Kansanliike lankaverkon puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kansanliike lankaverkon puolesta.

Mikko Ahonen
Ylöjärvi

#26 Heidi Hautalan aloite tukiasemarekisteristä

02.07.2008 10:58

Kannatan suuresti seuraavaa aloitetta:
http://vihreat.fi/fi/node/2896

ja kirjallista kysymystä:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_548_2008_p.shtml

Heidi Hautala ottaa myös kantaa kuituverkon kehittämisen puolesta. Nyt maaseudulla lasten jättäminen kännykän varaan on mielestäni riski, koska suuren tukiasemaetäisyyden takia kännykkä joutuu nostamaan tehonsa moninkertaiseksi huonossa kentässä. Ja riskit kasvavat.

Toivoisin, että Suomeen saataisiin 500 metrin turvarajat kouluihin ja lastentarhoihin. Ja tukiasemat poistettaisiin asuin- ja toimistorakennusten katolta (antennien säteilykuvio antennien lähellä ei ole suora, vaan usein pallomainen).

Tukiasemarekisteri olisi tärkeä saada Suomeen, kuten jo on kehittyneissä maissa http://www.sitefinder.ofcom.org.uk/home.htm ,
http://emf.bundesnetzagentur.de/gisinternet/index.aspx?User=1000&Lang=de

Näiden rekisterien ja niihin liittyvän karttadatan kautta on mahdollista laskea tukiasemien päällekkäisyydet ja riskipaikat. Fiksusti vuonna 2007 mm. Israel ja Taiwan suorittivat tämän siivousoperaation: http://www.chinapost.com.tw/taiwan/2007/11/06/129715/1500-cellphone.htm
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1192380641916&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Aikaisempi Pentti Tiusasen aloite oli myös huomionarvoinen:
http://www.parliament.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_248_2008_p.shtml . Hämmentävä oli Liikenne- ja Viestintäministeriön vastaus. "Kansalliseen turvallisuuteen" vetoamalla mahdollistetaan entistä riskialttiimman ja energiasyöpön tukiasemaverkon rakentaminen. Toivottavasti Hautalan aloitteen osalta LVM ymmärtää ristiriitaisen (jäävin) roolinsa operaattorin osakkaana.
Marko Huikari
Rovaniemi

#27 Ahneutta

03.09.2008 14:50

Tässä on kysymys vain Teliasoneran ahneudesta.
Se on hyvä bisnes myydä pakolla kalliita laitteita joka mökkiin.

Veikkaan että todennäköisesti kiinasta hommatuissa laitteissa on melkoinen kate.
Lisäksi lisätuloja saadaan kovista kuukausimaksuista ja tiedonsiirrosta.

Ja vielä tulee asiakaskäyntien veloitus, kun liittymät ei toimi ja
vikapartiot ajaa ympäri maakuntaa. Silläkin rallilla korjaa piuhat monta kertaa.
Ukonilman jälkeen tukiasemat on hajalla ja taas on hommaa..

Samoin hälytysjärjestelmiin pitäisi hommata uudet modeemit ja liittymät ja
arvatkaa kuka taas rikastuu?

Tanja Jokinen
Tampere

#28 Ahneutta vai bisnestä?

20.11.2008 15:28

Käsitän, että bisnestä tehdään siellä, missä se on kannattavaa. Sonera on päätynyt siihen, että syrjäseutujen linjat eivät ole heidän yritykselleen kannattavia.

Mikä estää jotakin toista yritystä ostamasta Soneralta nuo kuparit ja ylläpitämään niitä? Anyone? Eikö kukaan tee tarjousta? Miksi ihmeessä?

Miksi Elisa ei tarjoa 10 megan langattomia yhteyksiä? Miksi Digita ei ole kattanut koko Suomea 450-verkolla? Miksi Welho ei toimita kaikkiin kaapelitalouksiin HD-lähetyksiä ja niihin tarvittavia laitteita (ilmaiseksi tietenkin)?

Pöyristyttävä ajatus! Miksi jonkun yhden yrityksen pitäisi tehdä tuo?

Mutta Soneran pitää?
paula saastamoinen
oulu

#29 Kuulohermon kasvaimen omaavana

08.01.2009 10:28

Itse olen (vielä) elävä esimerkki terveysvaikutteita saaneesta kännykänkäyttäjästä :)
Eli olen puhunut huimia määriä ja pitkiä puheluja - puhelin ja korva kuumana - varmaan 15 vuotta jo...
Tosin luonnollisesti sitten tuon oman akustikus neurinooma/vestibularis schwannooma kasvaimen jälkeen enempi handsfreehen on tullut puhuttua.
Tämä hyvänlaatuinen , mutta hankala kasvainhan on varsin todennäköisesti niiden 'sivuvaikutusten' listalla , joita kännykkäsäteily aiheuttaa TAI edesauttaa.
Ja ainakin 2-3 kertaa yleisempi puhelinkorvassa - jota en tosin enää voi puhelinkorvana käyttää, kun on nääs nykyään kuuro koko korva.

Ja ehkä osin henkilökohtaiset ominaisuudet - eli vaikkapa allergiat - vaikuttavat miten herkästi kelläkin käyttäjällä säteily vaikuttaa.
Ihan niinkuin tupakastakaan ei kaikille tule keuhkosyöpää :)

Uusimmissa puhelimissakinhan näyttä olevan - juuri itsekin saatu uusi känny - merkintöjä tyyliin - 'puhelinta tulee käyttää 2,2 cm etäisyydellä kehosta tai korvalla ' ...
Eli vastuusta voinevat puhelinvalmistajat vapautua sopivilla lauseilla tuotteen luovutuksen yhteydessä.

Joka tapauksessa - mielestäni lankaverkon säilyttäminen on tarpeen.
Muut ovatkin argumentoineet muitakin kuin terveys perusteita.
Ei Suomi kännykköjen kotimaana ole sen enempää turvassa tai haavoittumaton - ei terveydellisesti eikä muutenkaan.

Aika iso juttu on - että nyt sentään säteilyturvakeskus osittain myöntää asian.


Jorma Nuppula
Jämsä

#30 Maaseudun puhelinlinjat ja laajakaistat

14.02.2009 13:03

Maaseudun puhelinlinjat ja laajakaistat.



Hiukan taustatietoa edellä mainituista asioista: Olen kolmentoista vuoden ajan toiminut maaseudulla atk. neuvojana ja käynyt noin tuhannessa maaseudun yrityksessä. Olen toimittanut asiakkaille tietokoneet, ohjelmat ja opettanut niiden käytön, samoin pankkiyhteydet sähköpostin ym.
Monille kylille saatiin laajakaistayhteydet puhelinlinjaa tai valokaapelia pitkin.
Niihin käytettiin myös runsaasti yhteiskunnan varoja, hyvä niin. Nyt tuo kaikki työ ja yhteydet ovat valumassa hukkaan. Yhteyksiä ollaan korvaamassa 450 verkon palveluilla. Tämä on jonkinlainen palvelu niille joilla ei ole mahdollisuutta muuta kautta saada laajakaistayhteyttä. Valitettavasti vain sillä ei voida korvata jo olemassa olevia yhteyksiä niin, että taattaisiin samat palvelut ja toimintavarmuus kuin nykyisellä verkolla. Monella irtisanotulla on myös nopeampi liittymä kuin mitä tilalle tarjotaan. Myös puhelinten osalta mennään huonompaan suuntaan.
Nykyisillä tekniikoilla ei voida taata puhelinyhteyksiä sähkökatkostilanteessa, tukiasemia on ilman kunnollista varavoimaa vailla tuhansia ne olisi varustettava ehdottomasti diesel agrekaateilla jotta toiminta voitaisiin taata. Myöskin Telia soneran minullekin ilmoittama kuuluvuus vain katolle asennettavalla lisä antennilla ei voi olla riittävä.
Olen hankkinut viime helmikuussa 450 yhteydellä toimivan laajakaistayhteyden minua sen toiminta ei vakuuta. Verkko on tehty niin harvaksi, että kunnollista yhteyttä ei saada kuin korkealle asennettavalla suunta-antennilla, tukiasemia on noin 100 km välein ja niiden yhteyksien määrä vain muutamia kymmeniä. Tuolle sadan kilometrin ympyrälle sopii tuhansia käyttäjiä joille kaistaa riittää vain rajoitetusti jos ollenkaan! On myös huomioitava, että kenttä on oltava moitteeton megan yhteysnopeudella jos kaistaa riittää. Sitä löytyy vain ani harvoin toistaiseksi. Tukiasemien määrä pitäisi nostaa vähintäin 450 nmt verkon aikaiselle tasolle nyt vain peitto on teoreettinen. Kaistan rajoittamin myös tulisi kieltää koska se sallimalla annetaan operaattorille rajaton valta tarjota yhteyttä jolla ei todellisuudessa tee mitään mm. mokkulat 3g verkon ulkopuolella. Palvelun tarjoajat on pakotettava tarjoamaan joka tilanteessa sitä nopeutta mistä maksetaan muussa tapauksessa operaatorin tulee olla korvasvelvollinen eikä mitään nimelliskorvauksia vaan todellisesta haitasta, voi olla tuhansia euroja.
Myöskään tuo megan yhteys mitä ollaan kaavailemassa miniminopeudeksi ei ole riittävä, toki sillä voidaan maksaa laskuja ja rajoitetusti surffailla netissä mutta kunnolliseen liikkuvaan kuvaan se ei riitä. Myöskin tulevaisuuden tarpeet olisi otettava huomioon.
Kaavailut uusista nopeista yhteyksistä ovat hyviä ja kannatettavia mutta niistä ei ole apua tahän tilanteeseen. Rakentamisaikakin veisi useita vuosia eikä sitovia päätöksiä ole tehty,

Myös täysin huomiotta on jäänyt mahdollinen kriisitilanne missä langattomat verkot ovat käyttökelvottomia esim: ydinasella ilmakehässä aiheutettu sähkömagneetinen pulssi mikä tuhoaisi kaiken nykytekniikan ja tiedon välityksen. Silloin olisi mahdollista ottaa käyttöön lankalinjat ja vanha puhelintekniikka millä vielä voitaisiin yhteyksiä hoitaa. Mikäli linjat hävitetään ei tätäkään mahdollisuutta voida käyttää. Meidän tulee myös varautua näiden tilanteiden hoitoon parhaalla mahdollisella tavalla ja säilyttää hyvä ja toimiva lankaverkko.
Ihmettelen myös operaattorin kiirettä tuhota lankaverkkoa heti kun joku käyttäjä on saatu ulos, pylväät moottorisalla poikki ja langat pois ?
On tullut myös tietoa, että operaattori on ilmoittanut asiakkaan irtisanoneen liittymän vaikkei näin ole tapahtunut.

Katson tietämykseni ja kokemukseni perusteella, että nyt ollaan tekemässä korvaamaton virhe jos annetaan operaattorin rajattomalle ahneudelle valta tehdä mitä haluaa.
Oli myös virheratkaisu myydä operaattoritoiminnot ulkomaalaisille, nyt kaikki viestiliikenne on Ruotsin kontrolloitavissa, kenen ulkovallan lie tulevaisuudessa ?
Nina Reinikainen
Airaksela

#31 Tietoa on tuolla säteilystä:

30.03.2009 13:00

Jorma Nuppula
Jämsä

#32 @450 laajakaista-asiaa

01.05.2009 10:32

Maaseudun puhelinlinjat ja laajakaistat
Sonera on aloittanut massiivisen kampanjan maaseudun puhelinyhteyksien ja laajakaistojen alasajoon.
Puhelinkampanjalla soitellaan asiakkaille ja kehutaan @450 laajakaistan edullista hintaa ja yhteyden hyvää laatua. Näin on saatu asiakkaita petetyksi ja luopumaan hyvin toimivasta laajakaistayhteydestä. Sonera on lähettänyt postissa laitteet asiakkaalle, tässä vaiheessa karvas totuus on paljastunut, luvattua yhteyttä ei saadakaan.toimimaan. Mahdollinen yhteys toimiakseen vaatii korkealle asennettavan lisäantennin jolla yhteys mahdollisesti saadaan toimimaan. Kaikki tämä omalla kustanuksella. Toimiva laajakaista katkaistaan välittömästi ja sitä ei luvata palauttaa vaikka uutta ei saada toimimaan.
Sonera ei lupauksistaan huolimatta ole käynyt varmistamassa yhteyden toimivuutta tapauskohtaisesti.
Myös argumentti hinnan edullisuudesta on täyttä valhetta, jos yhteys toimii huonosti tai ei lainkaan niin raha maksetaan tyhjästä. Myös kaistan rajoitus jos yhteys toimisi antaisi mahdollisuuden netin käyttöön vain viitenä päivänä kuukaudessa.
Itse hankin @450 laajakaistan Helmikuussa 2008 vuoden kokeilun jälkeen voin sanoa ettei sitä todellakaan voi sanoa laajakaistaksi. Kotoa en saanut sillä ensimmäistäkään yhteyttä, olisi vaatinut ulkoantennin ja noin 30 metrin maston ja sen rakentamiseen minulla ei ollut mahdollisuuksia. Jostain sain hetkellisesti yhteyden mutta ilman ulkoantennia yhteys ei toimi kun joissain harvoissa paikoissa ei voida puhua mistään liikkuvasta laajakaista jos se vaatii massiivisia antennirakenteita toimiakseen.
Koko verkko on tehty niin harvaksi ettei sillä voida saada toimivia yhteyksiä aikaiseksi. Voidaan puhua niinsanotusta lumeverkosta jolla saadaan alasajettua toimivat laajakaista yhteydet.
Toki verkko sinänsä on kannatettava siellä missä ei vielä ole muuta mahdollisuuta laajakaistan käyttöön yhteydellä voidaan rajoitetusti hoitaa laskujen maksua ja sähköpostia mutta vaativaan yrityskäyttöön siitä ei ole.
Voin sanoa kokemukseni perusteella, että nyt ollaan tekemässä sellainen virhe mikä vaarantaa koko maaseudun yritustoiminnan ja turvallisuuden.

Ei pidä uskoa Soneran vakuutteluihin, vaan pitää kuunnella meitä maaseudun asiantuntijoita ja toimia niin ettei korvaamatonta vahinkoa päästäisi enään tekemään.
Nyt pitäisi välittömästi laittaa toimenpidekielto millä linjojen purkaminen estetään. Myös pitää asettaa uhkasakko Soneralle, 30 miljoonaa euroa olisi sopiva summa minkä he väittävät olevan tappio vuodessa maaseudun puhelinlinjoista.

Myöskin Soneran ilmoitus olla korjaamatta rinkkoontuneita puhelin ja laajakaista yhteyksiä tuntuu ihmeelliseltä. Vaikka yhteyttä ei ole Sonera laskuttaa normaalisti. Maksusta pääsee eroon vain sanomalla itse liittymän irti.
”Viat” ovat myös yllättäen lisääntyneet rajusti tuntuu siltä , että niitä tehtaillaan tietokoneen äärestä.
Viimeisin tämän päivän tieto on paikallisen linja-autoyrittäjän yhteyksien ”vika” jota ei luvattu korjata korkeiden kustannusten vuoksi. Tällä vaarannetaan koko yrityksen toiminta, kunnollista kännykkä yhteyttäkään ei toimipaikasta ole.

Seuraavassa suora lainaus matkapuhelimien käyttöohjeesta:
”Tämä laite käytää kaikkien matkapuhelinten tapaan radiosignaaleja, matkapuhelinverkkoa ja yleistä puhelinverkkoa sekä käyttäjän ohjelmoimia toimintoja. Tämän vuoksi yhteyksiä ei voida taata kaikissa oloissa. Sinun ei koskaan tulisi luottaa ainoastaan langattomiin viestimiin välttämättömässä kommunikoinissa kuten hätätilanteessa.”

Olen myös avannut adressin Boikotoi TeliaSoneraa osoitteessa: http://www.adressit.com/boikotoits
Samoin olen avannut kriisipuhelimen johon petetyt Soneran asiakkaat voivat soittaa ja kertoa kokemistaan vääryyksistä. Numero on 0442 804 500
Kotisivuni: http://www.nettilinja.fi/~jnuppula/
s.posti jotapnup@hotmail.com


Jorma Nuppula
Georgiy Ostroumov
Kotka

#33 Säteilystä

07.07.2009 17:14

Verkko @450ssa on vielä huono puoli.Verkko @450 kattaa jo yli 90 % väestöstä ja loma-asutuksesta. Vuoden 2009 loppuun mennessä väestöpeitto on 99 prosenttia. Peiton kartasta Ennuste kesän 2009 peitosta (pdf) voi nähdä, että useinmiten vahva tukiasema sijoitetaan kaupungin sisään. Useinmiten tukiasema palvelee 3 sektoria(siis käyttää suuntaantenneja). Tavallisesti puhutaan, että jos kaupungissa etäisyys mikrosolun tukiasemilta(GSM,3G) ylittää noin 0,5 km, niin se takaa turvallisuus esim. koululaisille. Ei @450- tapauksessa! Siinä tapauksessa käytännössä on voimakas lähetin(kuin esim. makrosolun GSM- tukiasemalla on), joka sijoitetaan kaupungin sisään. STUK takaa(http://www.stuk.fi/julkaisut/tr/stuk-tr5.pdf,
s.15), että "antennit sijoitetaan korkeisiin mastoihin noin 100 m korkeuteen", koska operaattorin pitää taata hyvä kenttä mm pääasiakkaille(lomailijoille, kaupungin ulkopuolella). Lasketaan tehotiheys, jos etäisyys on 1km, lähtöheho on 20 W ja antennin vahvistus on 10, saamme 16 µW/m2. Täten, jos vaikkapa 1 "lomailija" käyttää @450 verkkoa(esim. koko päivä hän hakee internetistä filmia), niin vastaavasti tuhansia ihmisiä sektorissa(etäisyys 0-noin1 km) koko päivä joutuu kärsimään säteilystä.
Muuten, laskenta osoittaa, että joskus jopa etäisyys 1 km on riitämätön, kun puhutaan GSM-ja UMTS tukiasemista(esim. makrosolun GSM- tukiaseman teho voi olla 50 W, STUK, s.3, http://www.stuk.fi/julkaisut_maaraykset/fi_FI/katsaukset/_files/12222632510026364/default/katsaus_matkapuhelimet_ja_tukiasemat.pdf).
Tietysti kannattaa mitata uusi säteily @450 verkolta, koska turvallisuuden näkökulmasta säteily ei voi olla voimakkaampi kuin 10 µW/m2(ulkotila). Monen mielestä @450 verkolla ei ole perspektiiviä, mutta se elää ja säteilee voimakkaasti.
Nyt annetaan lisätietoja säteilystä(STUKin pääjohtaja ensin ehdotti jättää kommentini blogiinsa, mutta sitten pian poisti kaikki blogit):
STUK antoi paljon hyödyllisiä tietoja ihmisille. Nyt puutteistanne.
1. Kirjoitatte " Kännykän maksimiteho on 900 MHz kaistalla 0,25 W ja 1,8 GHz kaistalla 0,125 W".
Oikea vastaus" Kännykän maksimiteho on 900 MHz alueella 2 W ja 1800 MHz alueella 1 W".
2.Kirjoitatte" Puhelun aikana matkapuhelin säteilee radioaaltoja käytännössä vain silloin, kun siihen puhutaan. Matkapuhelin lähettää vain, kun linja on auki ja puhelimeen puhutaan ".
Oikea vastaus on esim." Puhelun aikana GSM-matkapuhelin säteilee radioaaltoja käytännössä silloinkin, kun siihen ei puhuta, mutta säteily on verrattain heikko".
3. Kirjoitatte"Päähän kohdistuvan säteilyn voi poistaa käyttämällä hands free -laitetta. Langallisella korvanapilla varustetun hands free -laitteen tapauksessa pieni osa kännykän tehosta kytkeytyy langan kautta päähän ja aivoihin. Mittauksissa ja numeerisissa simuloinneissa on kuitenkin havaittu, että käytännössä päähän kohdistuva altistuminen on korkeintaan kuudesosa siitä altistumisesta, joka aiheutuu korvan juuressa olevasta kännykästä. Hands free -laitteesta on siten hyötyä, jos tuntee tarvetta suojata päätään."
Minulla on matkapuhelin+langallinen handsfree-laite(voin lainata kaiken STUKlle). Korvanapin vieressä(etäisyys 107 cm) tehontiheys on ollut n.1 mW/cm2, mutta matkapuhelimen vieressä(etäisyys 15 cm) tehontiheys on ollut vain n.0,1 mW/cm2! Tästä syystä en suosittelisi käyttää langallista handsfree-laitetta varauksitta. STUK voisi suositella erityisesti lapsille matkapuhelimen kaiutinta. Muuten(tärkeä kysymys), jos lapsi käyttää matkapuhelimen kaiutinta, päähän kohdistuvat kaikki kentät(sekä korkeataajuiset, että matalataajuiset) pienenevät. On tunnettua, että magneettivuon tiheys GSM-makapuhelimesta voi ylittää jopa ICNIRPin raja-arvo monikertaisesti.
4.MTJ(WHO) suosittelee lapsille magneettivuon tiheyttä enintään 0,4 µT( matalataajuiset magneettikentät). Mittasin magneettivuon tiheyden kuulokkeista(2 mallia). Magneettivuon tiheys ylittää 10 µT. Tästä syystä kannattaa antaa lapsille suosituksen. Esim.käyttää kaiutinta enemmän kuin kuulokkeita.
5. On hyvä tietää, että säteilytys tavalliselta matkapuhelimelta voi kasvaa jopa nelikertaisesti(esim.autossa, keskusyksikön vieressä jne). Tämän lisäksi säteilytys voi kasvaa 8-kertaisesti(esim. EDGE-järjestelmässä). Täten teoreettisesti säteilytys voi kasvaa jopa 32-kertaisesti. Toisaalta ei saa ylittää SAR-arvoa(2 W/kg), siis pitää antaa suosituksia.
6. Varovaisuusperiaatteesta(ALARAsta). Haluaisin korostaa, että nyt tässä puhutaan vain pitkäaikaisesta vaikutuksesta. Tästä asiasta jo kirjoitin(v.2007) yksikön johtajalle. Toisin sanoen ehdotin toimenpiteitä, jottei ihminen kärsi säteilyltä. Vastaus oli negatiivinen, koska "... sähkö ja magneettikenttien tasot jo lähtökohtaisesti tiedetään hyvin pieniksi raja-arvoihin suhteutettuna". Näin on, jos puhutaan ICNIRPin raja-arvoista(n.10000 mW/m2). Mutta puhun raja-arvoista(esim. Salzburgin raja-arvo on n.0,01 mW/m2), jotka eivät tuo ihmisille negatiivisiä oireita. Tästä näkökulmasta monessa kaupungissa säteily on erittäin voimakas.
Katsoin STUKin julkaisun(v.2008), muuten erittäin hyvä työ! Julkaisussa on mittauksien tuloksia(v.2006), esim.0,1 mW/m2 on tyypillinen enimmäisarvo katutasossa mitattaessa.
Olisipa kaupungillani sellainen enimmäisarvo. Mistä on puhe? Mittaukset tehtiin vain 75–3000 MHz taajuuskaistalla. Valitettavasti STUK ei tehnyt mittauksia esim. 3000-7000 MHz taajuuskaistalla. Kokemuksestani 3000-7000 MHz taajuuskaistalla toimii paljon voimakkaita lähteitä(mm. tutkat,säätutkat, radiolinkit ja maa-asemat,jotka säteilevät maasta satelliittiin). Se tarkoittaa, että aika voimakas säteily kohdistuu tavallisiin ihmisiin pitkäaikaisesti. En ole löytänyt tietoja(radiolinkit ja maa-asemat) STUKn ylkaisuista lainkaan. Teoreettisesti voi säätää säteilyn hyvin pieneksi(näinkin pitää tehdä aina), mutta käytännössä ihmiseen kohdistuva säteily on voimakas. Mittasin säteilyjä Kotkassa. Sain tuloksia(makuuhuoneeni, ikkunan vieressä,10.03.2009, klo. 8.50-9.45):
97 MHz(Radio)- 0,000006 mW/m2; 755 MHz(TV)- 0,00014 mW/m2;
953 MHz(GSM-900 tukiasema)- 0,6 mW/m2; 1850 MHz(GSM-1800 tukiasema)- 0,34 mW/m2;
2147 MHz(UMTS tukiasema)- 0,04 mW/m2;
2714 MHz(Tutka?)-0,325 mW/m2; 3492 MHz (WIMAX?)- 0,278 mW/m2;
4984 MHz(Radiolinkki?)- 0,768 mW/m2; 5495(Tutka?)- 11,6 mW/m2;
5650 MHz(Säätutka, etäisyys n.30 km!)-231 mW/m2; 5797 MHz(Maa-asema?)- 96,3 mW/m2;
6683 MHz(Maa-asema tai radiolinkki)- 150 mW/m2; 6730 MHz(Radiolinkki)- 104 mW/m2.
Suoritin Kotkassa paljon mittauksia. Paras tulos on ollut omakotitalossa (0,4 mW/m2). Sellaisia arvoja(yli 1 mW/m2) tuo ihmisille negatiivisiä oireita lähes poikkeuksetta(Bamberg). Täten pitäisi korjata tilanne ainakin Kotkassa.

Georgiy Ostroumov, Ph.D., Kotka
Jorma Nuppula
Jämsä

#34 @450 laajakaista on vammainen

25.08.2009 09:41

12 ehtoa
Kansanpuhelin – lankapuhelimesta kännykkään
” Lähtökohtana selvityksessä on, että ennen kuin lankapuhelinpalvelun tarjonta yhdellekään asiakkaalle lopetetaan, tälle tarjotaan korvaavia matkapuhelin- ja laajakaistapalveluita, jotka täyttävät selvityksessä esitetyt 12 ehtoa.”
Arvionsa perusteella ministeriö päättää, mitä muutoksia teleyritysten toimilupiin, lakiin tai muihin normeihin vielä tarvitaan palvelutason varmistamiseksi. Lähtökohta on, että ennen kuin lankapuhelinpalvelun tarjonta yhdellekään asiakkaalle lopetetaan, tälle tarjotaan korvaavia matka-puhelin- ja laajakaistapalveluita, jotka täyttävät ainakin seuraavat 12 ehtoa:
Kaikissa vaatimuksissa on lipsuttu ja pahinta on ettei kukaan valvo(ei ymmärrä mitä on tapahtumassa) uskotaan sinisilmäisesti TeliaSoneran vakuutteluita: kaikki on kunnossa ja vaatimuksia noudatetaan tinkimättömästi.
1) Sisätilapeitto. Matkapuhelu onnistuu kaikissa vakituisissa normaalirakenteisissa asunnoissa ja yritysten toimipaikoissa myös rakennuksen sisätiloissa ilman käyttäjän kustannuksella hankittavia lisälaitteita. Jollei sitä voida varmistaa, teleyritys huolehtii kustannuksellaan palveluiden saatavuudesta jollakin muulla tekniikalla.
Tätäkin vaatimusta on helpotettu, kuuluvuutta vaaditaan yhdessä paikassa ulkoantennilla.
2) Verkon sähkönsaanti. Matkapuhelinverkon tukiasemien sähkönsaanti on varmistettu niin, että palvelut toimivat moitteettomasti yleisen sähkönjakeluverkon häiriötilanteissakin vähintään kolme (3) tuntia. Taajamien ulkopuo-lella olevien tukiasemien häiriöttömän toiminnan vähimmäisaika nostetaan vähintään kuuteen (6) tuntiin 1.6.2010 mennessä.
Mahdollista vain jos maaseudun tukiasemat varustetaan automaattisesti käynnistyvillä agrekaateilla.
3) Päätelaitteen sähkönsaanti. Teleyritys huolehtii siitä, että kuluttajalle tarjotaan kohtuullisella hinnalla välineitä, joilla matkaviestinten akut voidaan ladata muualta kuin yleisestä sähkönjakeluverkosta, milloin kuluttajan vakituinen asunto ei ole yleisen sähkönjakeluverkon piirissä.
Tämä ei ole ongelma jos TeliaSonera maksaa !!
4) Hätäpuhelut. Hätäpuhelut ovat mahdollisia matkapuhelinliittymästä vastaavasti kuin lankapuhelimesta.
Seuraavassa suora lainaus matkapuhelimien käyttöohjeesta:
”Tämä laite käytää kaikkien matkapuhelinten tapaan radiosignaaleja, matkapuhelinverkkoa ja yleistä puhelinverkkoa sekä käyttäjän ohjelmoimia toimintoja. Tämän vuoksi yhteyksiä ei voida taata kaikissa oloissa. Sinun ei koskaan tulisi luottaa ainoastaan langattomiin viestimiin välttämättömässä kommunikoinissa kuten hätätilanteessa.”
5) Tekstiviestihätänumero. Yhteistyössä viranomaisten kanssa koko maassa otetaan käyttöön erityisryhmille erikseen osoitettavissa oleva yhtenäinen matkapuhelinverkon 112-tekstiviestihätänumero.
Ei ole kuulunut mitään, että palvelu olisi avattu ?
6) Erityisryhmät. Teleyritykset huolehtivat, että erityisryhmille on tarjolla matkapuhelinverkon (GSM) pääte-laitteita ja palveluita, jotka ovat palvelutasoltaan vähintään yhtä hyviä kuin lankaverkon vastaavat palvelut.
Taitaa olla mahdoton tehtävä ?
7) Lopettamisilmoitus. Lankapuhelinpalvelun lopettamisesta ilmoitetaan kuluttajalle vähintään vuotta aikaisemmin.
Tätä ehtoa Sonera on noudattanut yli odotusten, jatkuvasti pukkaa kirjeitä palveluiden lopettamisesta ja uhkailuja jos et nyt lopeta palveluita jatkossa maksat kaikki kulut itse.
Toki näin on tehty tähänkin asti jopa linjat on jouduttu korjaamaan itse.
Sonera hallitsee vain laskutuksen ja aiheettomat hinnankorotukset, näin asiakkaat pakotetaan luopumaan palveluiden käytöstä. On erikoista, että yrityksellä on varaa kohdella asiakkaitaan näin törkeästi. Mikä olisi se taho joka uskaltaisi puuttua tilanteeseen? Päättäjiltä odottaisin jämäkkää suhtautumista eikä nöyristelyä, Sonera pitää meitä pilkkanaan!!
8) Muut kuin vakituiset asunnot ja toimipaikat. Muualla kuin vakituisissa asunnoissa ja yritysten toimipaikoissa asiakkaille tarjotaan lopetettavien palveluiden tilalle korvaavia puhelinpalveluita ja vähintään peruspalvelutason laajakaistayhteyksiä kuluttajaviranomaisten ja Viestintäviraston hyväksymin ehdoin.
Viestintävirastolle tuntuu kelpaavan mikä huononnus tahansa kunhan TeliaSonera sitä vain esittää.
9) Hyvitykset. Teleyritys hyvittää kuluttajalle kuluttajaviran-omaisten ja Viestintäviraston hyväksymin ehdoin laitteet ja kustannukset, jotka käyvät tarpeettomiksi lankapuhelinpalvelun tai lankapuhelinverkon kautta tarjotun laajakaista-palvelun lakatessa.
Hyvitystä on luvattu aivan parikymppiä kuittia vastaan
10) Hyvitys langattomaan laajakaistaan siirryttäessä. Tarjotessaan lakkautettavan lankaverkon laajakaistayhteyden tilalle langatonta laajakaistapalvelua teleyrityksen on hyvitettävä kuluttajaviranomaisten ja Viestintäviraston hyväksymin ehdoin lisälaitteista ja järjestelyistä kuluttajalle aiheutuvat kustannukset.
Saapa nähdä, kustannukset voivat olla yli kymmenentuhatta euroa.
Ei toimivaa saada kuitenkaan
11) Laajakaistan nopeus. Laajakaistan peruspalvelutasoksi määritellään koko maassa 1 Mbit/s.
Ei tule onnistumaan @450 tekniikalla. Oli susi jo syntyessään. Tekniikka on vanhentunutta ja
kaistaa ei ole riittävästi. Vähimmäisnopeudeksi ollaan hyväksymässä vähintään 1 megabitti sekunnissa, mitattuna lähetysverkon päästä."
Lopputulos: todellinen nopeus käyttäjällä saa käytännössä olla mitä tahansa 0 ja 1 megabitin väliltä.
12) Julkisen tuen verkot. Julkisella taloudellisella tuella rakennetut laajakaistayhteydet ylläpidetään teleyritysten tekemien sopimusten mukaisesti.
Ihmettelen millaisia henkilöitä meillä on paikallistasolla ollut asioista päättämässä, ei ole ymmärretty edes alkeellisimpia sopimusteknisiä asioita (esim. palvelun kesto olisi pitänyt vaatia vähintään 50 vuoden sopimus)

Ketä Kiinnostaa
Enkerro

#35

26.05.2010 18:59

NO MINKÄS TAKIA SITTEN SAUNALAHDEN 24/1M HALPAA LAAJAKAISTAA EES MAINOSTETAAN KU SEN SAA AINOASTAAN PÄÄKAUPUNKISEUDULLE!? MINKÄ TAKIA MAINOSTETAAN, VAIKKA MEIDÄN TV-SIGNAALI TULEE TURUSTA JA PITÄS OLLA ERI MAINOKSET? Ei ole caps lockii käytetty vaan ehtaa shiftii!!! Niin ja sitten asiaan: EI PITÄISI OLLA SENKÄÄN TALOUDELLISESTI KANNATTAVAA, ETTÄ MAINOSTETAAN SIELLÄ MISSÄ TUOTETTA EI OLE SAATAVILLA!!! NIIN ETTÄ TEHKÄÄ NYT MEILLE KUNNON VERKKO TAI EES KUNNON 3G VERKKO, ENNEN KUN RUPEETTE TELEVISIOSSA VALEHTELEMAAN!!! BIG FAIL!!! LOLWTFBBQ!!! Pikkurilli väsyi täs ku shifti noin kauan pohjassa mutta se on saunalahden (elisan) vika.
Santeri Ulkuniemi
Vieras

#36

17.06.2010 17:07

Lankaverkko tulee säilyttää.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

20.12.2010 13:16



Vieras

#38 Re: Mitä maksaa?RAHALLA EI OLE MERKITYSTÄ ,KUN SAAMME OLLA TERVEENÄ. TERVEYTTÄ EI VOI OSTAA,

25.08.2011 22:36

Kimmo

#39 Mitä sanoisin

09.11.2012 15:23

Tässäpä vähän mietin mitä sanoisin, ja kuinka tarkkoja faktoja tarvissisi esitellä, siis kun ainakin joissain kommenteissa on aika tarkkojakin tietoja (jotka sitten ovat enemmän tai vähemmän totta). Ainakin itseni huojentaakseni voisin todeta, että näissä kommenteissa ei tarvitse olla asiantuntija, vaan mielenilmausoikeus ja kommentoiti oikeus on jokaisella joka tämän adressin pystyy ymmärtämään ja allekirjoittamaan taika olemaan allekirjoittamatta.

Yksittäisten faktojen sijasta tilannetta tarvitsee tarkastella kokonaisuutena, etenkin yhteiskuntaa ja sen infraa ajatellen. Kaikilla yhteiskunna jäsenillä pitää olla oila oikeuden puhelin- ja dataliikenteeseen, lisäksi näiden oikeuksien pitäisi olla yhtäläiset. Aina yhtäläisyyttä ei ole mahdollisuutta toteuttaa täysin. Mutta silloinkin datayhteyksien pitäisi olla mahdollisimman yhtäläiset.

Ei ole niinkään tärkäetä millä tekniikalla yhteydet toteutetaan. Tärkeintä on että yhteydet ylipäätänsä toimivat virheettömästi ja nopeus asiat tulevat seuraavana. On pidettävä mielessä kustannukset ja energiansäästö. Käytännössä tämä usein tarkoittaan vanhojen ja hyväksi todettujen teknologioiden käyttämistä.

On syytä miettiä myös Suomen sääoloja. Mitkä teknologiat ovat säävarmoja, taikka miten tehdään dataverkoista säävarmoja. Esim. vanhat ilmakaapelit voitaisiin sijoittaa maanalle taikka linjojen lähettyviltä lakisääteisesti kaataa linjoille ulottuva kasvillisuus. Näin tehden ainakaan puut eivät kaatuessa katko kaapeleita.

Voisi todeta että markkinatalous kapitalismi ja ahne taloudellisen voiton tavoittelu ovat tässsä(kin) asiassa ottamassa liikaa valtaa ja nousemassa liian määräävään asemaan. Ihmisille halutaan aina vain myydä uusia laitteita ja teknologioita, koska tästä saa rahaa. Samaten huolto pyritään ajamaan alas. Kilpailutus koskee kaikkea ja joka porrasta. Mikään ei saa maksaa liikaa, ei ainakaan ostettaessa.

Varmuuden vuoksi on data- ja puhelinyhteyksille määrättävä vähimmäisrajat joiden toteutumista valvotaan. Tämäkin olisi siis eräänlainen vähimmäispalvelulaki.

Itse ajattelelisin / suosittelisin että Viestintäviraston pitäisi paremmin valvoa tätäkin asiaa ja tehdä asoiden suhteen tarvittavia toimia. Ensiksikin asiantuntijoiden tulee olla yhteydessä päättäjiin ja juuri Viestintävirastoon.

Siis näistäkin syistä itse kannatan lankaverkkoa, ja vastustas sen alasajoa taikka purkamista. Yhteystekniikka on pidettävä monipuolisena, siis uuttakin tekniikkaa on otettava käyttöön. On kuitenkin mietittävä mikä tekniikka on käyttötarkoituksiinsa sopivinta. Ja talousasioille ei saa antaa liikaa valtaa, vaan pitää muistaa vähimmäispalveluperiaate.