Adressi kristillisten arvojen ja uskonnonopetuksen puolesta

Myyryläinen
Vieras

/ #251 Rationaalisesti ajatellen

01.09.2010 09:22

Rationalisti kirjoitti: "Toinen voi päätyä todistamaan tyhjyyttä ja sattumien summaa"

Enpä ole vielä törmännyt tuollaiseen epeliin, poislukien teistien rakentamat olkiukot.  Jumal'uskomattomien päättelyt menevät kuitenkin todella eri suuntaan kuin ajatukset silloin kun perus- ja lähtöolettamana on usko jonkin luojahengen tarkoitushakuiseen toimintaan.  Ne eivät vaadi kuitenkaan vahvaa uskoa vaan sisältävät epäilystä olemassa olevia tietoja ja uskonkappaleita kohtaan.  Ne myös pyrkivät osaamaan tunnistaa aukot tiedoissa ja olemaan täyttämättä niitä vanhalla folkloristiikalla.  Ja kun aukkoja tiedoissa tunnistetaan koko ajan niin samalla suunnataan tutkimustyötä niin, että noita aukkoja lähdetään tutkimaan tieteellisisin menetelmin.

 

Rationalisti kirjoitti: "Lähtökohdan valinta jää ihmiselle itselleen. Eläköön!"

Todellakin noin.  Sitähän todellinen, sekä positiivisen että negatiivisen puolen tunnustava uskonnonvapaus tarkoitaa.  Toispuoleisessa, vain positiivisen tunnistavassa uskonnonvapaudessa niin ei käy.

Tieteessä sen sijaan pitää lähteä olevaisesta tehtävistä, riippumattomasti toistettavissa olevista reaalimaailman tai kokeellisista  havainnoista ja tehdä niistä loogisesti pitäviä ja kriitiikin kestäviä johtopäätöksiä.  Sellainen ei oikein kestä yliluonnollisia henkiolentoja.  (Toisaalta jos yliluonnollisista henkiolennoista saataisi jotain tieteellisesti kestäviä havaintoja niin nehän muuttuisivatkin luonnollisiksi, mutta kun ei niin ei vuosisatojen yrityksistä huolimatta.)