Nuuskan myynti lailliseksi Suomessa!

mika korhonen
hki

/ #160 Terveystietoa ja faktaa (jo 24 vuotta itse jöötti huulessa)

12.12.2008 00:46

http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuutiset/id10863.shtml

"Nuuskan muodossa nautittu tupakka on huomattavasti vähemmän haitallista terveydelle kuin tupakan polttaminen, osoittavat Ruotsissa ja Australiassa tehdyt tutkimukset. Keuhkosyöpää ja suun alueen syöpää nuuskaajilla on lähes yhtä vähän kuin tupakoimattomilla. Sen sijaan haimasyöpää nuuskaajilla oli noin kaksi kertaa useammin kuin tupakoimattomilla, joten ongelmatonta syövän kannalta nuuskan käyttö ei ole."

"Ruotsissa Karoliinisessa instituutissa selvitettiin 280 000 ruotsalaisen rakennustyöläisen tupakan käyttöä vuosina 1978-1992. Heidän sairastumistaan eri syöpiin seurattiin vuoteen 2004 asti. Ruotsissa savukkeiden polttaminen on vähentynyt erityisesti miehillä dramaattisesti ja syynä on siirtyminen nuuskan käyttöön.

Suusyövän riski oli tupakoitsijoilla yli kaksinkertainen nuuskan käyttäjiin ja tupakoimattomiin verrattuna. Keuhkosyöpään tupakoitsijat sairastuivat kymmenkertaisesti tupakoimattomiin verrattuna. Nuuskan käyttäjillä keuhkosyövän riski oli hieman alempi kuin kokonaan tupakoimattomilla.

Uutta oli havainto, että haimasyövän riski oli nuuskaajilla kaksinkertainen tupakoimattomiin verrattuna. Tupakoitsijoilla tämä riski on vielä korkeampi ja lähes nelinkertainen tupakoimattomiin verrattuna. Keuhkoahtaumaa eli COPD-tautia ei nuuskan käytöstä myöskään saa. Elämän pituisen tupakanpolton seurauksena se on liki varmaa.

Nuuskan käyttö ei ole kuitenkaan vaaratonta. Se lisää iensairauksia kuten ientulehdusta samoin kuin tupakanpoltti ja vaikuttaa haitallisesti raskauden kulkuun. Nuuskan vaikutus sydänverisuonitauteihin on vielä epäselvää; tutkimukset ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia."