Hätähuuto Salon synnytysten puolesta!

Kommentoitu viesti


Vieras

#53 Re: Re: Re: Re: Anestesiapäivystys

20.09.2013 16:46

#48: - Re: Re: Re: Anestesiapäivystys

Sinunkin tekstisi perusteella anestesiapäivystystä tarvitaan paljon muuhunkin kuin synnytyksiin. Siksipä ei ole mitenkään selviö, että se ja sen mukana paljon muutakin poistuisi Salosta synnytysten mukana. Niin ei ole tapahtunut Uudessakaupungissa, Loimaalla, eikä TYKS:n Kirurgisessa sairaalassakaan. Ja taitaa Turunmaassakin olla jonkinlaista päivystysaktivitettia. Salon synnytystoiminnan puolustajien kannattaisi keskittyä torppaamaan tehtyjä säästölaskelmia paremmin perustein kuin pelkillä irtonaisilla väitteillä, että varmasti ei säästöjä tulisi.

2017 synnytysten osalta voimaan tuleva päivystysasetus tulee vaatimaan joka tapauksissa muutoksia Salon synnytystoimintaan. Jos synnytykset halutaan silloinkin säilyttää Salossa, tietää se ainakin lisää rahan menoa, jos yleensäkään saadaan porukkaa palkattua lisää, kun Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ei ole tätänykyä erityisen puoleensavetävä työpaikkana. Vauvamyönteisyys ja imetysneuvonta eivät korvaa tiukentuvia määräyksiä synnytysten ja vastasyntyneiden turvallisesta hoidosta. Tälläkin hetkellä Salon synnytystoiminnan hyvä taso resursseihin nähden johtuu koko henkilökunnan halusta ja sitoutuneisuudesta tehdä asiat kunnolla ja korkealla moraalilla, ei sen vuoksi että työnantajapuoli sairaanhoitopiirin tasolla olisi siihen erityisesti panostanut ja tukenut. Paikalliset poliitikotkin vaativat toisella suupielellä kovia säästöjä sekä Salon kaupungilta, että sairaanhoitopiiriltä, ja toisella taas synnytystoiminnan säilyttämistä ennallaan tietäen säästöpotentiaalin, edessä olevat kustannuslisät ja aiheuttaen vielä toiminnallaan lisäkustannuksia sairaalan saneeraussuunnitelmiin.

Vastaukset


Vieras

#62 Re: Re: Re: Re: Re: Anestesiapäivystys

2013-09-20 18:33:50

#53: - Re: Re: Re: Re: Anestesiapäivystys

Tässähän on se takana, että kun synnytykset lähtevät Salosta, ei tarvita enää päivystyksellisiä hätäsektioita ja synnytyksen kivunlievityksiä varten anestesialääkäriä, jolloin Salossa pärjätään vähemmällä määrällä anestesialääkäreitä eikä tarvitse maksaa niille päivystyskorvauksia (säästöä). Kaikki päivystykselliset toimenpiteet, mihin tarvitaan anestesialääkäriä, kiikutetaan ambulanssilla Tyksiin, jolloin tämä asia ei koske pelkästään äitejä ja vauvoja vaan myös muita ihmisiä vauvasta vaariin, jolta tarvitsee vaikkapa se umpilisäke leikata. Eipä sekään tule kaupungille halvaksi, kun tk-päivystyksestä lähetetään ihmisiä Turkuun ambulanssilla erikoissairaanhoitoon. Eli pelkän synnytysyksikön ja lastenosaston siirto tuo erittäin vähäiset säästöt, sen takia täytyy muualtakin karsia. Jos Saloon jäisi Tyksin lisäksi päivystysleikkaukset, olisi synnytysyksikön jääminen Saloon perusteltua, koska silloin siellä olisi myös se anestesiapäivystys.

Vaikka synnytykset ja lastenosasto siirtyisivätkin Tyksiin, on Salon sairaala joka tapauksessa saneerattava. Mutta onko mitään järkeä korjata vanhaa U-sairaalaa vain sen takia, että siitä tehdään muutaman vuoden päästä vaikkapa parkkihalli? Turhaa rahanmenoa siis sekin piirille. Ja kun Tyksistä ei tilaa löydy ja uusi T-sairaalakin kaipaa korjaamista, niin raha ja säästöt on mielestäni heppoinen perustelu näiden yksiköiden siirrolle.


Vieras

#64 Re: Re: Re: Re: Re: Anestesiapäivystys

2013-09-20 18:48:22

#53: - Re: Re: Re: Re: Anestesiapäivystys

Ainakin lehtien perusteella päivystysasetuksen myötä aluesairaaloiden päivystysajan leikkaustoiminta tulee tarkasteltavaksi. Vaikkei aiemmin ole lähtenyt Loimaalta, Uudestakaupungista tms. päivystysajan leikkaustoiminta synnytysten myötä, on tilanne nyt aivan eri.

Tosiasiahan on, että laskennallinen vuotuinen säästö, 550000 euroa, on vain pisara meressä, jos vertaa esimerkiksi sairaanhoitopiirin tämän vuoden menoylityksiin, 13,2 MILJOONAAN. Ja tässä siis vain ylitykset. Tuohon 550000 euroa on varmasti jo laskettu päivystysasetuksen aiheuttamat kululisäykset Salossa. Ensi vuodelle säästöä ei oikeastaan remonttien ym. vuoksi edes tulisi. Ja sitten vuonna 2018 pitäisi olla jo uusi hieno sairaala, joten säästöä tulisi yhteensä reilut 1,5 miljoonaa. Tämänkö vuoksi kaikki varsinais-suomalaiset synnyttäjät olisivat pakotettuja synnyttämään TYKS:in U-sairaalassa, jonka ongelmien pitäisi olla tiedossa..