Vaasan musiikkiluokkien puolesta


Vieras

/ #2912 Halvimmasta ja toimivasta yksiköstäkö tinkimällä säästöjä

04.11.2015 09:37

Vanhemmat muistuttavat kaupunkia musiikkiluokkien pr-arvosta. Koululaiset esiintyvät ilmaiseksi kaupungin tilaisuuksissa.

 

Pohjalaisen uutisoinnin mukaan (23.10.) musiikkiluokilta ollaan taas poistamassa määrärahoja. Uskomme musiikkiluokkalaisen opetuksen suhteessa tavallisen luokan oppilaaseen Vaasassa olevan jo nykyisellään erityisen edullista ja järkevää.

Nämä faktat puoltavat käsitystä:

Luokkakoot ovat suuria. Musiikkiluokalla on 25-30 oppilasta/opettaja ilman koulunkäynninohjaajaa, tavallisessa luokassa 17-20 oppilasta/opettaja ja lisäksi puolikas koulunkäynninohjaajaa.

Ylimääräisiä koulukyytikuluja ei tule, koska kaupunki maksaa vain niille, joiden alkuperäiseen lähikouluun on kriteerit ylittävä etäisyys.

PR-arvo kaupungille on suuri: Musiikkiluokkalaiset esiintyvät ilmaiseksi kaupungin tilaisuuksissa.

Oppikirjoina alakoulussa on ollut Juri Kadarin, Ritva Käräjämäen, Anne Tienhaaran ja Musiikkiluokkien Tuki Ry:n (vanhempien ylläpitämä ja rahoittama yhdistys) omakustanteiset oppikirjat, joita on kierrätetty useita vuosia. Lisäksi Tuki Ry on maksanut nuottihankkeita, kuoroleirikulut, soittimia ja niiden huoltoa, kuoromatkoja, esiintymisasut, konserttipaikkojen vuokrat ym. ja hoitanut konserttien käytännön järjestelyt opettajien kanssa. Tuki Ry:n vuosibudjetti noihin kuluihin on ollut jopa 10 000 euron luokkaa.

Tuki Ry on oman rahoituksen lisäksi hakenut avustuksia säätiöiltä ja muutaman vuoden takaisen joululevyn tuotto oli noin 14 000 euroa. Löytyykö Vaasasta muuta tällaista tuottoa tekevää koulutoimintaa?

Kuula-opiston koulupäivän päätteeksi järjestämästä soitinopetuksesta perheet ovat maksaneet normaalin lukukausimaksun ja näin Kuula-opistolle on saatu helposti oppilaita soittimiin, joihin olisi muuten ollut liian vähän tulijoita.

Opetuksessa tarvittavat soittimet on hankittu oppilaille ja alakoululle oppilaiden perheiden ja Tuki Ry:n toimesta.

Alakoulun opettajat ovat omalla ajallaan toteuttaneet lukemattomat projektit työtunteja laskematta.

Lapsista on muodostunut motivoitunut porukka, joka tarvitsee harvoin erityisopetusta.

Koulutoimenjohtaja Juha-Pekka Lehmus, voitteko esittää laskelmat:

Mikä on musiikkiluokkalaisen kustannus verrattuna saman luokka-asteen tavallisen luokan oppilaaseen todellisuudessa?

Lehdessä esitetty 200 000 euron säästö ei musiikkiluokan kohdalla voi pitää paikkaansa. Vaikka osa kuluista näkyy kaupungin kirjanpidossa menoina on mm. Tuki Ry käytännössä hoitanut kustannukset koulun/kaupungin tilille. Niin on esimerkiksi soitinhankintojen kohdalla aikanaan menetelty.

Pidämme erittäin tärkeänä ja järkevänä, että iloiset lapsikuorot saavat jatkossakin olla viihdyttämässä vaasalaisia, eikä säästötoimenpiteitä kohdisteta toimivaan ja jo valmiiksi pienillä kustannuksilla tehokkaasti pyörivään yksikköön!

Musiikkiluokkien Tuki Ry:n hallitus:

Hanna Alavillamo Piia Backholm Petra Dufva Suvi Hietala Janne Juutinen Susanna Laakkonen Camilla Rinne Mari Vehkaoja Susanna Yliluoma

Entiset puheenjohtajat:

Ilona Hirviniemi Timo Rinne