Vastustamme Espoonkartanon louhoshanketta !


Vieras

/ #38

24.06.2014 10:31

Silmiinpistävää, että räjäytyksiin liittyvät asiat näytetään taas sivuutettavan täysin.

Lähellä asuvat: Perehtykää räjäytysten vaikutuksiin jopa 1,5 km päässä louhimoista. Konsulttiyhtiöt kuten tämänkin YVA:n tehnyt Ramboll (louhimoyritysten palkkalistoilla), yleensä vähättelee ja kieltää vaikutukset muutamaa sataa metriä kauempana, mutta silti ympäri Suomen taloihin ilmaantuu räjäytysvaurioita. Kotkassa ympäristökeskus onkin vaatinut tärinämittauksia yli 1 km päähän juuri kiinteistövaurioiden takia. Koska yksittäisten räjäytyspanosten vaikutukset kertautuvat etäisyyden kasvaessa, talovauriot ovat ilmeisesti tavallisimpia juuri n. 1 km päässä louhimoista.

Kotkan tapaus (Rajavuoret) kävi KHO:ssa saakka, koska louhimoyritys väitti räjäytystietojen olevan liikesalaisuuksia ja kieltäytyi antamasta niitä talovaurioista kärsineelle asukkaalle. Näin ei KHO:n mukaan ole. Siellä prosessi jatkuu. Asukkailla on iso ja raskas tehtävä edessä, kun räjäytysvaurioita syntyy. Ainoa keino on haastaa louhimoyritys oikeuteen. Viranomaiset eivät puutu kiinteistöjen vaurioihin tai niiden arvonlaskuun louhimotoiminnan takia. Pois et voi muuttaa, koska kukaan ei osta taloasi louhimon läheltä.

Raimo Vuolion kirja räjäytystöistä on tutustumisen arvoinen.

Asukkaiden laaja yhteistyö ja asiantuntevan lakimiehen konsultointi jo alkuvaiheessa helpottaa kummasti. Prosessi on niin monimutkainen ja aikaa vievä, etten suosittele kenekään ryhtyvän siihen yksin. Toki siitä saa itselleen ihan uuden harrastuksen, jos on sellaisesta puutetta...

Kaikki selvitykset ja mittaukset pitäisi antaa puolueettomien asiantuntijoiden, kuten yliopistojen tutkijoiden tehtäväksi. Rambollilla, Finnrockilla ym. konsulteilla on oma lehmä ojassa. Rambollin toimintaa ja selvityksiä on kritisoitu paljon, ja tapauksia on ollut esillä näkyvästi myös medioissa.

On uskomatonta, että lainsäädäntö (johon tietysti louhimoyritysten ja ko. konsulttiyritysten lobbaajat ovat olleet "asiantuntijoina" vaikuttamassa) suorastaan edellyttää, että louhimoyritys itse tai sen yhteistyökumppanina toimiva konsulttiyritys suorittaa selvitykset, valvonnat ja mittaukset.

Täältä voi lukea Pikkalan louhimon edesottamuksista ja asukkaiden turhautumisesta viranomaisten toimintaan: http://www.sonorian.fi/forum/index.php?topic=80.0

Pikkalassahan maanomistaja (Thure Lindeberg/Pikkalan kartano) kävi pitkän oikeustaistelun KHO:ta myöten saadakseen tuhota SYKE:n valtakunnallisesti arvokkaaksi luokitellun kallioalueen. Lupamääräyksiä louhimolla rikotaan jatkuvasti, louhimo pilaa meiseman kantatielle 51 (väliin piti muka jättää suojaava metäskaistale), asukkaat kärsivät melusta (melumittaus tehty Rambollin toimesta lupamääräysten vastaisesti), mutta kaikki viranomaiset pesevät kätensä. Vastuukysymykset ovat varsinkin räjäytysten osalta viranomaiskoneistossa itsessäänkin erittäin epäselvät, minkä huomaa helposti yrittäessään selvittää niihin liittyviä asioita. Kunnan ympäristöviranomainen => Tukes => AVI => Poliisi => ELY-keskus => kunnan ympäristöviranomainen... : Viranomaiset siirtävät asiaa toisilleen, kunnes koko kierros on käyty, eikä kukaan edelleenkään ole ottanut kantaa kysymyksiin.

Tässä pari videolinkkiä räjäytyksiin. Tällaista se sitten on asua louhimoiden lähellä. Jokainen voi miettiä, montako tällaista räjäytystä talon perustukset kestävät. Aina ei yhtäkään. Kuvatkaa talonne huolella ennen toiminnan alkamista vähintään 1,5 km päähän saakka louhimosta, jotta saatte räjäytysvauriot todistetuksi.

Kotka: http://www.youtube.com/watch?v=X8gVq2ZnyMA
Siuntio, Pikkala: (Löytyy YouTubesta hakusanalla "kivilouhimo")

Louhimot eivät sovellu näin lähelle asutusta. Ne on vietävä kauemmas, vaikka kuljetuskustannukset ja hinnat nousisivatkin. Lainsäädäntö ja viranomaisvastuut tulee saattaa pikaisesti ajan tasalle. Konsultti- ja muiden liikeyritysten edustajat pitää saada pois erilaisista asetuksia ja määräyksiä valmistelevista työryhmistä, ja tilalle ottaa yliopistotaustaisia, puolueettomia asiantuntijoita.

Tsemppiä kaikille!