Varekallion Tuulipuisto

Heikki Raunio
Pori

/ #23 Tarkkuutta & faktapohjaisuutta kommentointiin

15.11.2012 11:52

Harmittaa tällainen keskusteluntaso, joka sopisi paremmin johonkin Muumilimppari-adressiin. Moniko tämän allekirjoittajista on käynyt Suomessa toimivan, megawattiluokan myllyn juurella? Suosittelen, mahdollisuuksia löytyy kyllä ja Ukia läheltä esim. Porista.

Eikä tarvitse juurellekaan mennä muuta kuin jos haluaa kuulla myllyn äänen. Tuossa Amerikanvideossa etäisyytenä oli vähimmillään 1000 jalkaa ja varjot vilkkuivat pihassa. Tarkoittaa 300 metriä, jolle etäisyydelle Suomessa ei olla rakentamassa laitoksia. Ei siis kenenkään pihan kupeeseen.

Onko sitten "järkevää" sijoittamista, jos jo rakennetun ympäristön sijasta viedään laitokset koskemattomaan luontoon? Jos me ihmiset sitä sähköä haluamme, eikö ole luonnollista että meidän elinpiiristämme sitä myös ammennamme?

Lintuja kuolee tuulivoimaloihin nähden valtavasti enemmän ihmisen suorittaman liikenteen ja rakentamien rakennusten takia. Jos kuitenkin ilmenee, että voimalat tai niistä joku yksittäinen on sittenkin vaaraksi linnuille, voi käyttöä rajoittaa esim. muuttoaikana.

Jupen kommentti #14 kannattaa lukea. Tuulivoimalla todellakin on paikallisia työllisyysvaikutuksia niin rakentamisen kuin käyttämisenkin aikana. Kiinteistöveroa ja maanvuokraa tulee. Paikallisten olisi kannattavaa lähteä mukaan omistamaan.

Saisiko perusteluja: "On itsestään selvää, että asunto/mökki menettää maisema-arvonsa, jos sen viereen rakennetaan tuulivoimala." Ei vapaaehtoisia maanluovuttajia (lahjoittajia) ole ollut esillä, koska heitä ei tarvita - maata vuokrataan tai ostetaan ja tätä kautta alueita kyllä on löytynyt, onhan tuotto usein parempi kuin pelkän metsätalouden kautta. Maastoon rakennetut tiet maanomistajat yleensä laskevat hyödyksi, koska sitten heidän ei itse tarvitse rakentaa teitä mm. puunkuljetusta varten. Ja jos moista käyttöä ei ole, niin eivät ne tiet ongelmajätettä ole. Mainittu 12-17 vuotta ei ole voimaloitten käyttöikä; ehkä paremminkin peruskorjausikä, jonka jälkeen käyttöaikaa voi riittää vielä toinen mokoma. Tuo mainittu äänettömän yhtiömiehen rooli kyllä kuulostaa erikoiselle - ehkä asialle voisi tehdä jotain?