Levemir-insuliinin korvattavuus turvattava

Diabetes 1 vuodesta 1987

/ #140 Levemirin puolesta

17.12.2012 09:07

Heippa!

Hba1c on heilahdellut 30 vuoden aikana laidasta laitaan ja ehtinyt jättää elimistööni jo jälkiä huonosta hoitotasapainosta. Levemir toi minulle avun tuohon verensokerien heilahteluun ja viime vuodet elämänlaatuni on ollut paljon korkeammalla mielialasta fyysiseen hyvinvintiin. Lisäksi Levemir hidasti elimistössä tapahtuvia muutoksia ja lisäsairauksien etenemistä, josta olen todella tyytyväinen. Levemir siis on tuonut lisävuosia elämääni.

Tällä hetkellä olen insuliinipumpun käyttäjä, mutta välillä pidän taukoja pumpusta esim. iho-oireiden ym. rajoittavien tekijöiden vuoksi. Levemir mahdollistaa saumattoman vaihtamisen pumpusta kyniin ja voin helposti vaihtaa milloin vain kyniin ilman verensokerien heilahteluja, koska Levemir toimii niin luotettavasti ja tasaisesti minulla.

Luulen ja uskon, että tuhansilla muillakin on Levemir tuonout elämään kaivattua tapapainoa ja turvaa siitä, että elämä soljuu sairaudesta huolimatta eteen päin. Diabetes on äärimmäisen haastava sairaus, johon vaikuttaa hyvinkin pienet elämässä olevat asiat. Insulinien vaihto ja tasapainoilu ei ole kenellekään diabeetikolle pikku juttu, vaan se vaatii ponnisteluja mm. hiilihydraattien, insuliinin ja liikunnan yhteensovittamiseksi. Tuohon lisätään vielä palkkatyö ja hoidon sovittaminen kaiken muun lisäksi myös siihen, niin puhutaan jo aika isosta paletista, jota pitäisi sitten yrittää hallita.

Pienten lasten kanssa insuliinien ja arkielämän yhteensovittaminen on luku sinänsä, jossa vaaditaan vanhemmilta ja lapselta tiivistä seurantaa ja sovittelua ja tasapainoilua kodin, koulun ja harrastusten aallokossa.

Päättäjille on kohtuullisen helppoa nuijia Levemir pois KELAn korvausjärjestelmästä, mutta suurimmalle osalle diabeetikoista se on suorastaan katastrofi elämässä.