Kansanliike lankaverkon puolesta

Kimmo

/ #39 Mitä sanoisin

09.11.2012 15:23

Tässäpä vähän mietin mitä sanoisin, ja kuinka tarkkoja faktoja tarvissisi esitellä, siis kun ainakin joissain kommenteissa on aika tarkkojakin tietoja (jotka sitten ovat enemmän tai vähemmän totta). Ainakin itseni huojentaakseni voisin todeta, että näissä kommenteissa ei tarvitse olla asiantuntija, vaan mielenilmausoikeus ja kommentoiti oikeus on jokaisella joka tämän adressin pystyy ymmärtämään ja allekirjoittamaan taika olemaan allekirjoittamatta.

Yksittäisten faktojen sijasta tilannetta tarvitsee tarkastella kokonaisuutena, etenkin yhteiskuntaa ja sen infraa ajatellen. Kaikilla yhteiskunna jäsenillä pitää olla oila oikeuden puhelin- ja dataliikenteeseen, lisäksi näiden oikeuksien pitäisi olla yhtäläiset. Aina yhtäläisyyttä ei ole mahdollisuutta toteuttaa täysin. Mutta silloinkin datayhteyksien pitäisi olla mahdollisimman yhtäläiset.

Ei ole niinkään tärkäetä millä tekniikalla yhteydet toteutetaan. Tärkeintä on että yhteydet ylipäätänsä toimivat virheettömästi ja nopeus asiat tulevat seuraavana. On pidettävä mielessä kustannukset ja energiansäästö. Käytännössä tämä usein tarkoittaan vanhojen ja hyväksi todettujen teknologioiden käyttämistä.

On syytä miettiä myös Suomen sääoloja. Mitkä teknologiat ovat säävarmoja, taikka miten tehdään dataverkoista säävarmoja. Esim. vanhat ilmakaapelit voitaisiin sijoittaa maanalle taikka linjojen lähettyviltä lakisääteisesti kaataa linjoille ulottuva kasvillisuus. Näin tehden ainakaan puut eivät kaatuessa katko kaapeleita.

Voisi todeta että markkinatalous kapitalismi ja ahne taloudellisen voiton tavoittelu ovat tässsä(kin) asiassa ottamassa liikaa valtaa ja nousemassa liian määräävään asemaan. Ihmisille halutaan aina vain myydä uusia laitteita ja teknologioita, koska tästä saa rahaa. Samaten huolto pyritään ajamaan alas. Kilpailutus koskee kaikkea ja joka porrasta. Mikään ei saa maksaa liikaa, ei ainakaan ostettaessa.

Varmuuden vuoksi on data- ja puhelinyhteyksille määrättävä vähimmäisrajat joiden toteutumista valvotaan. Tämäkin olisi siis eräänlainen vähimmäispalvelulaki.

Itse ajattelelisin / suosittelisin että Viestintäviraston pitäisi paremmin valvoa tätäkin asiaa ja tehdä asoiden suhteen tarvittavia toimia. Ensiksikin asiantuntijoiden tulee olla yhteydessä päättäjiin ja juuri Viestintävirastoon.

Siis näistäkin syistä itse kannatan lankaverkkoa, ja vastustas sen alasajoa taikka purkamista. Yhteystekniikka on pidettävä monipuolisena, siis uuttakin tekniikkaa on otettava käyttöön. On kuitenkin mietittävä mikä tekniikka on käyttötarkoituksiinsa sopivinta. Ja talousasioille ei saa antaa liikaa valtaa, vaan pitää muistaa vähimmäispalveluperiaate.