IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

jotari
Vieras

/ #120 Kansalaistoiminta kannattaa

09.10.2010 18:40

Olen sitä mieltä, että kansalaisten tulee aktiivisesti vaikuttaa ja vastustaa turvetuotannon ympäristölupien myöntämistä vastaan. Omalla kotijärvelläni Kyyveden Suovunselällä ranta-asukkaat ja vapaa-ajanasukkaat olemme pystyneet viimeisen 4 vuoden aikana torpedoimaan 2 Vapon hakemusta ja lopettamaan erään yksityisen turvetuotannon, vaikka nostettavaa olisi vielä riittänyt. Uskomme, että nyt voimme olla rauhassa tämän suhteen. Erittäin tärkeää muistutksia tehtäessä on muistuttaa ympäristölupavirastoa EU:n ja Suomen valtion tavoitteesta nostaa kaikkien järvien kuntoluokka HYVÄKSI. Jos tämä tavoite vaarantuu, on luvan saanti vaikeaa nykyään. Ja tässä vielä eräs perustelu, jonka ympäristölupavirasto mainitsi kielteisessä päätöksessään:

"Kasvillisuuskenttäkäsittelyn voidaan sinänsä katsoa täyttävän ympäristönsuojelulain 43 §:n 3 momentin edellytykset parhaasta käyttökelpoisesta tekniikasta. Kun kuitenkin otetaan huomioon Letkunnevan turvetuotantoalueen alapuolisen vesistön heikko tila, on vesienkäsittely riittämätön toiminnan haitallisten vesistövaikutusten vähentämiseen.
Toiminnasta aiheutuu merkittävää alapuolisen vesistön pilaantumista tai sen vaaraa.
Siten ympäristönsuojelulain 42 §:n 1 momentin mukaiset edellytykset myöntää toiminnalle ympäristölupa puuttuvat.”

Omien kokemusteni perusteella kannustan aktiiviseen vastarintaan, ottakaa mukaan ranta-asukkaat ja mökkiläiset ja laatikaa perusteltu muistutus. Kyllä meitä nykyään jopa kuullaan!