Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle


Vieras

/ #261

29.03.2014 14:00

Kaivoksen puolesta puhujat ja vastustajia mollavat voisivat kertoa, miten se pöly sidotaan.

Ei ole näkynyt vastauksia, vaikka on kysytty. Olen asunut kallioluolien,-tunneleiden ym. rakentamisvaiheessa mm. Hesassa kuorma-autojen reittien varrella. Pöly levisi niin kadulla kuin ilmassa vaikka vain tavalliset autot kuljetuksessa, ja kasteltiinkin. Astmaatikko oli helisemässä ... . Olen katsellut pienehkön parkkialueen rakentamista ja pölyn määrää kasteltaessa, kastelemattomana, kaikki paikat oli tilkittävä ... . Kaikissa uutiskuvissa näkyy, kuinka jättämäisistä koneista kaivosalueilla nousee ihan aina pölyä ilmaan. Jos kerran voidaan sitoa, niin miksi sitä sitten näissä kuvissa näkyy?
Onnettominta on, että avokaivantojen pölyt sisältäisivät ties mitä, uraania, arseenia ym. sen pölyn näkyvyyden lisäksi. Myöskään Rautuvaaran (maanalainen kaivos) pöly ei pysynyt täysin näkymättömissä, näin on paikanpäältä kerrottu. Nyt kaivaminen syvenmmälle kestää ties kuinka kauan, katsokaan kuoppien kokoa, entäs syvyys jopa yli 300 m? Sivukivikasat tulisivat seisomaan paikallaan ikuisuuden, rapautuen aikojen saatossa, päästäen vesiin ja ilmaan ties mitä ... vai eivätkö? Voitteko todistaa muuta?

Puolustajat eivät taida ajatella nenäänsä pidemmälle. Tulisi aikanaan itku monelle Väylänvarren asukkaalle t. eteläpäähän kuntaa, kun pöly leviää myrskytuulien mukana, kun lohivedet poistuisivat käytöstä useamman kaivoksen laskiessa purkuputkivetensä Muonio-Torniojokiin, jo muuten luontoon joutuvan lisäksi. Kaunisvaaran vesien tilanne, edes juuri nyt, ei näytä täysin hyväksyttävältä uutisista päätellen.

Työ on tärkeää, mutta sen hinta ei voi olla koko luonnon menettäminen ehkä ikiajoiksi. Eikä hinta voi olla toimivien, tuottavien yritysten työn, menestyksen ja tulevaisuuden eväiden tuhoaminen.
Minkälaisessa maassa elämme, kun näistä kaivoksista ja keskusteluista vaietaan mahdollisimman pitkään? Meno on kuin kehitysmaissa. Missä luuraa avoin tiedottaminen? Mikäli kirjoitetaan, kirjoitetaan pintapuolisesti, kun on aivan pakko. Maan suurin lehti HS on enimmäkseen hiljaa, eikä taida julkaista ihmisten yrityksiä saada keskustelua aikaan. Näin ovat "pikkulinnut laulaneet".

Olisi hyväksi ihmisten nähdä kuvat, jotka näytettiin uutisissa paripäivää sitten valokuvanäyttelystä, joka tuo esille kulutuksemme ekologisten seuraamusten kauheuden, pahimmillaan. Nepalilainen vihreä laakso näyttää nyt "helvetin esikatanoilta" syvine kaivosmonttuineen, teollisuuslaitoksineen, ja ihmisten elämän kurjuutena.

Sallivatko EU- säädöset tämän kaltaisen luonnon pilaamisen, mitä Hannukainenkin toisi tullessa? Kysehän on, huom!, Euroopan suurimmasta avokaivoksesta. Euroopan puhtaimpiin kuuluvan luonnon tuhoaminen on hyökkäys koko maailman ihmisten tulevaisuutta vastaan. Mutta ... eniten tulisivat kärsimään itse suomalaiset, ja paikalliset ihmiset, joiden koko elämän perusta on tämän luonnon puhtaudessa. Kysymys ei ole vain matkailuyrityksistä, vaan myös porotaloudesta, elinkeinoista liittyen luonnoantimiin kaikilta osin, yleisestä metsien, veistöjen , soiden olemassolosta.

Kysymys on myös siitä kenen vallassa olisivat päätökset tulevaisuudessa?
Talvivaaraahan ei näytetä saatavan kuriin millään keinoin, vaikka me kaikki olemme kohta sen seurausten puhdistuksen maksumiehiä.
Ajatelkaa hyvät ihmiset omilla aivoillanne, etsikää tietoa, vertailkaa asioita!