Suomen HALLITUKSEN pyydettävä anteeksi Israelilta!

Helsingin Sanomat
Vieras

/ #3282 Israelin sotilaat nousivat Estelle-laivaan

20.10.2012 17:50

19.10.2012 23:44  |  Päivitetty 20.10.2012 14:10  |   | 
 

Elina Kervinen

Kirjoittaja on taloustoimittaja.

Israel Defence Forces
Israelin armeija julkaisi Twitterissä kuvan, kun sen joukot nousivat Estellelle.

Israelin laivaston sotilaat ovat nousseet avustustarvikkeita kuljettavaan Estelle-laivaan, Israelin laivasto vahvistaa verkkosivuillaan. Estelle aiotaan johdattaa  Etelä-Israelissa sijaitsevaan Ashdodin satamaan.

Israelin armeija kertoi iltapäivällä Suomen aikaa, että laivaan noustiin "kansainvälisen oikeuden sääntöjä noudattaen". Tätä ennen laivaan oli oltu yhteydessä useita kertoja ja pyydetty sitä muuttamaan kurssiaan. Sotilaiden ei tarvinnut käytää voimaa, tiedottessa sanotaan. Matkustajat annetaan Israelin poliisin ja maahanmuuttoviranomaisten käsiin.

Estellen Tukholmassa  olevan tiedottaja Mikael Löfgren Estellen omistavasta Ship to Gazasta kertoo HS:lle, että miehistöön ei ole saatu yhteyttä kello puoli yhdentoista jälkeen aamulla.

Ship to Gazan edustajat järjestävät parhaillaan mielenoisoituksia useisiin kaupunkeihin Ruotsissa sekä Gazassa. Järjestö on ollut yhteydessä niiden maiden suurlähetystöihin, joiden kansalaisia on laivalla. Löfgrenin mukaan järjestö huolehtii, että matkustajia vastassa on lakimiehiä.

"Yhdellä tapaa toimintamme oli suuri menestys, koska miehitys on tullut jälleen suuren yleisön tietoisuuteen ja keskusteluun. Toisaalta emme päässeet Gazaan toimittamaan lastiamme, ja siinä suhteessa epäonnistuimme", Löfgren sanoo.

Estellen miehistö on päivittänyt tietoja laivan tilanteesta aktiivisesti mikroblogi Twitterissä sekä laivan omistaman Ship to Gazan verkkosivuilla. Alkuiltapäivällä sivusto oli kaatunut, mutta noin puoli kahden aikaan se alkoi jälleen toimia.

Laivalta kerrottiin aiemmin STT:lle, että alusta piiritti 20–30 venettä ja helikopteri. Laivan tiedottajan mukaan kommandopipoiset ja aseistautuneet joukot aikovat pakottaa laivan kääntymään takaisin.

Estelle oli runsaan 50 kilometrin päässä Gazasta ennen Israelin puuttumista sen kulkuun.

Estellen kyydissä on kolmisenkymmentä ihmistä, joista kaksi on suomalaisia ja 11 ruotsalaisia. Mukana on muiden muassa viisi kansanedustajaa viidestä eri maasta. Joukko uhmaa Israelin määräämää Gazan saartoa. Estellen lastina on Löfgrenin mukaan muun muassa sementtiä, noin 600 jalkapalloa, soittimia, pyörätuoleja ja lastenkirjoja.

Israel on toistuvasti  pysäyttänyt Gazaan pyrkivät avustuslaivat. Edellinen suuri konflikti sattui 2010, kun avustuslaivojen saattue yritti murtaa Gazan saarron, mutta Israel pysäytti aktivistien laivat väkivalloin.
Yhdeksän turkkilaista aktivistia kuoli Israelin joukkojen rynnäkössä Mavi Marmara -laivalle.

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…