IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Globaalisti ajatteleva

/ #727 Öljyonnettomuudet

16.08.2011 11:07

Täällä kirjoitetaan ja kiistellään kovasti erilaisten päästöjen kulkeutumisesta vesistöihin metsänkasvuun ojitetuilta soilta ja talousmetsistä sekä maatalouden päästöistä vesistöihin. Pienimpänä pahana turvetuotanto, joka ainoana em. tekee merkittävää työtä koko ajan tuotannon vähäisten haittojen minimoimiseksi. Tulisivatpa muut tahot samalla tavalla perässä, tai mieluummin rinnalla, ja hoitaisivat "oman tonttinsa" kuntoon ja ottaisivat esimerkillistä mallia turvetuotannosta ja sen vesien suojelusta.

Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että korostetaan vain ja ainoastaan Suomessa tapahtuvia päästöjä järviin ja meriin. Unohdetaan täysin kuinka valtavia päästöjä ympäri maailman on tapahtunut ja tapahtuu koko ajan mm. öljyn tuotannossa. Juuri nytkin on erittäin paha vuoto ollut viime päivinä Pohjanmerellä Shell-yhtiön porauslautalla. Viime vuonna oli yksi kaikkien aikojen pahimmista öljykatastrofeista Meksikonlahdella. Siellä öljyä pulppusi mereen 153 päivän ajan, yhteensä yli neljä miljoonaa barrelia eli yli 700 miljoonaa litraa. Tämä saastutti valtavan suuret alueet rantoja puhumattakaan mitä se teki itse meressä eri eliö- ja kalalajeille. Lisäksi on ollut suuri määrä muita koko maailmaa kohahduttaneita öljyonnettomuuksia mm. useita öljytankkerionnettomuuksia.

Toin tämän näkökannan siksi, että "nähtäisiin se metsä puilta" ja osattaisiin mieltää kukin mielessämme koko maapallon ongelmat energian eri tuotantomuodoissa. Täysin ongelmatonta energiamuotoa ei ole olemassakaan.

Jos turvetuotannosta tulee vain muutama prosentti kokonaispäästöistä, niin eiköhän liene oikeutettua vaatia myös muiden kuin vain turveteollisuuden tarttua toimeen ja alkaa keksiä keinoja heidän tuottamien päästöjen kuriin saamiseksi.