IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

H. Heinonen

/ #674 Tuulesta

16.06.2011 13:16

Tilastollista tietoa:

 

EWEA:n (The European Wind energy association) vuosiraportin 2010 mukaan EU:n alueella tuotettiin tuulella vain n. 5 % sähköstä. Siis valtavien ponnistelujen jälkeenkin muulla tavalla kuin tuulella tuotettiin edelleen 95 % sähköstä. Panostukset niin Saksassa kuin monissa muissakin keskisen Euroopan maissa tuulivoimaan ovat olleet massiiviset ja veronmaksajien kukkaroita rankaisevat. Siitäkin huolimatta tuulivoiman osuus on jäänyt pieneksi. Samalla tuulivoiman vastustus on paisunut jo kansanliikkeiksi. Kukaan ei halua rumentavia ja äänekkäitä tuulimyllyjä lähistölleen. Sama ilmiö on havaittavissa Suomessakin.

Suomessa vuonna 2010 tuulisähkön osuus oli 0,3 %. Muulla kuin tuulella tuotettiin siis 99.7 %. Meillä Suomessa aurinko- ja tuulienergian osuus tulee aina olemaan hyvin pieni, joskin olen sitä mieltä että kaikesta huolimatta niistä voidaan ottaa joitain sovellutuksia myös meille. Maamme sijainti maapallolla jo poistaa mahdollisuuden käyttää suurimittaisesti "Ranexin" mainitsemaa aurinkoenergiaa.

Vuonna 2010 tuulivoimaa asennettiin jo 10 % vähemmän kuin aiempina lähivuosina. Buumi alkaa taittua ja siitä syystä myös suomalaiset tuulivoimaloiden rakentajat ovat vaikeuksissa, kuten Niemelä hyvin kommentoi tuossa edellä asiaa.