Tervalammen kuntoutuskeskusta päihdeongelmaisille ei saa sulkea.

Vesa Jaakkola; ohjaaja Tervalammen kartanossa

/ #58 Adressiin lisää allekirjoituksia

11.05.2012 21:04

#51: -  

Micco ja kumppanit ryhtyivät spontaanisti tukemaan Tervalammen päihdekuntoutuskeskuksen säilyttämistä helsinkiläisten miesten ja naisten laitoskuntoutuspaikkana. Tervalammen kartano on hoitovuorokauden kokonaishinnaltaan halvin laitoshoitopaikka. Lopettamisen perusteluina onkin ollut, että Tervallammella hoitojaksot tulevat liian pitkiksi ja siksi kalliiksi. Kuitenkin nimerkki "bluesjanne" kuvasi erittäin tarkasti, miksi laitoskuntoutuksen jakson tehokkuus on suoraan verrannollinen laitoksessa olon aikaan. Parhaan tuloksen antavat 2-4 kk laitosjaksot.

Nyt ajattelu ns. citykuntoutuksesta syntyi jo 1993, jolloin sitä kokeiltiin Hangonkadun päihdelaitoksessa Helsingin Alppilassa. Olin silloin työssä laitoksessa.  Kolmen vuoden kokeilu riitti. Hangonkatu sai sos,viraston asiakashaatatteluihin perustuvassa päihdepalvelututkimuksessa kaikkein huonoimmat pisteytykset; lukittuja portteja, oleilu verkkoaitapihalla, pihan raja katkolaisten ja kuntoutujien liikkumiselle.  Se tarkoittii;katkolaiset omalla puolellaan ja kuntoutujat toisella jne. Vrt, silloin kokeiltua  city ympäristoä Tervalammen kartanon puistomiljööseen, mahdollisuuteen käydä rantasaunassa kylpemässä, uimassa ja suodella järvellä tai  ja jopa kävellä vapaasti kuntopolkua Nuuksiön kansallispuiston alueella. Luontoympäristössä kuntoutuminen on useimmille hoitavampaa kuin tupakoinyi  lukitun verkkoportin takaa kaupunkiliikennettä ja jopa päihtyneitä kavereita katsellen lähikadulla.

Toimintaa  Tervalammella puoltavat myös tarkkaan suunnitellut ja tietyille kuntoutujaryhmille  profiloidut pienyhteisöissä toteutettavat kuntoutusohjelmat.  Juuri pienyhteisökuntoutus ja yhteisökuntoutusmenetelmän soveltaminen suuren laitoksen kotiryhmissä on saanut myös tänne kirjoittaneilta kiitettävää palautetta.  Vaikka laitos on suuri voidaan juuri koolla luoda  toimivat tukirakenteet  yksittäisille profiloiduille yhteisöhoidollisiin pienryhmiin perustuville kuntoutusohjelmille. Monet kirjoittajat ovat olleet itse kuntoutujina laitoksessa ja kokeneet kuntoutusohjelmat tuloksellisiksi. He ovat antaneet myös työntekijöille hyvän palautteen päihdealan osaamisesta ja kuntujien oman  raitistumisprojektin tukemisesta.

Kiitos Micco J:lle ja kavereilleen tämän adressin panemisesta. Nyt on välitettä eteenpäin linkki kaikkien ystäviemme facebook kavereille. Joku kirjoittikin, että on varmaa ettei herrra Paavo Vuotilainen anna periksi vaan 25.5 tulevassa sosiaalilautakunnassa on hänen esittämänään Tervalammen kartanon lakkauttaminen uudelleen. Siksi vastustamiseen ei riitä 600 nimeä, tarvitaan 6000 nimeä ja vielä enemmänkin.

Tiedän, että Miccon lisäksi on monia kuntoutuslaitoksessa kuntoutuneita media alan ammattiosaajia.Pyydän, että te ottaisitte haltuunne kaiken julkisuuden ja kansalaisvaikuttamisen keinot myös sosiaalisen nettimedian ulkopuolella. Kirjoitelkaa lehtiin.

Muistetaan pysyä kiinni asiassa kunniottaen  Tervalammen kartanon perustehtävää. Perustehhtävämme on tarjota laadukkaita päihdelaitopalveluja helsinkiläislle miehille ja naisille.

Vastustetaan nyt kokemuksen ja tosiasioitten julkituomisella herra Paavo Vuotilaista , joka on sosiaaliviraston johtaja, rouva Helinä Hulkkosta. joka on aikúispalvelujen johtaja sosliaavirastossa ja myös päihdepalvelujen johtajaa rouva Mari Aaltoa, joka johtaa sosiaallisen kuntouksen sektoria sosiasiaalivirastossa, Mainitsemani henkilöt ovat johtajia ja lakkauttamisen esittelijöitä sosiaalilautakunnalle. He yrittävät  saada sosiaalilautakunnan tekemään  helsinkiläisille miehille ja naisille, jotka tarvitsevat päihdelaitoshoitoa tarvitseville huonon ratkaisun. 

Ns. avokuntoukseen perustuva city kuntoutusmalli on virheellinen käsitys  ja perustuu vallalla olevaan  post moderniin hoitoajatteluun. Vrt. kaupunkin Paavo hanke, missä järjestetään paljon asuntoja  päihdeongelmaisille ja ajatellaan raittiuden tulevan kodin mukana. Kuitenkin  kun asunnoissa  juodaan päihdeongelma vain kertautuu suhteessa ryyppyporukan jäsenten määrään. Erilaisia solu ja tukiasuntoja valvovien työntekijöitten palaute on ollut pääsääntöisesti huonoa. Vakasvasti päihdeongelmaisia ei voida asuttaa  ennen omaan kotiin ohjaamista tapahtuvaa päihdelaitoshoitoa, mitä mm. Tervalammen kartano on onnistuneesti tehnyt. - " Ei juoppo monestikaan lopeta juomistaan saatuaan asunnon, mutta  monella asunto on säilynyt, mikäli hänelle on annettu mahdollisuus kuntoutua laitoksessa vaikka 2kk." ex kuntoutuja.

En toivo palaamista  citykuntouslaitoksen verkkoaitapihoihin, lukittuihin rajaportteihin tai lupa anomuksia saada käydä  200 metrin päässä pankkiautomaatilla tai kerran viikossa tunnin kävelytuokiota kaupungin puutarhaan tai Töölön lahden ympäri. Kaikki on jo kokeiltu ja epäonnistuttu kertaalleen.

Mainitsemani johtajat puhuvat, että ideaali laitosjakso  citykuntoutuksessa olisi  2-4 viikkoa. Sosiaalilautakunta nyt herätys; älkää menkö tähän halpaan se on kallista pikässä juoksussa!

Luin koko viestiketjun ja uskallan allekirjoittaa sen omalla  nimelläni. Olen toiminut ohjaana Helsingin päihdepalveluissa 26 vuotta työskennellyt kaikissa laitoskuntoutuksen laitoksissa.