IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Metsänhoitaja
Vieras

/ #401 Muutama Tuoviselta unohtunut pääasia vesistöjen kuormituksessa

01.02.2011 10:52



Arvoisa Teemu Tuovinen.

Mainitsit turvetuotannon päästöjen lisäksi metsätalouden päästöt. Hyvä niin koska ne ovat todella suurta luokkaa. Mitään tarkkailua ei ole imeytyskentistä tai laskeutusaltaista puhumattakaan.

Tarkoituksellako sitten unohditkin maatalouden, yhdyskuntien, teollisuuden ja eläintuotannon jätevedet, kalankasvatuksen sekä haja- ja loma-asutuksen päästöt sekä taajamien, kaivosten ja jätteenkäsittelyalueiden hule- ja kuivatusvedet.

Kuormittuneiden vesistöjen huonokuntoiset sedimentit tai pilaantuneet maa-alueet myös aiheuttavat merkittävää kuormitusta vesistöihin. Samalla tavoin myös ilmaperäinen laskeuma heikentää vesien tilaa esim. aiheuttamalla happamoitumista. Luonnonhuuhtouma puolestaan kuvaa sitä ainevirtaa, joka valuma-alueelta luontaisesti ilman ihmistoiminnan vaikutusta kulkeutuu vesiin.

Luonnonsuojeluliiton täytyisi ensimmäisenä pyrkiä tietysti saamaan pahimmat vesistöjen kuormittajat kuriin, ja silloin ei puhuta turvetuotannosta. Turvetuotannon osuus kun on vain muutamien prosenttiyksiköiden suuruusluokkaa oleva määrä kokonaiskuormituksesta joka kohdistuu vesistöihin.

Maatalouden päästöt ovat aivan eri luokkaa suuruudeltaan kuin on turvetuotannon, kuten Tuovinen varmasti tietää. Saataisiinpa kaikki vesistöjen kuormittajat samanlaisen lain ja tarkkailun ja puhdistusmenetelmien piiriin kuin on turvetuotannossa ollut jo pitkään. Juuri eilen tullut uutinen kertoo kuinka maatalous sai viime vuonna 2,1 miljardia, siis 2 100 miljoonaa euroa tukea. Ja tutkimusten mukaan maatalouden päästöjä ei kuitenkaan ole saatu rajoitettua vaikka viljelijöillä on olemassa velvoite nostettuaan ympäristötukia. Maatalous ei pilaa ainoastaan pikku vesistöjä vaan on myös pahimmasta päästä kuormittajana ja saastuttajana Itämereen.