Kirkon erottaminen valtiosta

Matti Häkkinen
Hyvinkää

/ #32 Uskonnonvapaus

15.09.2008 18:55

Allekirjoitin itse tämän adressin, koska mielstäni uskonnonvapaus ei toteudu Suomessa niin kauan kun jollaki kirkolla on erityisside valtioon. Suomessa pitäisi vallita tasa-arvo kaikkien uskontojen kesken.
Hautausmaat ovat yhä seurakuntien omistuksessa jäänteenä niiltä ajoilta, jolloin kunnan hallinto oli kytköksissä seurakuntiin ja kirkko vastasi kouluopetuksesta. Nämä erotettiin kirkosta 1800-luvulla.
Mielestäni hautausmaat pitäisi myös siirtää kuntien omistukseen.
On toinenkin syy, miksi kannatan kirkon erotamista valtiosta: Ikuinen kiista naispappeudesta Luterilaisessa kirkossa.
Jokainen kirkko päätäköön itse pappeusasioista, koska se kuuluu uskonnon piiriin. Mutta:
1.Piispat ovat esittäneet toivomuksen, että naispappien vastustajat eroaisivat kirkosta ja perustaisivat oman kirkon.
Tämä ei todennäköisesti tule tapahtumaan niin kauan, kun kirkon ja valtion yhteys säilyy nykyisen muotoisena.
2.Nykyinen kirkkolaki ei ilmeisesti anna kitkolle mahdollisuuta erottaa jäsenyydestä sen kirkkojärjestystä vastaan toimivia henkilöitä.
Kun kirkko erotetaan valtiosta, niin kirkkolaki voidaan muutaa yhdyskuntasäännöksi, jonka kirkko säätää sisäisesti ilman eduskunnan pakollista hyväksymistä. Siinä yhteydessä kirkko voisi laatio sääntö, joka mahdollistaisi myös jäsenen erotamisen kirkosta. Monilla yhdistyksillä on vastaavat säänöt.
3.Kiista naispappeudesta pysyisi kirkon sisäisenä asian, eikä sillä olisi yhteiskunnallista merkitystä, kuten tällä hetkellä näyttää olevan.
Uskoisin myös kirkolle olevan hyötyä siitä, että sen sisäisiä riittoja ei ruoditaisi lehdistön palstoilla tai maallisessa tuomioistuimessa.
Tässä on muutamia syitä kirkon erotamiseksi valtiosta.