EI tuulivoimaloita Kaskisiin

Jukka Finni
Kauhava

/ #244 Kopiotu Maaseudun Tulevaisuudesta 23.12.2013

23.12.2013 04:49

Tuulivoimaloita hinnalla millä hyvänsä

Nyt on keskustan edellisellä hallituskaudella tuulivoimarakentamiseen luvattujen kahden miljardin euron nosto alkanut. Kuntiin on alettu suunnittelutarve- ja kaavaratkaisujen turvin tuoda kiireellä tuuliteollisuusalueita. Ihmisten elinolojen, terveyden ja omaisuuden kustannuksella niitä ei kuitenkaan tule rakennuttaa.

Tuulivoimaloiden lähialueiden ihmisten elinmahdollisuuksien ja omaisuuden arvon säilymisen kannalta tärkein kysymys koskee voimaloiden melun leviämistä kuvaavia melumallinnoksia. On laajalti poliittisessa kentässä kyettävä kyseenalaistamaan tilanne, jossa voimaloiden soveliaan etäisyyden asutukseen nähden saavat määritellä maksetut konsultit.

Tilanne näyttää olevan käymässä samanlaiseksi kuin on ollut pitkään kosteus- ja homevaurioisten rakennusten tutkimuksessa. Tietyt mittaustavat valittaessa mittauksen tilaaja voi teettää tutkimukset, joilla saadaan juuri halutunkaltaiset tulokset. Tällaisiin mittauksiin on hukattu julkisyhteisöjenkin varoja jo liian pitkään ja liian paljon. Voimaloiden melun leviämistä kuvaavilla melumallinnoksilla voidaan kikkailla samaan tapaan ja saada melutasot näyttämään suotuisilta.

Mikäli lainsäätäjä ja valtuutetut eivät puutu tilanteeseen ja aseta todenmukaisia etäisyys- ja melurajoja voimalamelulle, tulee tämä tarkoittamaan, että Suomessa käynnistyy tulevina vuosina asukkaiden, viranomaisten ja tuuliyhtiöiden välinen kanssakäyminen ja kamppailu konsulttifirmojen laskemien melutasojen virheellisyyden todistamiseksi. Tässä prosessissa jää tavallisten kansalaisten todistamistaakaksi osoittaa, että lähellä asutusta olevien voimaloiden toteutuneet melutasot ovat liian korkealla.

Pian Suomeen onkin sitten jo syntynyt uusi ammattikunta (melun mittarit), jolle ihmiset joutuvat asianajajien ohella antamaan viimeiset roponsa, jotta voisivat palauttaa elinympäristönsä terveellisyyden.

Kohtuullisuuden nimissä tällainen on estettävä. Viranomaisten on tehtävänsä mukaisesti huolehdittava kansalaisten oikeuksista terveelliseen asuinympäristöön ja omaisuuden suojaan.

Kyse on tahtotilasta. Haluavatko päättäjät eduskunnan ja kuntien tasolla asettaa talouden ihmisten edelle vai voisiko näitä asioita huomioida rinta rinnan?

Voimaloita Suomeenkin mahtuu ja riittävällä etäisyydellä asutukseen. Muualla maailmassa tuulivoimala-alueen lähellä (3,2 kilometrin säteellä) asuvien ihmisten ongelmaksi koituvat voimalamelusta aiheutuva unettomuus, väsymys, masennus, tinnitus ja migreeni (mm. MT helmikuu 2013; Totuus tuulivoimasta 2013).

Koko tuulitukiaispaketin järkevyys mietityttää. Suurin osa veronmaksajien pussista tuulisijoittajille maksettavista rahoista ohjautuu ulkomaisille laitevalmistajille ja kilpailutusten jälkeen mahdollisesti puolalaisille pystytysfirmoille. Arviolta 25 prosenttia rahoista jäisi Suomeen.

Täten tuulivoimalahankkeet entisestään heikentävät Suomen kauppatasetta. Tuulesta ei tule työllisyyttä ja kansantaloutta elvyttävää vaikutusta samaan tapaan kuin esimerkiksi metsästä otettavan bioenergian kohdalla.

Valtiontalouden tasapainottamisesta puhuttaessa ja miljardien säästöjä vaadittaessa tulisi tuulivoimaan suunnatut rahat ohjata kotimaassa pitkäaikaisesti todella työllistävään energiantuotantoon.



Heli Kananen

FT, tutkija

Kiuruvesi