Keskuspuistoa ei saa supistaa

Eki Karlsson, tj, Suomen Latu

/ #771 Helsingin Keskuspuisto on Suomen tärkein virkistysalue

22.09.2016 12:58

Helsingissä päätetään lähiaikoina yleiskaavasta, jossa esitetään merkittävää rakentamista ainutlaatuiseen yli 100-vuotiaaseen Keskuspuistooon.  

Keskuspuisto on Suomen suosituin ulkoilupaikka, jossa liikkuu vuosittain suurin piirtein saman verran kävijöitä kuin maamme 39 kansallispuistossa yhteensä.

Laki suojelee kansallispuistoja, mutta kaupunkien viheralueet nähdään käytännössä  valitettavan usein säilössä olevana rakennusmaana: jos viheralueita ei hoideta virkistysalueena, ne eivät näytä siisteiltä – ja epämääräisistä, pusikoituneista alueista on helppo nakertaa tilaa rakentamiselle.

Viheralueet ovat mitä parhaimpia ympärivuotisia lähiliikuntapaikkoja: niihin on kaikilla vapaa pääsy, eikä niiden ylläpito aiheuta korkeita kustannuksia.

Suomen Ladun TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan lähiulkoilureitit ja polut ovat tärkeimpiä kehitettäviä liikuntapaikkoja.   

Suomalaisista vain 10 % liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Liikkumattomuuden aiheuttamat suorat terveydenhuollon kustannukset ovat 1,8 miljardia euroa vuodessa.

Meidän olisi syytä käyttää kaikki keinot ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Kaavoituksenkin tulisi mahdollistaa ja kannustaa päivittäiseen ja monipuoliseen ulkoiluun.

Mitä enemmän asukasluku kasvaa, sitä enemmän tarvitaan viheralueita.

Monissa metropoleissa viheralueita arvostetaan: esimerkiksi Lontoossa, Wienissä ja Torontossa viheralueverkostoa laajennetaan määrätietoisesti. New Yorkin Central Park on säilytetty nykyisen laajuisena vuodesta 1873, vaikka kaupungin väkiluku on kasvanut seitsemällä miljoonalla.

Viheralueiden nakertaminen jatkuvan tiivistämisen pakollisuuden mantralla perusteltuna on edesvastuutonta ja peruuttamatonta. Tätä päätösesitystä valmistelleet virkamiehet ja kannattaneet poliitikot ovat ehkä kuulleet, mutta eivät kuunnelleet kaupunkilaisten yleistä tahtotilaa.

Keskuspuiston 100 vuoden historian aikana on usein päätetty, ettei siihen enää rakentamisella kajota. Jotta nämä päätökset pitäisivät tulevaisuudessa paremmin, Keskuspuistosta tulisi perustaa kansallisen kaupunkipuiston osa yhdessä Helsingin muiden arvokkaiden viher- ja kulttuurialueiden kanssa.

Vastuu Keskuspuiston säilyttämisestä sellaisenaan nykyisille ja tuleville asukkaille on nyt Helsingin kaupunginhallituksella ja valtuustolla.

 
  • LikeHelsingin Keskuspuisto on Suomen tärkein virkistysalue

     

  • Comment

     

  • ShareShare Helsingin Keskuspuisto on Suomen tärkein virkistysalue