Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

PS 27.11.2011

/ #1090 Outoa johtamista Torniossa

27.11.2011 11:39

Uutisointi Tornion perusturvajohtajan 20 prosentin palkankorostuksesta oli varsinainen ”jytky”. Se ylitti jopa valtakunnallisen uutiskynnyksen. Ylen Ajantasassa sitä ihmeteltiin, varsinkin siksi, että perusturvajohtaja itse oli tehnyt esityksen ja kaupunginhallitus hyväksynyt sen. Pöytäkirjasta tosin selvisi, että äänestyksen jälkeen. Pitäisikö muidenkin sosiaali- ja terveystoimen työntekijöiden laittaa 20 prosentin esitys vetämään?

Perusturvajohtaja Norrkniivilä on laajalti tunnettu siitä, että hän on ottanut perusturvattomuuden levittämisen perustehtäväkseen eikä pelkästään työntekijöiden keskuuteen, vaan ennen kaikkea sosiaali- ja terveystoimen asiakkaiden keskuuteen. Vähän aikaa sitten uutisoitiin vanhuspalveluiden siirtymisestä ”huutolaisaikaan”, sitä ennen Suojapirtin lopettamisesta ja päiväkeskuksen lopettamisesta, päiväkodin lopettamisesta… Loputtomasti alasajoja ja lopetuksia niiden muutaman vuoden aikana, jotka hän on toiminut Tornion kaupungin palveluksessa.

Torniossa ei todellista vuorovaikutusta johtajan ja työntekijöiden kesken ei ole ollut vuosiin. Kritiikki ja arvostelu on kiellettyä. Niinpä sosiaali- ja terveystoimen palveluksesta on viime vuosina häipynyt kokenutta ja pätevää työntekijäkuntaa enemmän kuin minkään organisaation kannalta olisi terveellistä. Mm. sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmä on uudistunut lyhyen ajan sisällä kokonaisuudessaan. (Naapurikunnat ovat korjanneet tästä hyödyn kuin myös Suojapirtin alasajosta.)

Uusien työntekijöiden palkkaamisessa viimeisin kupru on vastaanoton osastonhoitajan valinta. Paikka oli kaksi kertaa haettavana siksi, että sopivaa ei löytynyt, päteviä olisi kyllä ollut. Toisen haun pätevyysvaatimuksia alennettiin, jotta löydettiin sopiva hakija. Valitettavasti valinta taitaa olla tasa-arvolain vastainen. Pahimmassa tapauksessa kaupunki joutuu siitä vielä maksamaan eli käyttämään veronmaksajien rahoja.

Nyt kaupunginhallitus on suuressa viisaudessaan päättänyt palkita tällaisen johtamisen. Tarkoittaako tämä sitä, että Tornion kaupungissa johtamista täytyisi kehittää tähän suuntaan. Onko Jettikoulutuksiin (Johtamisen erikoisammattitutkinto) käytetty turhaan veronmaksajien rahoja?

Kansalaiset ja myös allekirjoittanut kysyvät, että miten tämä on mahdollista huolimatta kaikista demokraattisista päätöksentekoelimistä. Miksi meidän demokraattisesti valitut päätöksentekijät ovat hiljaa? Mahdollistavat ja palkitsevat tällaisen johtamisen.