Vetoomus Maria Kirbasovan puolesta

Juhani Starczewski
Jyväskylä

/ #15 Kirbasovan käännytystä yritetään vielä estää

09.06.2008 22:53

Venäjällä ihmisoikeustyötä tehneen Maria Kirbasovan, 67, tytär tekee kaikkensa, jotta Kirbasova saisi jäädä tyttärensä luo Helsinkiin. Suomen viranomaiset haluavat käännyttää hänet Venäjälle.

Kirbasovan puhe- ja toimintakykyä rajoittavat vaikea reuma ja osittainen aivohalvaus. Hän on asunut viime syksystä lähtien tyttärensä Kermen Soitun ja tämän perheen luona Helsingissä, koska hän ei miehensä kuoleman jälkeen selvinnyt yksin Moskovan-asunnossaan.

Tytär ja tämän inkeriläinen aviomies sekä pariskunnan kaksi poikaa ovat kaikki Suomen kansalaisia.

Perhe on kustantanut omista varoistaan Maria Kirbasovan hoidon Suomessa ja on edelleen valmis tarjoamaan hänelle apua ja hoitoa omalla kustannuksellaan.

- Tiedän, että Suomeen on tullut Venäjältä varakkaita liikemiehiä, jotka ovat saaneet B-oleskeluluvan. Minäkin pyydän äidilleni tällaista. Minulla on rahaa äitini hoitoon täällä, Kermen Soitu sanoo.

Kuka kuuluu
perheeseen?

Varatuomari Leo Herzbergin mukaan tärkein tehtävä on nyt keskeyttää käännytyspäätöksen toimeenpano, ja tätä varten hän jätti maanantaina Helsingin hallinto-oikeudelle lisävalituksen. Hänen ja Kirbasovan tukijoukon tarkoituksena on kerätä asiassa lisää aineistoa.

- Tähtäimessä on nimittäin uusi oleskelulupa-anomus. Voimme myös tarkastella, onko olemassa riittäviä perusteita turvapaikka-anomuksen tekoon.

Maanantain tilaisuudessa kansanedustajat Päivi Räsänen (kd.), Tarja Tallqvist (kd.) ja Ulla-Maj Wideroos (r.) antoivat tukensa Maria Kirbasovalle.

- Jos ulkomaalaislaissa mainittujen inhimillisten syiden ei katsota nyt täyttyvän, niin milloin sitten. Lisäksi käsite perheenjäsen vaatisi tarkennusta. Nythän se Suomessa käsitetään aviopuolisoksi ja alle 18-vuotiaiksi lapsiksi, Räsänen huomautti.

Kirbatsova oli aikanaan perustamassa Sotilaiden äitien komiteaa, joka tekee työtä nuorten venäläissotilaiden elinolojen parantamiseksi. Hän tunsi murhatun toimittajan Anna Politkovskajan ja teki työtä Tshetshenian sodan uhrien hyväksi.