Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Kommentoitu viesti

Ensihoitaja etelästä
Vieras

#761

18.02.2011 12:55

Yksityisen uuden työehtosopimuksen neuvottelut ovat käynnissä. Nyt olisi hyvä aika asettaa painetta neuvottelijoiden suuntaan jos haluaa oikeasti parantaa ensihoidon laatua ympäri maata. Palkkaukseen ja varallaolon määrään vaikutetaan juuri siellä päässä. Yritykset ei juuri itse näihin asioihin voi vaikuttaa kuitenkaan.

Jos MG ei olisi voittanut Torniota niin sen olisi tehnyt joku muu yksityinen ja luulenpa, että suunnilleen samanlaisilla järjestelyillä kuin nyt vuoden alusta. Firmoilla SPR mukaan lukien kun ei ole juuri ollut tapana tehdä mitään tappiolla. Harvoin myöskään tarjota parempaa palvelua kuin mistä on kunnan kanssa sovitaan juurikin niiden menojen vuoksi.

Jos palkkaehdot ja työajat saadaan työehtosopimukseen asiallisiksi varmasti myös yksityisille hakeutuu pitkän työkokemuksen omaavia tekijöitä töihin vielä enemmän. Syyttävä sormi siinä määrin menee usein nyt väärään osoitteeseen. Ehkä se onkin niin, että bisnes ei sovi alalle, mutta todennäköiseltä näyttää ettei se ole ihan heti poistumassakaan. Ja itseasiassa ympäri eurooppaa/maailmaa on järjestelmiä joissa palo-/pelastuslaitos ei järjestä ensihoitoa ja silti tulokset ovat hyviä. Se vaakuna hihassa kun ei juuri paranna kenenkään tieto-taitoa yksinään.

Nyt olisi aktiiveilla "oikeasti" mahdollisuutta tuoda ääntä kuuluville asiassa joka niin monesti unohdetaan. Matala palkka ja huonot työajat saattavat olla enemmän oire kuin syy ja siihen syyhyn on puututtava niin kentällä ja hallinnossakin.

Vastaukset

Matti Suopajärvi
Vieras

#762 Re:

2011-02-18 12:59:36

Puhut pitkälti asiaa. Yksi lyhyt kommentti...

"Jos palkkaehdot ja työajat saadaan työehtosopimukseen asiallisiksi varmasti myös yksityisille hakeutuu pitkän työkokemuksen omaavia tekijöitä töihin vielä enemmän. Syyttävä sormi siinä määrin menee usein nyt väärään osoitteeseen."

Hakeutuminen ja pääseminen eivät ole sama asia. Tästä on tässä adressissa pitkälti kyse.

matti

 

 

 

 

 

 

Juha Buska
Vieras

#764 Re:

2011-02-18 14:01:08

#761: Ensihoitaja etelästä -

"Nyt olisi hyvä aika asettaa painetta neuvottelijoiden suuntaan jos haluaa oikeasti parantaa ensihoidon laatua ympäri maata. Palkkaukseen ja varallaolon määrään vaikutetaan juuri siellä päässä."

Olet oikeassa ja olen samaa mieltä, että nyt olisi varsin hedelmällinen aika pyrkiä saamaan ehkä jotain aikaiseksi. Asiassa on vain eräs mutta...

Yksityissektorin työehdolliset ongelmat eivät ole suinkaan mikään uusi ilmiö ja vuosien aikana osa kenttäväestä on tuonut epäkohtia esille roppakaupalla neuvottelijoille. Tulee muistaa, että työehtosopimuksista neuvotteleva ammattijärjestö Tehy koostuu meistä jäsenistä ja paine neuvotteluihin on yhtä vahva kuin jäsenistön tuki neuvoteltavalle asialle. Liian monet kerrat Tehyn neuvottelijat ovat todenneet, että jäsenistön tuki ja painostuskeinot asioiden eteenpäin viemiseksi ovat olemattomat.

Mielestäni meidän jokaisen ensihoitotyöntekijän olisi aika miettiä tahollamme ja yhdessä mitä voisimme alan työehdollisten asioiden edistämiseksi tehdä. Lisäksi ensihoitotyöntekijöiden järjestäytymisaste Tehyyn on saatava kuntoon.