Kieltäkää käsiaseet , ei enää koulusurmia

Erkka Hasu
Kotka

/ #30

29.09.2008 16:24

Käsiaseiden ja aseiden kieltäminen tai hyvin tiukka kontrolli yleensä toki nostaa kynnystä ja pienentää todennäköisyyttä luvallisilla aseilla tapahtuviin väärinkäytöksiin, mutta samalla laittomien aseiden kanssa tapahtuvat väärinkäytökset ja aseilla kokonaisuudessaan tapahtuvat väärinkäytökset lisääntyvät. Näin on käynyt jokaisessa maassa jossa aseita on ennen ollut laillisesti laajalti saatavissa ja ne on yhtäkkiä kielletty tai niiden omistamista on rajoitettu voimakkaasti.

Eräs merkittävä tekijä siihen, miksi näin on tapahtunut on ennen luvallisten aseiden päätyminen pimeille markkinoille. Belgiassa asekiellon seurauksena 870 000 aseesta vain 200 000 luovutettiin viranomaisille tai niihin haettiin uutta lupaa. Monet varmasti arvaavat, mitä lopuille kävi. Aseilla tapahtuvien väärinkäytösten lisääntyminen on väistämätöntä, kun tietää, etteivät viranomaiset tiedä mitenkään, onko juuri sillä ja sillä henkilöllä sellainen ase. Tämänhetkisellä lupakontrollilla viranomaiset pystyvät helposti rajaamaan luvallisista aseista vain muutamien kymmenienkin omistajien skaalan, josta etsiä ja rikoksen selviämisprosentti on huikea.

Nykyinen laki on epäonnistunut, sillä se mahdollistaa mielenterveydellisistä haitoista kärsivien luvansaannin, mutta samalla vainoaa pitkän linjan kunniallisia aseharrastajia mielivaltaisin säädöksin. Ongelma ratkeaa muuttamalla luvanhakuperiaatetta tämänhetkisestä lähes yksinomaan aseeseen ja sen soveltuvuuteen keskittyvästä syynistä itse henkilöön. Viime aikojen tragediat ovat osoittaneet, ettei aseella itsellään ole juurikaan merkitystä aiheutettuihin tuhoihin ja _henkilö, jolle ylipäätään voidaan ase myöntää_, on se asian ydin.