Vaasan musiikkiluokkien puolesta


Vieras

/ #2911 Miksi virkamiehet valehtelevat? Pohjalainen 4.11

04.11.2015 09:36

Pohjalainen Opettajat Ritva Käräjämäki ja Juri Kadar ovat vuosien varrella testanneet monen lapsen kyvyt ja soveltuvuuden Onkilahden kouluun musiikkiluokille.

 

Koulutoimenjohtaja niputti Pohjalaisessa 23.10. musiikkiluokkayksikön taas kerran yhteen painotetun muun opetuksen kanssa. Johtava virkamies tietää varsin hyvin, ettei kyseessä ole vain musiikin painotettu opetus, vaan musiikkiyksikkö, jonka on perustanut Vaasan kaupunginvaltuusto. Yksikkö sai nimekseen Vaasan kaupungin musiikkiluokat, ja vastaanotin sen mielelläni Onkilahden koululle.

Musiikkiyksikköä varten on kaupunki pariinkin otteeseen saneerannut ja akustoinut koululle toimivan kamarimusiikki- ja luokkaopetussalin äänentoistolaitteineen.

Vuonna 1984 saimme kutsua Budapestista musiikinopettaja György Kadarin yksikön kehittäjäksi. Tässä tehtävässään Kadar on taitavana ja ahkerana musiikkipedagogina onnistunut loistavasti.

Musiikkiluokkien opetuksessa ovat teorian opetuksen lisäksi välttämättömiä mm. kuoro-, orkesteri- ja kamarimusiikkiopetus sekä jatkuva säveltapailu. Opetusta ja oppia ovat myös esimerkiksi konsertit ja kuorokilpailut, niin kotona kuin ulkomailla. Ne ovat tärkeitä motivaation säilyttämiseksi ja lisäämiseksi. Niinhän urheilunkin valmentamisessa tarvitaan kilpailuja ja otteluita.

Konsertti- ja kilpailumatkat koti- ja ulkomaille, leirit, soittimet viuluista käyrätorveen, konserttiasut ja konserttitilojen vuokrat on musiikkiyksikkö paljolti kustantanut ja ostanut keräämillään varoilla.

Varat on hankittu mm. konserttituloilla, muilla esiintymisillä, levytyksillä ja Tiernapojilla. Näihin projekteihin on musiikkiluokkien Tuki ry kautta vuosikymmenten antanut arvokasta apuaan ja tukenut myös käytännön järjestelyissä. Näin vanhemmat ovat alusta saakka olleet työssä mukana.

Tarvittavaa arvokasta nuotistoa ja muuta materiaalia Kadar aikoinaan toi ja tuo syksyisin Unkarista koulutyöhön palatessaan.

Kadarin, Ritva Käräjämäen ja Tienhaaran toimesta on alakoulun musiikkiluokille suunniteltu hyväksytyt oppikirjat. Säästöä on tullut siitäkin, ettei kaupungin ole tarvinnut ostaa yksikön näille luokille vuosikausiin ko. oppikirjoja.

Kertomani vilkas toiminta on vaatinut musiikinopettajilta paljon palkatonta ylityötä, joka on suoraan koitunut vaasalaisten lasten hyväksi. Kuka voi mitata näin saadun hyödyn rahallisen arvon?

Edellä kerrottuja asioita eivät rehtori ja koulutoimenjohtaja ole koskaan huomioineet ajaessaan alas musiikkiyksikköä. Jos kuoro-, orkesteri- ja kamarimusiikkiopetuksesta jatkossa vähennetään kerhotunteja, ei enää voida puhua musiikkiluokista.

Hyvä koulutoimenjohtaja! Tehokas musiikkiyksikkö vaatii siis paljon enemmän toimintaa kuin tavanmukainen painotettu aineenopetus. Musiikkiyksikkö on Vaasan kaupunginvaltuuston perustama, ja kaupunki myönsi sille tarvittavat tuntiresurssit. On siis valtuuston, ei virkamiesten, asia päättää kunniakkaitten Vaasan kaupungin musiikkiluokkien tulevaisuudesta.

Veikko Vörlund

Koulun ent. johtaja eläkeläinen Vaasa