"EI" Helsinki-Tallinna -tunnelille

Ota yhteyttä adressin tekijään

Adressi ja avoin kirje Anne Bernerille laitettu eteenpäin

2015-12-16 13:42:50

Kiitos kaikille allekirjoittaneille!

Adressi on toimitettu eduskunnan kirjaamoon. Alla oleva kirjoitukseni lähti Helsingin Sanomiin. Nähtäväksi jää, ylittääkö se pääkaupunkikeskeisen julkaisukynnyksen. 

_________________________________________

 

Suomenlahden tunnelia koskeva avoin kirje Anne Bernerille

Toivon tällä yhteydenotolla Helsinki-Tallinna -tunnelihankkeeseen liittyvän mediahiljaisuuden ja valmistelun salamyhkäisyyden herättävän pääkaupunkiseutulaisetkin ottamaan selvää tämänhetkisestä tilanteesta.

Teille, liikenneministeri Anne Berner, on toimitettu ”EI Helsinki-Tallinna -tunnelille” -adressi, jolla me allekirjoittaneet vastustamme kalliin tunnelin rakentamista. Toivomme hallituksen keskittyvän sen sijaan joukkoliikenneyhteyksien parantamiseen muuallakin kuin ruuhka-Suomessa.

Esiselvityksen mukaan noin 13 miljardin euron tunnelihankkeelle on arvioitu tarvittavan julkista tukea vähintään 50 prosenttia. Julkinen tuki tarkoittanee viime kädessä kaikkia veronmaksajia. Tuonnempana esitän faktoja tunnelin todellisista kustannuksista, joiden toivon avaavan silmiä Helsingissäkin, jos tunnelihanke uhkaa toteutua.

Adressin allekirjoittajina toivomme riittäviä bussi- ja junavuoroja maaseudulle palvelemaan paitsi sujuvaa liikkumista, myös talouselämän vireyttä ja elinvoimaa seuduilla, joilta esimerkiksi täysin toimivat juna-asemat ja bussiyhteydet on vuosien mittaan "kannattamattomina" lakkautettu. Meidän allekirjoittaneiden mielestä Suomella ei ole varaa tehdä kannattamattomaksi kolmea neljäsosaa siitä maapinta-alasta, joka jää ruuhka-Suomen ulkopuolelle.

Joukkoliikenteen ekologiset hyödyt on todistettu monissa selvityksissä. Toimiva joukkoliikenne palvelisi myös työllistymisen ja työurien pidentämisen tavoitetta, kun "syrjäseuduilta" eli sisä-Suomen kaupunkien ympäristökunnista pääsisi yleensä jotenkin töihin. Sote-palveluiden saatavuuden tasapuolisuudessa sujuva joukkoliikenne on myös välttämätön.

Mielenkiintoisinta on tunnelihankkeen valmistelu. Viime helmikuussa vaalien alla erityisasiantuntija Ulla Tapaninen Helsingin kaupungin elinkeino-osastolta kaavaili hankeen suunnitteluorganisaation perustamista varsinaisen selvityksen tekemistä varten. Tapaninen arvioi, ettei poliittista tahtotilaa olisi mahdollista saavuttaa ennen vaaleja.

Toukokuussa tunneli olikin sitten jo yhtäkkiä Uudenmaan maakuntakaavassa, koska aluesuunnittelun kaavoituspäällikkö Ilona Mansikan mukaan tunnelista tehdyt selvitykset olivat edenneet.

Missä tahansa pisteessä selvitysten eteneminen tällä hetkellä onkin, toivon teidän, Anne Berner, paneutuvan eri maista saataviin kustannustietoihin ennen hankkeen toteutumista.

Englannin ja Ranskan välinen, 50 kilometrin pituinen kanaalitunneli on hyvä esimerkki. Sen rakennusbudjetti ylittyi 80 prosentilla. Tämän päivän rahaksi muutettuna se maksaisi 16,5 miljardia euroa, rakennuskustannusten nousua huomioimatta. Yli kaksikymmentä vuotta sitten rakennettu kanaalitunneli tuotti voittoa ensimmäisen kerran 15 vuoden käytön jälkeen, vuonna 2008.

Tuoreempi esimerkki rakennuskustannuksista on Juutinrauman silta vuodelta 2000. Kahdeksan kilometrin pituisen sillan sisältävä 16 kilometrin maayhteys tunneleineen maksoi reilut 4 miljardia euroa. Helsinki-Tallinna -tunneli tulisi vähintään viisi kertaa kalliimmaksi, koska tunnelin osuus on noin 50 kilometriä, ja muuta maaliikennetyötä aiheutuu ainakin saman verran lisää. Rahaa uponnee tunneliin vähintään 25 miljardia euroa.

Toivon teidän, Anne Berner, samoin kuin koko hallituksen miettivän sitä, mitä tällä 25 miljardilla saataisiin aikaan Suomessa, jos tahtoa olisi.  

Suurimmassa osassa maata asiat ovat todella huonosti. Syrjäseutujen autioituminen, lasten ja nuorten pahoinvointi, vanhusten heitteillejättö ja muut ikävät tosiasiat olisivat osaltaan ehkäistävissä paremmilla kulkuyhteyksillä. Toimiva joukkoliikenne toisi työllisyyttä, osallisuutta ja hyvinvointia koko Suomeen, eikä vain pääkaupunkiseudulle.

”EI Helsinki-Talinna -tunnelille” -adressin allekirjoittaneiden puolesta,

 

Eeva Jyrinki, journalisti, Lahti


Eeva Jyrinki

Adressi sulkeutuu

2015-11-30 05:53:03

Hei,

tänään laitan adressin "kiinni", ja toimitan sen eduskunnan kirjaamoon joulukuun alkupuolella.

Mielenkiintoista kyllä; olemme saaneet toisenkin tunnelihankkeen, kun Suomi- Ruotsi -välistä tunneli-ideaa väläytettiin uutisissa muutama päivä sitten. Nähtäväksi jää, kumpi toteutuu ennemmin. 

Eiköhän kaikenlaiset liikenevät investoinnit tulisi suunnatan infran vahvistamiseen sisä- Suomessa. En nimittäin muista, että pääkaupunkiseudulla olisi kärsitty (koskaan?) päiväkausien sähkökatkoista.

Kiitos osallistumisesta! Linkitän vielä myöhemmin Mielipidetiedotteen, jos se onnistuu läpäisemään Helsingin Sanomien seulan.

t. Eeva Jyrinki


Eeva Jyrinki

"EI" Helsinki-Tallinna -tunnelille/adressin toimittaminen

2015-11-06 14:43:29

Hei kaikki adressin allekirjoittaneet;

alla olevan sähköpostittelun tuloksena vien adressin valtoneuvoston kirjaamoon joulukuun alussa. Adressi on avoinna allekirjoituksia varten marraskuun loppuun saakka. Ystävällisesti jakakaa adressia edelleen mahdollisuuksien mukaan, kiitos. 

Yritän saada Helsingin Sanomien yleisönosastoon avoimen kirjeen asiasta Anne Bernerille. Että tulisi hänen taholtaan adressimme esiin kaivetuksi jostakin arkistojen kätköistä, ja jopa luetuksi.

Toivottavasti järki voittaa tässä asiassa maamme nykyisessä talous- ym. tilanteessa.

Kiitoksin, Eeva Jyrinki, 6.11.2015

 

Lähettäjä: Eeva Jyrinki Lähetetty: 5. marraskuuta 2015 18:04 Vastaanottaja: Berner Anne Aihe: Adressin luovutus Hyvä liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, ystävällisesti tiedustelen, milloin voin tulla luovuttamaan Teille Helsingin ja Tallinnan välistä tunnelihanketta vastustavan adressin allekirjoituksineen. Toivon vastaustanne mahdollisimman pian, kiitos! Hyvää syksyn jatkoa, t. Eeva Jyrinki, journalisti

Lähettäjä: Berner Anne [mailto:Anne.Berner@eduskunta.fi] Lähetetty: 5. marraskuuta 2015 18:10 Vastaanottaja: Mäkelä Riitta Aihe: VL: Adressin luovutus   

2015-11-06 12:18 GMT+02:00 Mäkelä Riitta <Riitta.Makela@mintc.fi>:Hei ministerin aikataulu on tiukka, eikä lähiaikoina ole mahdollisuutta adressin luovutukseen. Onko mahdollista, että toimittaisitte sen meidän kirjaamoon? yt. Riitta Mäkelä Riitta Mäkelä Liikenne- ja viestintäministerin sihteeri Liikenne- ja viestintäministeriöPL 31 (Eteläesplanadi 16)00023  VALTIONEUVOSTO p. 0295 34 2321riitta.makela@lvm.fi   

16:26 (0 minutes ago) Hyvä Riitta Mäkelä, ei kai siinä muukaan auta, lisäksi kun omakin aikatauluni on tiukka. Toivon, että Helsingin Sanomat julkaisee sitten aikanaan tiivistelmänä avoimen kirjeeni asiasta.Yt, Eeva Jyrinki


Eeva Jyrinki

Tunneli toteutumassa?

2015-10-01 05:33:05

Ohimennen näin uutisissa pari kolme viikkoa (?) sitten, että tunnelista puhuttiin ensimmäistä kertaa "ääneen" televisiossa. Siinä yhteydessä mainittiin mm. jokin EU-rahoituskuvio.

Oli rahoituspohja mikä tahansa, tunneli on järjetön. Ja jos EU:lta lohkeaa rahaa johonkin noin järjettömään asiaan, sitä saa luvan lohjeta sitten hieman tärkeämpiin kohteisiin Suomessa - esimerkiksi junaliikenteen säilyttämiseen ja jopa LISÄÄMISEEN muuallakin kuin ruuhka-Suomessa.

(Ikävä kyllä elämäni on pätevistä henkilökohtaisista syistä johtuen ollut niin sekavaa, etten edes em. uutista voinut keskittyä kuuntelemaan. Yritin etsiä ko. uutista Ylen sivuilta, mutta en löytänyt. Pari muuta mielenkiintoista juttua kylläkin.)

Esim. 25.5.2015: "Helsingin johtavat poliitikot haluaisivat vauhdittaa Helsinki-Tallinna -tunnelista tehtäviä jatkoselvityksiä. Helmikuussa julkaistun esiselvityksen mukaan Helsingin ja Tallinnan välille kannattaisi rakentaa rautatietunneli, joka lyhentäisi matka-ajan kaupunkien välillä puoleen tuntiin. Esiselvityksessä myös ehdotettiin, että hankkeen jatkosuunnittelua tulisi edistää voimakkaammin." Lisää linkistä:  http://yle.fi/uutiset/helsinkilaispoliitikot_vauhdittaisivat_helsingin_ja_tallinnan_valista_rautatietunnelia/8007076?ref=leiki-uu

 

Vastaavasti 3.7.2015 Virossa taas oltiin tätä mieltä: "Viron työnantajien keskusliitto ei usko Helsingin ja Tallinnan välisen rautatietunnelin nopeaan toteutumiseen. Suomessa muun muassa Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on liputtanut rautatietunnelin puolesta. Viron työnantajien keskusliiton mukaan tunneli on nykyisessä taloudellisessa tilanteessa liian kallis toteuttaa.

- Meidän on tarkasteltava kustannuksia, kuinka paljon verorahoja tällaiseen projektiin pitäisi investoida. Nykyisellä hintatasolla ja taloustilanteessa tunneli on liian kallis, arvioi Viron työnantajien keskusliiton toimitusjohtaja Tarmo Kriis.

Kriis uskoo Tallinnan ja Helsingin välillä kulkevan lauttaliikenteen riittävän tällä hetkellä maiden väliseen liikenteeseen. Suunnitelmia Suomenlahden alittavasta junatunnelista on väläytelty julkisuudessa aika ajoin." Linkki: http://yle.fi/uutiset/suomenlahden_alittavaan_junatunneliin_ei_uskota_virossa/6203420

Jotenkin tämnä tunnelihanke alkoi kytkeytyä alla mainittuun Rail Baltic -hankkeeseen. Tässä vuoden 2013 uutisessa Helsinki-Tallinna -tunnelista ei puhuta mitään, mutta esim. joissakin tuoreissa blogeissa buffataan tunnelia nimenomaan osaksi Rail Baltic -hanketta.... 

http://yle.fi/uutiset/rail_baltic_-radan_reittia_linjataan_nopeat_junat_liikenteeseen_kymmenen_vuoden_paasta/6812976 

Mutta levittäkäämme tätä adressia mahdollisimman paljon ja pitkälle, koska aion todellakin marraskuussa 2015 viimeistään viedä sen liikenneministeri Bernerille. Tällaiset hankkeet eivät ole mitenkään hyväksyttäviä tässä tilanteessa, jossa sisä-Suomen junaliikenne uhataan kokonaan lakkauttaa!

Eeva Jyrinki


Eeva Jyrinki



Jaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.