Vääksyn vanha kansakoulu säilytettävä

Ota yhteyttä adressin tekijään

Mielipide kaavaluonnoksesta

2014-08-03 19:27:24

Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistys on laatinut mielipiteen Nuokun tontin kaavaluonnoksesta. Voit lukea sen täältä

 


Vääksyn vanha kansakoulu eli Nuokku - tontin kaavaluonnos julkaistu

2014-07-08 20:49:19

Kiitokset Vääksyn vanhan kansakoulun säilyttämisen puolesta adressin allekirjoittaneille. Jatkamme nimien keräämistä vielä elokuun alkupuolen ajan. Nettiadressin lisäksi satoja allekirjoituksia on saatu perinteisiin paperisiin nimilistoihin.

Nuokun tontin asemakaavaluonnos on nyt nähtävillä 25.6.-5.8.2014 osoitteessa http://www.asikkala.fi/index.php/palvelut/kaavoitus/vireilla-olevat-kaavat/asemakaavat/10-palvelut/690-korttelin-53-asemaakaavan-muutos

Kaavaluonnoksessa tontti esitetään jaettavaksi kahtia ja Nuokun rakennuksen viereen esitetään 6-kerroksista taloa. Yhdistyksemme on huolissaan paitsi suojellun rakennuksen säilymisestä, myös laajemmin Vääksyn kanavan ympäristön rakentamiskulttuurista.

Laadimme tulevina viikkoina kaavaluonnokseen kannanoton, jonka yhteydessä luovutamme myös Nuokun rakennuksen säilymisen puolesta yksityishenkilöiden allekirjoittaman adressin.

Kannanottomme koskee myös laajemmin täydennysrakentamista kanava-alueella. Sen pääasioina ovat:

- kanavan seudun täydennysrakentamisen suunnitelma tulisi laatia laajempana kokonaisuutena kulttuuriympäristöä ja rakennusperintöä kunnioittaen eikä kaavoittaa yksittäinen tontti tai talo kerrallaan

- Nuokun tontin jakaminen ja ahdas täydennysrakentaminen ei ole järkevää, kun vastapäätä sijaitsee kunnan omistama tyhjä tontti jonka voisi ensisijaisesti kaavoittaa ja rakentaa

- Kanavatiehen rajautuville tonteille ei tulisi sallia yli 3-kerroksista rakentamista ja kaavassa tulisi antaa julkisivumääräykset kuten yleisesti omakotialueillakin tehdään (vähintään tasakatot ja elementtisaumat pitäisi eliminoida katukuvasta)
- Kanavatien uudisrakennukset voisivat olla pienkerrostaloja tai kytkettyjä pientaloja tms. joiden kivijalkatiloissa tai päätyhuoneistoissa liikehuoneistoja, jolloin alueelle voisi muodostua uuden ja vanhan keskustan yhdistävä reitti
- viheralueisiin, puistomaisuuteen ja viihtyisyyteen panostettava, jotta kanavatietä ei reunusta tulevaisuudessa luotaantyöntävä asfaltoitu parkkialue ja korkeat betonikerrostalot

- Nuokun eli vanhan kansakoulun suojellulle rakennukselle tulee etsiä uusi käyttötarkoitus (myydä tai vuokrata vaikka yksityiselle) ja huolehtia sen kunnostamisesta eikä ensisijaisesti tavoitella sen purkamista

 


Pyrimme laatimaan kannanoton siten, että esitämme vaihtoehtoja. Haluamme herättää laajempaa keskustelua kanavan seudun kulttuuriympäristön kehittämisestä. Tulemme siksi lähettämään kannanoton kaavoitustoimen lisäksi tiedoksi myös kunnanvaltuutetuille ja kysymme heidän kantaansa kulttuuriympäristömme tulevaisuudesta. Kaavaluonnos on nimittäin poliitikkoaloitteen mukainen. Aihe on ajankohtainen, sillä Nuokun tontin kaavoituksen jälkeen luvassa on vastapäisen Saran tontin kaava, johon näillä näkymin on suunnitteilla kaksi 5-kerroksista taloa. Lisäksi suunnittelun alla on Telakkarantaan kerrostaloja. Pidämme siis pienen gallupin kunnan päättäjien keskuudessa ja julkaisemme vastaukset nettisivuillamme sekä tiedotamme aiheesta myös medialle. Aihe kiinnostaa entisiä ja nykyisiä vääksyläisiä sekä kesäasukkaita.

Vanhan Vääksyn Kehittämisyhdistys

www.vanhavaaksy.fi

vvkposti@gmail.com


Vanhan Vääksyn Kehittämisyhdistys

Mielipide osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan

2014-03-14 13:27:20

Kunnan kaavoitustoimelle 15.3.2014 lähetetty mielipide:

 

Korttelin 53 asemakaavanmuutos

Mielipide osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan

Korttelin 53 asemakaavanmuutoksesta laadittu OAS kertoo suunnittelun lähtökohdista ja tavoitteista hyvin suurpiirteisesti: ”Kaavamuutoksen tarkoituksena on tutkia hallinto- ja virastorakennusten korttelialueen käyttötarkoituksen muuttamista asuinkäyttöön sekä työpaikka-/liiketoimintaan.” Kaavoituspäällikön mukaan kortteli aiotaan jakaa kahdeksi tontiksi. Nykyisen skeittirampin kohdalle osoitetaan rakennuspaikka kerrostalolle ja vanhan kansakoulun kohdalla olevalle rakennuspaikalle on myös tulossa lisärakennusoikeutta. Vanhan kansakoulun suojelumerkintä (sr-2) säilyy asemakaavassa, sillä se juontaa maakunta- ja osayleiskaavatasoilta.

Vaikka asemakaavoituksessa ei suoraan oteta kantaa rakennuksen purkuun tai säilymiseen, se luo niille edellytykset. Suojellun rakennuksen eli vanhan kansakoulun kohdalle ei tule sallia lisärakennusoikeutta, sillä se käytännössä voi asemakaavan valmistuttua johtaa rakennuksen purkuun tehokkaamman rakentamisen tieltä. Pelkkä suojelumerkintä ei käytännössä takaa suojelua.

Kaavoituksen lähtökohdiksi otettava seuraavaa

- vanhan kansakoulun tontille ei tule sallia lisärakennusoikeutta

- asemakaavaan otettava merkintä vanhan kansakoulun julkisivujen säilyttämisestä (muutoksena sallitaan ennallistaminen alkuperäiseen asuun)

- mikäli skeittirampin kohdalle kaavoitetaan oma tontti ja rakennusoikeutta uudelle rakennukselle, tulee asemakaavassa määrätä julkisivujen ja kerrosluvun osalta

- koska kaavoitettavalla alueella sijaitsee suojeltu, vanha kansakoulu, Maakuntamuseon kanssa tulee neuvotella kaavoitusprosessin alkuvaiheista lähtien

Vääksyn kanavan ympäristö on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY), sen täydennysrakentamisen tulee olla erityisen tarkkaan harkittua, mittakaavaltaan ja ulkoasultaan historialliseen kanavamiljööseen sopivaa. Asemakaavassa ei monesti haluta ottaa kantaa julkisivumääräyksiin, mutta valitettavasti ilman niitä lopputuloksena on yhä halvalla tehtyjä elementtitaloja, joiden julkisivujen ulkoasuun ei panosteta kustannussyistä. Matala kerrosluku ja puuverhoilu julkisivussa tulee määritellä siksi jo asemakaavassa. Myös betonielementtitalo voidaan puuverhoilla.

Asikkalan elinkeinostrategiassa 2013-2016 mainitaan: ”Vanhan Vääksyn alue tunnelmallisine liikkeineen on jo matkailijoiden löytämä helmi ja hyvässä kehityssuunnassa. Kanavan seutu odottaa vielä tehokkaampaa valjastamistaan matkailu-, yritys ja virkistyskäyttöön. ” Idylliset vanhat kaupunginosat, jotka Suomessa ovat suhteellisen harvinaisia, ovat juuri näitä matkailu- virkistys- ja pienyritystoiminnan keskittymiä. Vääksyssä voitaisiin ottaa askel kohti omaleimaista, historiallista kanavanseutua tukevaa rakentamista. Kanavatien molemmin puolin, vanhan ja uuden keskustan väliin voitaisiin aikaansaada ihmisen mittakaavainen, kulkemaan houkutteleva raitti kivijalan liiketiloineen. Muotokieli ja mittakaava tulisi hakea vanhasta kansakoulusta ja Kanavan Kunkun rakennuksesta. Vaikka täydennysrakentaminen taajamassa on ymmärrettävää, massiiviset kerrostalot eivät kuulu 8500 asukkaan pikkukunnan jokaiselle tyhjälle tontille. Uuteen keskustaan ja vanhan jo puretun kunnantalon paikalle niitä on jo tarpeeksi valmiiksi kaavoitettu, useimmat edelleen odottaen rakentamistaan.


Joukko vääksyläisiä



Jaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.