IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Ranex
Vieras

#553

06.04.2011 17:51

Sieltä se tuli mistä mainitsin aiemmin, eli maa- ja metsä talous otetaan esiin vaihteeksi. No niin mitäpä olet kokoomuslainen mieltä tuosta "yrittää jaksaa edelleen" tekstistä? Puhuuko hän vasten parempaa tietoa, vai onko tekstissä enemmän asiaa kuin turpeen puolustajat pystyvät sivuraiteille johtamaan? Tässä ketjussa aiemmin mainittu 8 metriä liejua järven syvänteessä ei liene marginaalinen vaikutus. Kukaan ei ole kiistänyt maa- ja metsätalouden haittoja luonnolle ja etenkin vesistöille, mutta se ei poista yhtään sitä faktaa, että turpeennosto pilaa vesistöt. Ahneus se suurin syy tässä on, ei puhdisteta vesiä parhaalla tekniikalla, koska se maksaa ja siten heikentää kannattavuutta, muusta viis. Suomi on hieno maa(vesistöjen osalta kauan sitten), ihmiset vaan tuntuu olevan tolloja, hieno esimerkki tästä tuo turpeen pitäminen vihreänä polttoaineena.

Vastaukset

Kokoomuslainen
Vieras

#554 Re:

2011-04-07 12:07:48

#553: Ranex -

On mielestäni luonnollista ja myös täysin perusteltua ottaa keskustelussa esille kaikki eri maankäyttömuodot, jotka tuottavat kiintoainekuormitusta vesistöihin.  Kiintoaineen huuhtoumat turvemailta Suomessa ovat:

Suometsätalouden kunnostusojitukset 71 000 tn

Turvepeltojen viljely 37 500 tn

Turvetuotanto 4 580 tn

 

Turvemaiden vesistöihin kohdistuva kiintoaineen ominaiskuormitus puolestaan on:

 

Turvepeltojen viljely 151 kg/ha/a

Suometsätalouden kunnostusojitukset 90 kg/ha/a ( luku ei sisäälä suometsätalouden lannoituksia eikä hakkuita)

Turvetuotanto 60 kg/ha/a

 

Luvuista nähdään selkeästi kuinka pieni on turvetuotannon aiheuttama kuomitus verrattuna maa- ja metsätalouden päästöihin. Maa- ja metsätalouden lukuihin on luonnollisesti vielä lisättävä päästöt jotka aiheutuvat kivennäismailla harjoitettavasta maa- ja metsätaloudesta. Yllä olevissa luvuissa on mukana laskennassa siis vain turvemailla harjoitettavasta maa- ja metsätaloudesta aiheutuvat päästöt. Jos otetaan lukuun mukaan kokonaispäästöt kaikentyyppisillä mailla harjoitettavasta maa- ja metsätaloudesta niin luvut nousevat radikaalisti ylöspäin. Sitten on asia aivan erikseen mitkä ovat maa- ja metsätalouden aiheuttamat typpi- ja fosforipäästöt suhteessa turvetuotantoon. Turvetuotannon osuus on näissäkin vertailuissa häviävän pieni.

Turvetuotannossa on edistytty vuosien mittaan suurin harppauksin päästöjen pienentämiseksi. Samoihin tuloksiin ei valitettavasti olla päästy suurimman "saastuttajan" kohdalla eli maa- ja metsätaloudessa.

On selvää että kaikesta ihmisen toiminnasta aiheutuu luonnolle haittaa jollain mittarilla mitattuna. Mutta se, että nostetaan jokin päästönaiheuttaja esiin ylitse muiden ja samalla unohdetaan moninkerroin pahemmat saastuttajat ei ole mielestäni tasapuolista eikä oikeudenmukaista. Maa- ja metsätalousektorilta, joka aiheuttaa moninkertaiset päästöt muihin verrattuna, saadaan myös suurimmat päästövähennykset kunhan vesiensuojelu saadaan toimimaan.