Pakkoruotsi pois

Sebastian Söderholm
Helsinki

/ #93 On se kumma juttu.

01.10.2007 07:13

Ihan näin aluksi on pakko sanoa, että pisteet Johann Wolfgang Von Goethelle.

Kun luin läpi näitä perusteluja niin rupesi kieltämättä muutaman kerran naurattamaan. Muutama asia on jäänyt mieleen yllä mainituista kommenteista.

En muista kuka, mutta joku kirjoitti: "Olen tutkinut asiaa jo vuosikausia ja en toden totta ole löytänyt yhtään kestävää argumenttia Suomen viralliselle kaksikielisyydelle." Eikö ihmisillä ole parempaa tekemistä?!

Lisäksi vielä tarkennuksena niille, jotka puhuvat prosenteista 95%-5% ja siitä kuinka 95% ihmisistä suomessa puhuvat suomea. Ei muuten pidä paikkaansa. Se, että suomenruotsalaisia on 5 % suomessa asuvista ei tarkoita sitä että kaikki loput puhuvat äidinkielenään suomea. Älkäämme unohtako somaleita, venäläisiä ja virolaisia ja monta muuta kansalaisuutta. Arvioisin että nykyään suomea äidinkielenä puhuu n. 85% Suomessa asuvista. Tämä perustuu ihan omaan arvioon, eikä mihinkään faktatietoon, niille jotka miettivät. Että ihan tarkennuksena vain.

Sekin on todettu tosiasia, niinkuin joku jo mainitsi, että tietyt alat tarvitsevat tietynlaista taitoa. Palvelualalla tarvitaan kieliä. Jos varastolla meinaa olla koko elämänsä töissä, niin tuskin puhetaito ylipäänsä on sinänsä turha. Rekkaa ajaessa ei ole hirveästi juttukavereita eikä siivoojana muille paljon puhuta.

Mutta jos meinaa saada ammatin palvelualalla, niin kieliä tarvitsee. Esimerkiksi jonkun firman toimitusjohtajana niin jos puhuu kieliä, niin eiköhän niitä ulkomaalaisia yhteistyökumppaneita synny? Lääkäri, asianajaja, tulkki jne. kaikki nämä vaativat kielitaitoa tavalla tai toisella. Ruotsia jos osaa, niin oppii tdella paljon helpommin mm. englantia ja saksaa. Ruotsilla on todella paljon yhteistä näiden kielien kanssa.

Se nyt vaan on todettu tosiasia että kielitaito nähdään etuna nykypäivänä. Kun nuorille yritetään opetella koulussa kieliä tulevaisuutta varten, niin siitä nousee meteli.

Jos opiskelee ruotsia koulussa ala- ja yläasteella ja ehkäpä jopa lukiossa, niin jos ei sitä 10 vuoden opiskelun jälkeen vieläkään osaa, niin mitäpä se kertoo sellaisesta henkilöstä? Onko tämä laiskuutta vai tyhmyyttä?

Olkaa nyt edes onnellisia että ei pakko-venäjää opiskella. Tai pakko-somaliaa. Veikkaan että moni suomalainen on ennemmin hyvissä väleissä Ruotsin kanssa kuin Venäjän. Sitäpaitsi on vain ajan kysymys milloin Suomenvenäläisiä on Suomenruotsalaisia enemmän.

Niin kuin Sini Seppälä sanoi, voisi ihmiset valittamisen sijaan keskittää senkin energian oppimiseen, eikä turhanpäiväiseen valittamiseen niin voisi jopa oppia jotakin. Aikuiset ihmiset valittavat tolla tavalla. Jos ei olisi niin pessimistinen asioiden suhteen asioita voi jopa pitää kiinnostavinakin.
Aikuiset ihmiset käyttäytyvät kuin lapset. Ymmärrän sentään että 15-vuotias räkänokka ei tykkää lukea ruotsia koulussa, mutta aikuiset ihmiset.