IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Martti Peltola
Vieras

/ #336 Tarkennus turpeenkaivuun pinta-alaan

17.01.2011 23:22

Luonnontila.fi-sivusto ilmoittaa turpeenkaivuun nykyiseksi pinta-alaksi liki 80 000 hehtaaria, sanatarkasti näin:
"Turvetuotantoon on Suomessa käytetty yhteensä noin 110 000 hehtaaria suota. Tämä vastaa noin 1,2 prosenttia nykyisestä kokonaissuoalasta. Tuotannossa ja valmisteluvaiheessa olevia alueita on yhteensä lähes 80 000 hehtaaria ja tuotannosta poistuneita loput eli noin 30 000 hehtaaria. "
http://www.luonnontila.fi/fi/indikaattorit/suot/su3-soiden-kaytto-turvetuotannossa

Turpeenkaivuuseen teknisesti käyttökelpoisesta suoalasta (1,2 milj.ha) tuo 80 tuhatta hehtaaria haukkaa n.6,7 prosenttia. Eli korjataan nyt aiemmin käyttämäni 65 000 ha (vuodelta 2005) oikeammaksi, mutta kaivuualan osuushan siinä vain synkistyy entisestään.
Ja Vapohan vaatii kahta prosenttia soistamme kaivettavaksi. Se valitettavasti meni jo, yli kolminkertaisena.

Po. sivulla mainitaan myös: "Turvetuotannon aloittaminen johtaa suon alkuperäisen eliöyhteisön täydelliseen tuhoutumiseen. Tuotantoalan valmisteluvaiheessa suo ojitetaan ja sen kasvillisuuskerros poistetaan. Turvesuo säilyy kasvittomana koko aktiivisen tuotantovaiheen ajan. " Niinpä.

Mikä on Luonnontila-sivusto?
"Luonnontila-sivusto on suomalaisten ympäristöalan tutkimuslaitosten, viranomaistahojen ja kansalaisjärjestöjen yhdessä kehittämä ja ylläpitämä luonnon monimuotoisuuden tilan ja kehityksen tiedonvälitysjärjestelmä. Sen tavoitteena on tuoda ajantasaista tutkimukseen perustuvaa tietoa Suomen luonnossa tapahtuneista muutoksista ja niiden taustalla olevista tekijöistä kaikkien aiheesta kiinnostuneiden ulottuville."

http://www.luonnontila.fi/fi/

http://www.adressit.com/lintuneva