Mopot 60km/h

Eetu Kohtanen
Järvenpää

/ #474

17.10.2009 22:05

Mika Latvalalle:

"En allekirjoittanut tätä adressia, sillä olen sitä mieltä, että tuo 45 km/h on jo tarpeeksi vaarallinen vauhti. Jos tuossa vauhdissa törmää vaikkapa auton kylkeen, on törmäysvoima sama kuin hyppäisi 3-kerroksisen talon katolta. "

Miten tuo liittyy asiaan? Sama törmäysvoima se on mopossa, kevarissa, kuin moottoripyörässäkin tuossa tapauksessa. Ja kuten täällä moneen kertaan on sanottu, mopokorttiinkin on tulossa ajotunteja - ja koe.

Ja jarrutusmatkasta: Totta, jarrutusmatka nousee nopeuden noustessa, mutta eihän tää pelkästään mopoja koske... ? Kaikissa nykyaikaisissa enduromopoissa on sitäpaitsi aina levyjarrut, edessä ja takana. Joidenkin mopojen jarrut ovat jopa parempia kuin kevytmoottoripyörien, jotka sitten kulkevatkin laillisina yli satkua. Eli nykymopojen jarrut ovat vähintäänkin riittävät tuolle 60km/h nopeudelle.

Ja tuosta "aina vähän nopeampaa" väitteestä: Niinhän se on, useimmat mopoilijoista haluavat moponsa kulkevan aina vähän lujempaa, tehoihin kyllästyy. Mutta onko tällä oikeastaan väliä? Tuossa äskenkin luin juuri tilastoja kuolleista mopoilijoista ja viritetyistä mopoista. Aina sitä hehkutetaan että kuolemaan johtaneista tapaturmista n. 25% ovat sattuneet viritetyllä mopolla. Entä sitten? Yli puolet mopoista on viritettyjä!
---> Onnettomuuksia viritetyillä mopoilla on siis suhteessa vähemmän, kuin vakiomopoilla.
Ja sitäpaitsi,nämä henkilöt jotka pitävät moponsa vakiona (eli luultavasti hieman enemmän kuin tuolla 45km/h rajoituksella, ehkä hieman yli puolet?) pysyvät hyvin muun liikenteen mukana, eikä mopojen tarvitsisi käyttää pyöräteitä.

Kenenköhän tässä pitäis "ajatella vähän" ?

Itse jo mopoilun lopettaneena allekirjoitin.