Kehitysvammaisia käytetään hyväksi työelämässä

Asia ei ole niin yksinkertainen...

/ #32 Asiassa on monta puolta...

23.06.2011 22:21

Melko harva avotyössä käyvä kehitysvammainen pystyy työskentelemään täysin itsenäisesti ilman ohjausta. He tarvitsevat ohjausta ja tukea muilta työntekijöiltä jotka joutuvat neuvoessaan/ohjatessaan jättämään omat työnsä siksi aikaa kesken. Työntekijältä (jolla ei luultavasti ole sosiaalialan koulutusta) vaaditaan myös kärsivällisyyttä ja ymmärrystä, siihen eivät kaikki työntekijät ole valmiita. Ohjaaminen saattaa jäädä yhden tai vain muutaman harteille. Toki työelämässä saattaa olla myös kehitysvammaisia jotka pärjäävät täysin ilman ohjausta tai vain pienellä ohjeistuksella.

Avotyössä käyvät lievemmin kehitysvammaiset ja päivätoiminnassa vaikeammin vammaiset. On harmillista, että vaikeammin vammaisten päivätoimintaraha on pienempi kuin päivän ateriamaksu, mutta useinmiten on kysymys kehitysvammaisista jotka tarvitsevat hyvin paljon ohjausta ja apua päivän aikana. He eivät pärjää yksin kotona, vaan tarvitsevat joka tapauksessa päivähoitopaikan. He saattavat olla ahkeria, mutta tarvitsevat luultavasti paljon ohjausta henkilökunnalta ja ehkä myös materiaalia on kulunut enemmän.

Silti jokaisen työpanos on tärkeää ja kehitysvammainen tarvitsee rahaa ihan yhtälailla kuin kuka tahansa muukin kansalainen. Laskujen maksun lisäksi myös kaikki kehitysvammaiset nauttivat lomamatkoista, uusista vaatteista, elokuvissa ja teatterissa käynneistä ja muista harrastuksista - tietenkin kohtuudella (kukaan meistä ei voi kaikkea haluamaansa saada)! On varmasti totta sekin, että myös kehitysvammaisen (kuten kenen tahansa meidän) itsetunnolle tekee hyvää kun saa tuntea itsensä tärkeäksi - ja työnteonhan me kaikki kansalaiset miellämme tärkeäksi! 

Allekirjoitin.  Aurinkoista kesää kaikille!