Kansanliike lankaverkon puolesta

Anja Seitakumpu
Pusula

/ #19 Kännykän syöpäriski ylittää tupakankin?

31.03.2008 14:54

KOska linkkiä ei saa tänne avattavassa muodossa laitan tuon artikkelin tänne kokonaisuudessaan.

Kännykän syöpäriski ylittää tupakankin?

Maanantai 31.03.2008 klo 10:21 (päivitetty ma 10:55)

Matkapuhelimen käyttö voi kaksinkertaistaa aivosyövän riskin. Matkapuhelimet voivat tappaa enemmän väkeä kuin tupakointi tai asbestille altistuminen konsanaan, varoittaa syöpätutkimuksen tohtori Vini Khurana The Independent-lehden mukaan.

Neurokirurgi kehottaa ihmisiä välttämään matkapuhelinten käyttöä viimeiseen asti.

Khurana peräänkuuluttaa myös hallituksilta ja matkapuhelinteollisuudelta välittömiä toimenpiteitä, jotta altistuminen säteilylle vähentyisi.

Khuranan tekemän uuden tutkimuksen mukaan kännykän käyttö kymmenen vuoden ajan tai pidempään voi kaksinkertaistaa aivosyövön riskin. Asiasta on nyt voitu saatu näyttöjä, kun kännyköitä on jo käytetty näin pitkiä aikoja.

Syöpä vie ainakin vuosikymmenen kehittyäkseen, eikä moniin aiempiin tutkimuksiin ole vielä saatu aineistoja näin pitkältä käyttöajalta.

Aiemmin tänä vuonna esimerkiksi Ranskan hallitus varoitti matkapuhelinten käytöstä. Varoitus koski erityisesti lapsia.

Professori Khurana on huippuneurokirurgi, joka on saanut 14 alan palkintoa viimeisten 16 vuoden aikana. Hän on julkaissut kolme tusinaa matkapuhelinten syöpävaikutuksia käsittelevää tiedeartikkelia.

Uusimmassa, vielä julkaisemattomassa tutkimuksessaan hän on tarkastellut yli sataa muuta tutkimusta aiheesta, The Independent kirjoittaa.

– On saatu merkittävä ja jatkuvasti kasvava määrä todisteita matkapuhelimen käytön yhteydestä tiettyihin aivokasvaimiin, lehti siteeraa Khuranaa.

Professori uskoo, että asiasta saadaan vakuuttavat näytöt tulevan vuosikymmenen aikana.

Eeva-Stiina Pesonen
eeva.pesonen@kauppalehti.fi
+358-10-665 101

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=10964