Eveline Fadayelin karkoituspäätös kumottava

Tapio Kuosma
Espoo

/ #27 EVELINE FADAYELin tapauksesta

16.07.2009 09:18

EVELINE FADAYELin tapauksesta

Ulkomaalaislain 52 § sisältää säännökset oleskeluluvan myöntämisestä yksilöllisestä inhimillisestä syystä. Pykälän ensimmäisen momentissa säädetään:

”Suomessa olevalle ulkomaalaiselle myönnetään jatkuva oleskelulupa, jos oleskeluluvan epääminen olisi ilmeisen kohtuutonta hänen terveydentilansa, Suomeen syntyneiden siteiden tai muun yksilöllisen inhimillisen syyn vuoksi, kun erityisesti otetaan huomioon olosuhteet, joihin hän joutuisi kotimaassaan, tai hänen haavoittuva asemansa.”

Eveline Fadayel on mediatietojen mukaan 64-vuotias. Hän on asunut Suomessa kaksi vuotta. Hän on täysin riippuvainen pojastaan, joka on Suomen kansalainen. Eveline Fadayelin kaikki kolme lasta ovat asuneet ja työskennelleet Suomessa pitkään. Hänen kuusi lastenlastaan ovat Suomen kansalaisia. Aviomiehen kuoltua Eveline Fadayelilla ei ole Egyptissä sukulaisia.

Lääkärinlausuntojen mukaan Eveline Fadayelin terveydentila on huono. Tiedusteluista huolimatta Egypti ei ole ilmoittanut, että Fadayelille voitaisiin taata sellainen lääkärinhoito, jota hänen terveydentilansa edellyttää. Egyptissä olosuhteet ovat vaikeat naispuoliselle leskelle, jolla ei ole maassa sukulaisia. Eveline Fadayel kuuluisi Egyptissä vähemmistöön kahdella perusteella: hän on palestiinalainen ja ortodoksikristitty.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) oikeuskäytännöstä löytyy varsin vertailukelpoinen ratkaisu vuodelta 2002. Kysymyksessä on KHO:n päätös 9.10.002 taltio n:o 2464 (ATK) (Diaarinumero: 17/3/02). (Ratkaisun tiivistelmä on otettu KHO:n ennakkopäätösrekisteriin.)

Mainittu tiivistelmä kuuluu seuraavasti: ”Ulkomaalaisen A:n, joka oli iäkäs ja joka sairasti lääkärin lausuntojen mukaan vaikeaa sydänsairautta, verenpainetautia ja tajunnanmenetyskohtauksia, ainoa lapsi ja lähisukulainen oli hänen Suomessa asuva tyttärensä. A:n aviopuoliso oli kuollut. Tytär oli muuttanut Suomeen vuonna 1983 aviopuolisonsa luokse ja hän oli saanut Suomen kansalaisuuden. A:n katsottiin olevan täysin riippuvainen tyttärestään. Tässä suhteessa A:n osalta oli tapahtunut olennainen muutos eikä hänen voitu enää kohtuudella edellyttää jatkavan elämistään yksin kotimaassaan. A:n oleskelulupahakemusta ei näin ollen voitu hylätä hallinto-oikeuden ja Ulkomaalaisviraston päätöksissä mainituilla perusteilla. Päätökset kumottiin ja asia palautettiin Ulkomaalaisvirastolle uudelleen käsiteltäväksi.”
(Lähde: http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kho/muut/2002/200202464).

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on jo huhtikuussa 1990 antamassaan lausunnossa asettanut ihmisoikeuystävällisen ratkaisuvaihtoehdon valinnan periaatteen. Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan "tulkintatilanteissa olisi erilaisista perusteltavissa olevista vaihtoehdoista pyrittävä omaksumaan sellainen, joka edistää ihmisoikeusmääräysten toteutumista eli on näin määriteltynä ihmisoikeusystävällinen" (PeVL 18.4.1990 n:o 2).

Kun otetaan huomioon Eveline Fadayelin (EF) sukupuoli ja ikä, hänen aviopuolisonsa kuolema ja huono terveydentila, hänen Suomeen syntyneet siteensä (EF:n yli kaksi vuotta jatkunut Suomessa asuminen; hänen kaikkien kolmen poikansa pitkään jatkunut Suomessa asuminen ja työskenteleminen; hänen poikansa ja kuuden lastenlapsensa Suomen kansalaisuus) sekä hänen täysi riippuvuutensa Suomessa asuvista lapsistaan, oleskeluluvan epääminen olisi ilmeisen kohtuutonta, kun erityisesti otetaan huomioon olosuhteet, joihin hän joutuisi kotimaassaan ja hänen haavoittuva asemansa (EF:n huono terveydentila; lääkärinhoidon puuttuminen Egyptissä; aviomiehen kuoltua EF:llä ei ole Egyptissä sukulaisia; naispuolisen lesken Egyptissä kohtaamat vaikeat olosuhteet; vähemmistöasema kahdella perusteella: palestiinalaisuus ja ortodoksikristillisyys).

Edellä esitetyillä perusteilla Eveline Fadayelin ei voida kohtuudella edellyttää poistuvan Suomesta jatkamaan elämistään yksin Egyptissä.

Eveline Fadayelin tapauksessa Eduskunnan perustuslakivaliokunnan edellyttämä ihmisoikeusystävällisen ratkaisuvaihdon valinnan periaate edellyttää, että hänelle myönnetään jatkuva oleskelulupa yksilöllisestä inhimillisestä syystä.