikana. On uusjaon aika.

Tämä oma kantani. Adressiin voi yhtyä muistakin lähtökohdista. Se on kirjoitettu niin kuin on kirjoitettu.