Eläkeikä 65

Aira Hasu
Helsinki

/ #30 Viitaten kommenttiin #27

10.03.2009 14:46

Olen samassa tilanteessa itsekin. Aloitin työt 16 -vuotiaana keskikoulun päätyttyä ja menetin tietysti työeläkkeen 23 ikävuoteen asti. Olihan se katkera kalkki tajuta jälkeenpäin, mutta oli niissä vuosissa niin paljon rikasta yksityiselämää ja inter-railaamista, että se kompensoi tuota menetystä.
Myöhememin ei sitten olekaan juuri ollut mahdollisuutta matkustella.

Yksinhuoltaja perheessä kukaan kolmesta lapsesta ei voinut jäädä kotiin funtsimaan mitähän sitä tekisi. Oli itsestään selvää hakeutua jonnekin töihin tai opiskelemaan. Yleensä ne työt olivat lastenhoitoa, ravintola- ja hotellisiivousta minimipalkalla, herätys kukonlaulun aikaan 6 päivänä viikossa.

Opiskelut on hoidettu, mutta en silti usko, että pystyisin jatkamaan työelämässä 65 -vuotiaaksi asti. Sukurasitteet huomioon ottaen en luultavasti tule edes elämään 75 -vuotta kauemmin, jos pääsen tuohonkaan ikään.
Ikävää, että monikaan ei ota tällaisia asioita huomioon.

Taidan tulla yhteiskunnalle jossain vaiheessa hyvinkin edulliseksi. Säästivät eläkettäni alkupäästä ja tulevat säästämään sitä myös loppupäästä. Siitähän päättäjät pitävät, mitä vähemmän maksettavaa sitä parempi.