Adressi Suomen susikannan elvyttämiseksi sekä säilyttämiseksi.

Keke Tietäväinen
Itä-Suomi

/ #154 Ronjalle

13.07.2008 01:38

Kaikki suden saalistamat eläimet ovat hansikkaassa jollain muulla eläimellä paitsi hirvet. Hirvikantaa eivät sudet pelasta millään, se paisuu väkisin parin vuosikymmenen aikana niin suureksi. Sen jälkeen harventamisen suorittanee jokin sairaus.

Susien vaatimattomuudella tarkoitin tietenkin metsä-/luontotyyppejä. Jos susien täytyy tunkea pihoihin, on sillä selvästi jokin ongelma. Yleensä ravinnon puute tai ihmispelon heikentyminen. Villieläimillä KUULUU OLLA ihmispelko. Näin on ollut niin kauan kuin ihmiset ovat metsästäneet.

En vähättele heidän mielipiteensä arvoa, vaan mielipiteen pätevyyttä. Tottakai heidänkin sanallaan on arvoa, eihän tilanne muuten tämmöinen olisi. Mielipiteen pätevyys on demokratiassa aina ongelmana. Päättäjät tekevät päätöksiä omien kantojen kautta, vaikka ne olisivat tyhmiä/vääriä (Tämä juttu pätee ihan mihin tahansa asiaan, myös tähän).

Ja on minun mielestä edelleen väärin että Itä-Suomessa asuvien pitäisi kärsiä rajoitetusta elämästä vain sen takia jotta luonto pysyisi monipuolisena. Olen kyllä itsekkin monimuotoisuuden kannattaja. Mutta susien kanssa tilanne on eri. Monimuotoisuus voi kärsiä, mutta susien hävittäminen ei vaikuttaisi muihin lajeihin merkittävästi (paitsi tuo aiemmin mainitsemani hirvi). Ne häiritsevät ihmisen eloa alueilla, missä ne eivät ole aiemmin olleet ongelma.

En ole susien totaalisen hävittämisen kannalla, mutta laajamittainen harventaminen ongelma-alueilla olisi paikallaan. Ja nämä jotka nyt pelkäävät susien häviämistä Suomesta, vielä yksi juttu. Vaikka nyt heti välittömästi tapettaisiin jokainen susi Suomesta, niin niitä kyllä piisaa rajan takana. Venäjän puolella on TODELLA merkittävä susikanta, josta kyllä valuu tasaiseen tahtiin Suomeen hukkaa.